Zaoferuj coś :)
Wysłane z mojego 5080X przy użyciu Tapatalka
Printable View
Zaoferuj coś :)
Skończyłem podłączać. Jeszcze nie uruchamiałem. W manualu to nie jest podane więc miałem pewien problem otóż który silniczek klap nawiewu jest ostatni. Ale sprawe miałem na tyle ulatwiona, gdyż posiadałem całą wiazkę począwszy od panelu centrali po wszystkie silniczki. Więc z układu przewodów wynika że ostatni silniczek to ten który widać i w zasadzie jedyny który jest po lewej stronie od kierowcy. Do niego należy podłączyć 3 przewody. W tym silniczku nawet widać że dochodzą tylko 3 przewody a pozostałe 3 są wolne. Wszystkie pozostałe silniczki są że sobą spięte i każdy ma po 6 pinow.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Ciekawe czy ruszy :) jakbyś mógł to sprawdź mi pokolei na każdym pinie na wtyczce do panelu jaki masz prąd. Najlepiej ze zdjęciem, bo nie chciałbym upalić panel...
Zaprogramować powinienem jeszcze w tym tygodniu, dam znać
Mam prośbę... Z mierzyłem u siebie napięcie na każdym z pinów pokolei. Jest to wtyczka która wchodzi w panel 3ciej strefy. Mógłby ktoś porównać czy mam dobrze? Nie chciałbym czegoś znowu upalić.
Zdjęcia dodane w kolejności tak jak było mierzone. Wszystko sprawdzane na włączonym silniku.http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2018/11/31.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...2018/11/32.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...2018/11/33.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...2018/11/34.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...2018/11/35.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...2018/11/36.jpg
Sukces http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2018/11/46.jpg
Gratki. Możesz pomierzyć prąd na tej wtyczce? W sensie czy ja teraz też już dobrze mam podłączone
Well done. Jakby ktoś mówił, że nie da się naprawić panelu :) :)
Mam tylko jeden problem, po podłączeniu nadal wieje mi zimnym powietrzem z kratek.. Z tyłu i od kierowcy bez znaczenia na ustawienie. Panel z tyłu reaguje, bo jak dam full auto to wrzuca Klime w aucie itd. Może teraz powinienem wykasować błędy i osiowanie? http://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/11/168.jpg
tak osiowanie proxy koniecznie i dodaj panel do listy jako aktywny zrób to przed osiowaniem oczywiście.
Pozdr
Teoretycznie mam teraz obecnie silniczek z polifta, spróbuję przykręcic silnik z przedlifta.
Równie dobrze możesz go polać wodą swiecona. Silniczki w przed i poliftowe są identyczne.
Chesz mieć pewność że masz właściwy zdemontuj ona i jak ruszasz pokrętłem od tyłu powinien pracować ten na tunelu a jak przednim den nad nogami kierowcy
Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka
Silniczek ten oryginalnie co był na tunelu i od niego wiązke ciągnąłem, w sensie ten z dzwigienką, on powinien reagować na pokrętło tylne? A ten dokładany nowy, odpowiada wtedy za regulacje temperetury z przodu?
Dzisiaj sprawdziłem co i jak, więc do rzeczy...
Silniczek ten dokładany, jak i również ten stary z cięgnem na tunelu reagują dopiero, gdy pokrętło od temperatury przekręcę w skrajnie maksymalne położenie, czyli na "LO" lub na "HI". Gdy ustawię na maksymalnie ciepłe, wtedy również zaczyna lecieć ciepłe powietrze. Tylnym panelem mogę zrobić dokładnie to samo, czyli jeżeli ustawie na maksymalnie ciepłe to silniczki dopiero reagują i zaczyna lecieć ciepło z kratek.
Jakieś pomysły?
- - - Updated - - -
Dzisiaj sprawdziłem co i jak, więc do rzeczy...
