myślę, ze czarna albo czerwona, widziana z bliska, odpowiednie fele itd... jakoś to będzie...:) mnie żal stylistyki 159/brera. To własnie, wg mnie, powinni rozwijać... a nie motywy a la Kia/Toyota/bravo
Printable View
myślę, ze czarna albo czerwona, widziana z bliska, odpowiednie fele itd... jakoś to będzie...:) mnie żal stylistyki 159/brera. To własnie, wg mnie, powinni rozwijać... a nie motywy a la Kia/Toyota/bravo
Z nowymi Alfami jest zawsze tak, że oczekuje się czegoś niesamowitego, pięknego, wzbudzającego zachwyt a w innych użytkownikach Samochodów zazdrość. Nie oczekujmy zbyt wiele, obojętnie jaka by była nowa 149/Milano i tak by się znalazło grono osób które powiedzą że im się nie podoba. Musi się nam ten samochód nieco opatrzeć, może inny kolor, jakość zdjęć też ma wiele do życzenia. Z resztą zdjęcia nie oddają wszystkiego. Tak Było u mnie z MiTO na zdjęciach dziwna, na żywo mnie urzekła. Im dłużej patrze na Milano tym bardziej chciałbym ją mieć (choć pierwsza rekacja była zupełnie inna) A co do agresywności to myślę że wersja GTA zaspokoi nasze wymagania (ale na tą wersje pewnie trochę poczekamy :( )
Mnie się nawet podoba.
Zauważcie że Alfa 8c wyznaczyła nowy styl Alfy i teraz styliści będą szli właśnie w tym kierunku. Jeszcze ta nazwa... MILANO...
Fajna furka na pierwszy rzut oka, mam nadzieję że zaspokoi potrzebę (nie rynku, lecz klientów).
Ja zdania w tej materii nie zmieniam- Alfa Romeo będzie musiała ugrac sporo maszynownią, bo w stylistyce to już jest stagnacja. Stylizacja a la Toyota z wielkimi lampami, Yaris też się musiał opatrzec, żeby go zaakceptowac.
159 była nowa swojego czasu i z wyjątkiem GMowej maszynowni- jakoś ataków nie zauważyłem. Dezaprobatę wobec stylizacji a la 8C wyrażałem przy MiTo które jak mi się nie podobało tak nie podoba się dalej(oprócz boku i tyłu). A my się musimy przyzwyczaic do faktu, iż FIAT jest ładniejszy.
Oczywiście ludzie nie wszystko atakują ;) są rzeczy które od razu budzą zachwyt i rzeczy które zachwyt budzą po jakimś czasie ;) albo takie które w ogóle zachwytu nie budzą.
Fiat właściwie musi być ładniejszy, żeby ,,nie strzelać gola do własnej bramki''
Ja przynajmniej tak to rozumiem ;) Jeśli ktoś wie jak jest naprawdę chętnie się oświecę ;)
oby jeszcze wnętrze jakoś ratowało sytuację i oby jak najmniej gadżetów
Wystarczy spojrzeć na to ujęcie zamaskowanej 149 i patrząc na drogę za nią porównać jak piękna jest linia modelu 147....
http://images43.fotosik.pl/144/aa1c2996f0fbca88.jpg
na fotce pokazanej przez Pablo widać że Milano na dziwne proporcje jakieś. Od przody jakiś taki kwadrat bo 147 wydaje się szersza niż wyższa a tu już tego nie mamy. Coraz więcej blachy w stosunku do szyb.
ale Alfa MITO podoba się wielu ludziom, może przez bliskie powiązania z naturą?
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...009/07/139.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...009/07/140.jpg
Chyba rzeczywiście MILANO musi się opatrzeć ;)
nie no, mnie MiTo nie urzekła... masywny grubasek z misiowatym przodem.... Przy brera/159 to jest po prostu wręcz pocieszne.
No nic. Są inne auta:))
Kolego, zakamufluj sobie w taki sam sposób swoją 147 i postaw za nią też taka samą alfę a zmienisz zdanie :D
Nałóż szpachlę w technologii "pana Miecia ze stodoły" i dopiero oceń... (oczywiście szpachlę, żeby podkreślić taką samą linię 149 jak na zdjęciu podałeś ;) )
To że ma światła w takiej postaci, to nie oznacza, że ostatecznie ma wyglądać tragicznie. Oczywiście, podobnie jak MiTo, ale są i też osoby, którym się podobają.
Mnie osobiście jak widzę tylne światła nowej Lancii Delta, takie właśnie "pionowe", nachodzące na błotniki, to "uderza" we mnie piękno. Oczywiście na żywo jak spoglądam na autko, nie na zdjęciach - to nie to samo!
