Napisz PW to podam linka do pelnej wersji.
Wysłane z mojego GT-I9000
Printable View
Napisz PW to podam linka do pelnej wersji.
albo użyj wujka gogla :lol:
Dzięki ;) Ale chodzi mi też o sam fakt walenia w człona!
http://mari.pl/interfejsy-interfejs-...ancia/p,175960 kup taki i chula,,,,,:confused:
Panowie,nie chce zasmiecac forum niepotrzebnym tematem.
A mam tylko male pytanko...jaki kupic interfejs do 156 1.8 99' by odczytac i skasowac bledy...?
Bo to co juz wydalem w ASO starczyloby na nowego lapka :)
Szukalem,ale wiekszosc postow bylo o dieslach,albo starsze tematy i o canie.
Szukaj na usb od viakena, cena ok 36 zl + wysyłka.
Mam pytanie do was, instalowałem kabelek na Win 7 i FES i wszystko się połączyło, zainstalowałem na XP Pro też wszystko lata, a na netbooku z XP HE nie. Wyrzuca, że nie był w stanie połączyć się przez port COM. Orientuje się ktoś co trzeba dograć jeszcze (może jakiś sterownik, dodatek, patch, albo coś w plikach zmienić) ?
Oczywiście identycznie instalowałem i kabel i FES na 7, XP Pro i HE, z czego na tym jednym jest lipa.
Czyli Fes dziala (framework zainstalowany), tylko sie nie laczy?
moze upgrade do pro http://m.youtube.com/menugrid
albo service pack...
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
To nie jest kwestia wersji systemu. Pokazuje ci się port COM po podłączeniu kabelków?
Wezmę lapka ze sobą i porobię screeny co i jak.
.NET 3.5 zainstalowany, dla Win -> SP3, upgrade nie chcę robić.
Wszystko normalnie widzi ta sama operacja instalowania i konfiguracji była robiona na HE i Pro i na HE wyrzuca, że nie mógł się połączyć sprawdź ustawienia com itp... idę zrobić screeny za chwilę :)
Ktoś go używa go niemal na co dzień może się śmiać ,ale zapytam :
*Czy można ustawić w 156tce coś w rodzaju trybu comfort,że jak zamykacie drzwi pilotem w sensie samochód to szyby się same domykać będą ?
*Co można zrobić z airbagami w tym programie ? jak padnie moduł to rozmowa skończona raczej nie ?
*Czy można odczytać przebieg ?
Pozdrawiam Michał
Przebieg można odczytać, chodź u niektórych pokazuje 0 jak u mnie, ale nie mam pewności, że ktoś nie próbował coś mieszać z przebiegiem.
Można odczytać błędy poduszek, czyli wiesz z która poduszką jest problem. Usuwasz problem i kasujesz błędy programem. Jak centralka padnie to program ci pokaże, lecz jej nie naprawi.
Raczej nie idzie nic takiego ustawić jak "tryb comfort" jeśli samochód nie jest wyposażony w taką funkcję.
moze mi ktoś pomoc mam problem z wtryskiem i chcialem sie upewnic czy to napewno wtrysk czy moze wtyczka kolega
w innym poscie poradzil mi aby zamienic miejscami ten wtrysk z innym.I teraz pytanie do was jak poz zmianie mam zakodowac wtryskiwacz
w FES-ie mam pelna wersje Multiecuscan 1,1R i niebieski Kabelek od Viakena
i jeszcze jedno pytanko na tym kabelku nie moge polaczyc sie z deska poduszkami jaki musialbym miec kabelek chodzi mi o taki ktorym polacze sie z deska poduchami
ale nie trzeba bedzie nic przerabiac w kabelku
A ja mam pytanie z innej beczki - używam już długi czas FES 3.5 i dziś kiedy chciałem sprawdzić błąd świec żarowych z ciekawości wszedłem w zakładkę "testy", chciałem wykonać regulację overboost, EGR - ale wyskakiwał mi komunikat "Złe warunki wykonania testu" i automatycznie program odrzucał wykonaną mu opcję. Działo się to z każdą inną opcją testu - chociażby z kontrolką awarii.
Jak wytłumaczyć ten komunikat, temp powietrza jak na tą porę około 11 stopni C, silnik co prawda zimny, uruchomiony tylko w celach testu. Więc o co kaman > ?? :)
A ja mam problem z FESem pełną wersją w AR 166. Chcę sie połączyć z deską rozdzielczą i w sumie łączę się ale dosłownie na dwie sekundy. po chwili wywala mnie zprogramu, że nawet nie zdąrzę skasować błędów. Mogą to być problemy z opóźnieniami?? Co mam sprawdzić lub które parametry na ko0mpier zmienic żeby program działał stabilnie??