Silniczek ten dokładany, jak i również ten stary z cięgnem na tunelu reagują dopiero, gdy pokrętło od temperatury przekręcę w skrajnie maksymalne położenie, czyli na "LO" lub na "HI". Gdy ustawię na maksymalnie ciepłe, wtedy również zaczyna lecieć ciepłe powietrze. Tylnym panelem mogę zrobić dokładnie to samo, czyli jeżeli ustawie na maksymalnie ciepłe to silniczki dopiero reagują i zaczyna lecieć ciepło z kratek.
Jakieś pomysły?
I mówisz, że przez to będzie taka akcja? Że nie będę mógł w ogóle regulować "pośredniej" temperetury w lewym przodzie i z tyłu? Tylko max ciepło, albo max zimno? Dodam, że również nie mogę wyłączyć całkiem nawiewu z tyłu, mimo że wciskam przycisk OFF... Tak samo jest z kierunkiem, w sensie leci cały czas na nogi i z kratek, nawet jak włączę same nogi albo same kratki to i tak leci cały czas bez zmiany. Reaguje jedynie jak przekręcę tempereture na maksymalne ciepło, bądź zimno.
Czy ktoś może mi powiedzieć, albo wskazać w eperze, który to silniczek? Wywala mi cały czas błąd... http://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/11/183.jpg
Mogę Ci zrobić zdjęcie wszystkich pozostałych silniczkow które nie są od trzeciej strefy. Odnosnie twojego bledu to mnie logika podpowiada że dotyczy nastawnik 3 strefy czyli tył. Ale że to są moje domysły to nie należy brać tego pod uwagę. Ja chyba sprobowalnym odpiac na chwilę całą dolozona instalację. Wrócił bym do poprzedniej 2 strefowej klimatyzacji wykonał bym osiowanie i sprawdził bledy. Jeśli błędów brak to będziesz miał odpowiedź
Teoretycznie mam problem tego typu, że nie mogę ustawić temperetury z lewej strony, w sensie jak dam na LO to z kratek z lewej strony leci ciepłe powietrze, jak przestawie na 16 stopni to już zaczyna lecieć chłodne. Im wyższą temperaturę ustawiam na panelu, tym zimniejsze leci powietrze. Teoretycznie wyglądałoby na to, że mam włożony silniczek w momencie kiedy klapy są przestawione na inną temperaturę, natomiast próbowałem już ustawiać klapy ręcznie... Czyli klapy przestawiłem ręcznie w pozycję ciepło, na panelu ustawiłem "HI" włożyłem silniczek w swoje miejsce i co? Przestawiłem na próbę zimno/ciepło i po chwili znowu to samo... Na "LO" leci ciepłe, a wszystko powyżej zaczyna już dmuchać zimnym.
Szczerze brak mi już pomysłów. Pomijam fakt, że tylny panel nie reaguje w ogóle na zmianę kierunku nadmuchu, tak samo jak nacisnę przycisk "OFF", z kratek nadal leci nadmuch.
Brak mi już pomysłów... Ehh.
Tak samo jak nie rozumiem już działania tych silniczków. Kolega Jasio79 wspomniał, że dokładany silniczek odpowiada za tempereturę przedniej, lewej strefy, a stary silniczek przejmuje funkcje tylnego panelu, czyli odpowiada za regulacje tylnej temperetury. Jednak jak kręcę pokrętłem tylnej strefy, to nie widzę żeby te cięgno się ruszało..
Te błędy nie są spowodowane przez silniczki sterowania temperatura
Zastanawia mnie jeszcze, czy ma znaczenie to, że silniczek jest z anglika. Teoretycznie, silniczki znajdują się z prawej strony nagrzewnicy, gdzie ja przykręcam je z lewej strony. Wychodzi na to, że one będą chodzić w drugą stronę? Żeby regulacja prawidłowo działała, muszę ustawić klapy w pozycje zimną, i wtedy włożyć silniczek.
Olo, posiadasz może oryginalny silniczek z wersji EU, ten z "dzwigienką" na od sprzedanie? Chodzi mi o ten, od którego dokłada się kable do nowego silniczka.
Tak mnie zainspirowałeś że porównałem sobie klimatyzator z mojej alfy do angola i....
Załącznik 252425
a tu moja
Załącznik 252426
Aktywatory są inne!!!!!!!!!!!
Więc aktywator z angola nie bedzie działał, znaczy podłączysz go i nie będzie pluł błędami bo elektrycznie jest poprawny ale nie będzie poprawnie sterował lewą stroną
Tak mnie zainspirowałeś że porównałem sobie klimatyzator z mojej alfy do angola i....
Załącznik 252425
a tu moja
Załącznik 252426
Aktywatory są inne!!!!!!!!!!!
Więc aktywator z angola nie bedzie działał, znaczy podłączysz go i nie będzie pluł błędami bo elektrycznie jest poprawny ale nie będzie poprawnie sterował lewą stroną
Dzięki wielkie Jasio79. Także muszę wziąć europejski silniczek, bo na chwilę obecną nie ma prawa to działać... Najgorzej, że oba silniczki z lewej mam z angola. OLO odpisz pw.
A ja mam złą wiadomość. Aktywator 77363386 jest już niedostępny i wygląda na to że już nie będzie można go kupić. Przynajmniej u mnie, jak coś musicie szukać za granicą bo w Polsce ani we Włoszech w magazynie centralnym stan wynosi 0 i jak mówią w centrali już ich nie będzie można kupić
I dodatkowo trzeba mieć na uwadze to, że angielskie wersję nie pasują do EU...
Chodzi mi bardziej o to, że jeżeli planujesz zakup używki z anglika, to nie podejdzie. Walczę właśnie z tym cały czas.
a przełożyć wszystko z anglika też nie pójdzie ?
Dobrze zrozumiałeś.
Błąd dotyczy silnika który ma numer 77363389 masz szczęście bo on jest od strony pasażera po prawej stronie tunelu za radiem. Pozostałe są pod dechą i żeby sie do nich dobrać musiałbyś pruć pół auta żeby zdjąć deske rozdzielczą
Czyli błąd nastawnik tył (ten ze zdjęcia), który u mnie wyrzuca, ma oznaczenie:
77363389? I znajduje się on po stronie pasażera?
Dzięki za info, no to zaczną się poszukiwania, bo to ostatnia część, której mi brakuje...
Btw, czy to możliwe, że w detalu koszt tej części będzie taki jak na fiat-autoparts.com (750 zł) ? Krążyły kwoty rzędu 350 zł, chyba, że wyszukiwarka pokazuje mi jakiś inny aktywator...
Pozdrawiam.
Gdyby ktoś chciał, mam na sprzedaż panel do 3ciej strefy, poliftowy, aczkolwiek to chyba najmniej ważne bo u mnie w przedliftowej działa jeden i drugi. Tanio nie będzie :D
Dodatkowo może odsprzedać angielski silniczek od 3ciej strefy, może ktoś coś wykombinuje z nim + wtyczkę do tego silniczka.
Może uda mi sie załatwić jedną sztukę tak jak mówiłem ale to bede wiedział dopiero jak będę miał go w ręce. Cena katalogowa za ten silniczek to 357 zł więc nie wiem skąd fiat-autoparts.com wytrzepał tą cenę, z kosmosu zresztą nie pierwszy raz.
Druga sprawa to teoretycznie silniczki mechanicznie są takie same jak reszta więc podejrzewam że wystarczy rozebrać silniczek z angola i włożyć do niego elektronike ale to bede wiedział dopiero jak dostane go do ręki.
A tu masz miejsce gdzie masz ten silniczek który wywala ci błąd
Załącznik 252437
Może uda mi sie załatwić jedną sztukę tak jak mówiłem ale to bede wiedział dopiero jak będę miał go w ręce. Cena katalogowa za ten silniczek to 357 zł więc nie wiem skąd fiat-autoparts.com wytrzepał tą cenę, z kosmosu zresztą nie pierwszy raz.
Druga sprawa to teoretycznie silniczki mechanicznie są takie same jak reszta więc podejrzewam że wystarczy rozebrać silniczek z angola i włożyć do niego elektronike ale to bede wiedział dopiero jak dostane go do ręki.
A tu masz miejsce gdzie masz ten silniczek który wywala ci błąd
Załącznik 252437