Jak masz błędy w ECU to testów nie zrobisz.
bylo;-)
zmiana nr wtr ostatnia zakladka w silnik
co do kabelka
potrzebujesz niebieskiego z przelacznikiem lub do tego co amasz adapter 1
Najprosciej jednak zozebrac wtyczke
i polaczyc (np na przelacznik lub bez) do pinu 7 pin 1, 9 i 12 czyli tzw adapter 1, co pozwoli laczyc sie z abs, poduchami, swiatlami...
pozdr
Mam pytanie, czy ten inferfejs będzie odpowiedni i czy bede mogl w pelni wykorzystac mozliwosci FES'a ? i jakiej wersji FES'a szukac ?
http://allegro.pl/elm327-bezprzewodo...753954249.html
- - - Updated - - -
Jakim kablem?
- - - Updated - - -[/QUOTE]
Własnie tym niebieskim od Viakena z przełącznikiem
Ja mam takie małe pytanko odnośnie sterownika ABS w alfie 146 2.0 TS z 1996r FES w skanie wykrywa kod ISO sterownika i nic więcej i nie da rady się z nim połączyć w żaden sposób. Czy może to być jakiś inny sterownik niż jest wyszczególniony w programie czy może coś w nim się posypało ?
I drugie pytanie co może się dziać ze sterownikiem poduszek w tym aucie bo go wcale FES ani AlfaDiag nie wykrywa ?
Dodam że z silnikiem łączy się bez problemu.
jak masz kabelek ELM to się nie połączysz , tylko silnik sie łączy na tym kabelku i chyba kasowanie inspekcji
, musisz mieć taki niebieski kabelek z 4 przełącznikami , pełno ich na allegro
mozesz tez zozebrac wtyczke
i polaczyc (np na przelacznik lub bez) do pinu 7 pin 1, 9 i 12 czyli tzw adapter 1
pozdr
FES 3.6 dziwnie eksportuje dane do pliku .cvs Przed jak i za wartością dodaje dziwny ciąg znaków np./9000050.1jdsjd - 50.1 to wartość z pomiaru temperatury wody
to nie mam pojęcia co jest u ciebie , ja na nim łączę się z każdą ALFA , ale do silnika używam ELM 327 , a do reszty ten niebieski .
Ale niebieski z tego co pamietam z Body nie polaczy ani inspekcji serwisowej nie skasuje. A ELM sie laczy ze wszystkim z wyjatkiem poduszek.
niebieski nie obsluguje can
elm obsluguje (lutownica moze byc potrzebna)
a oba potrzebuja zlaczenia pinow do laczenia ze wszystkim
ctrl +F zakladka znajdz i zmien
wstaw ciag znakow (jdsjd czy cos) do znajdz a spacje do zmien
i po sprawie
Mam pytanie odnośnie współpracy FESa z kabelkiem od Viaken'a (ten niebieski).
Czy mając darmową wersję tego programu (bądź nowszego MultiEcuScana), w przypadku AR156 będzie można się połączyć z centralką poduszek, ABS czy xenonem?
Z góry dzięki za odpowiedź ;)
Witam.
Poszukuję złącza bluetooth do diagnostyki z FES. Proszę o info czy ten będzie działał?
http://moto.allegro.pl/kabel-diagnos...819024925.html
pzdr
Uwaga koledzy i koleżanki: mam do was komunikat :D
Czy konfigurował ktoś już może połączenie FES z kabelkiem Viaken poprzez maszynę wirtualną (VMware) ?
ściągnąłem program fiatecuscan,mam interface elm 327,program mi go wyszukał ale przy próbie połączenia pokazuje komunikat przekroczono limit czasu.nie wiem co jest powodem.proszę o pomoc.
Instalował ktoś kabelek od viakena na win8? Za nic nie mogę sobie poradzić...
masz:
http://www.forum.alfaholicy.org/foru...styczny-2.html
- - - Updated - - -
da się :-)
Dzięki Bocian:beer:
No i po testach. Postawiłem XP'ka Pro na maszynce virtualnej na MacBook i poszło wszystko tak jak miało :)
Wniosek:
Na netbooku z XP Home Edition nic chyba się nie zrobi (pomimo zainstalowanego XP Pro na maszynie virtualnej) chyba, że ktoś znajdzie pliki odpowiedzialne za obsługę portu USB (lub dodatku) bo chyba tylko tu leży problem.
Mam takie pytanie kupiłem nie dawno kabel VAG KKL + FES podłączyłem zainstalowałem wszystko jak należy podpiąłem pod Alfe w tym przypadku to 156 2,4 JTD wszystko działa jest w porządku idzie odczytać podstawowe parametry ale nie mogę odczytać żadnych danych związanych z wtryskami. Miał ktoś taki sam problem i jak to rozwiązać może to zależy od wersji programu ?
Jak masz stary sterownik, wersje silnika, to nie odczytasz informacji o wtryskach.
Moja alfa 2.4 jtd jest z 2002r i po fl wnętrza i również nie mogę odczytać korekty wtrysków ani przebiegu.