A tak poza tym, to nie jesteśmy ani we Włoszech ani samymi Włochami. Może trzeba pomieszkać tam, a najlepiej urodzić się gdzieś w Milanie, żeby "poczuć" ich zdaniem to piękno?
Co jeszcze dodam, to: niech kobiety się wypowiedzą na ten temat. Tylko też nie w ilości jednej, lub dwóch reprezentantek płci pięknej, a przynajmniej 10ciu. Zobaczymy jak one to widzą. Może MiTo / Milano ma trafić w gust głównie kobiet (małe, zwinne, w sam raz do miasta autko), zaś 159 / 169?! / GT (z GT to też bym się spierał) do "męskiej" części światka motoryzacyjnego?
Tak fiergloo, zgadza się. Napisałem "gdzieś w Milanie", dlatego że nie chodziło mi, czy AR ma coś z tym miastem wspólnego czy nie. Chodzi mi tylko o jakiekolwiek miejsce we Włoszech.
A to że Mediolan przyszedł mi pierwszy do głowy, to prawdopodobnie dlatego, że Włosi jako naród są zakochani w modzie, a o Mediolanie mówi się jako "stolica mody" ;)
Właśnie- stolica mody i moim zdaniem jedno z piękniejszych miast na świecie- starczy spojrzec na ich katedre Duomo i galerie handlową obok. Wystarczy byc tam i od razu do głowy przychodzą Ci piękne kształty z których tworzy się samochód. Odkąd Alfa Romeo z Mediolanem nie ma nic wspólnego, a jak ma to z Turynem, albo z wygwizdowem koło Napoli to zaczynają wychodzic jakieś "Toyoty". :D
Służę uprzejmie swoją osobą, i witam wszystkich po raz pierwszy.
Kupiłem to auto bo jednak różni się od konkurencji a przy tym wcale nie jest droższe. Mam na myśli wersję z fiatowskim starjetem 95 KM uwaloną do 78 KM. Jest to zrobione tak że powyżej 5 tys obrotów auto już nie wkręca się tak jak mogłoby (przymyka się elektroniczna przepustnica) ale do tego momentu oferuje bardzo przyzwoitą dynamikę identyczną z pierwowzorem. Odblokowanie tego w sofcie to tylko kwestia czasu choć wkręcam 5 tys raczej rzadko. Ktos powie kpina taki silnik w Alfie-może, ale sprawia że to auto może być interesujące nie tylko dla osób z zacięciem rajdowym.Można jeżdzić ładnie i nieco taniej.Wbrew pozorom wśród konkurencji (a własnie auta w tym segmencie szukałem)szału ni ma-przed zakupem trochę się naoglądałem i naczytałem cenników. Ibiza, Fiesta,Grande Punto C3, Corsa a nawet Fabia Sport WSP (Wielka Stylistyczna Pomyłka)wcale nie były w podobnej specyfikacji tańsze. Gdy zaczniemy dodawać klimę, ESP, radio, projekcyjne reflektory, 16'' koła, hamulce tarczowe z tyłu, 7 poduch, itp ( nie mówiąc o lampach diodowych, DNA bezramkowych szybach, 6 biegowej skrzyni) wychodzą podobne i wyższe ceny. Wiem że są zarzuty że to na płycie GP ale gdyby tak nie było byłoby dużo droższe i faktycznie dla wybranych a ani producentowi ani sympatykom marki chyba nie o to chodzi. W porównaniu z tymi którymi jechałem prowadzi się wspaniale nie wybijając zębów twardym zawieszeniem. Owszem przód auta jest dyskusyjny (nie tylko w naszym kraju) ale wiekszość jest zgodna że auto nie pozostaje niezauważone. Być może alfa ma jakiś zamysł w tym bo zwróćcie uwagę na to że teraz wiele aut "kipi agresją" poprzez wstawianie długich poziomych lamp ale powoli staje się to codziennością. Alfa była jedną z pierwszych, stylistyka Brery 159,156 nadal jest piękna ale może zaczyna się przejadać poprzez mutacje w innych autach.Okazuje się że klasyka,retro sa równie chętnie widziane (patrz sukces 500-tki) i być może AR pójdzie w tym kierunku(Mito troszkę jest retro).Na przykładzie zdjęć 149 na razie tego nie widzę ale trzeba poczekać i zobaczyć na żywo.Niech będzie pocieszna,pluszowa czy jak to tam ktoś nazywa byleby tylko nie była nijaka, taka sama jak cała fura aut na ulicach.
Na łatwiznę to ida z tymi nazwami: Mito,Milano. Tutaj naprawdę jest pole do popisu i to bez wysokich gaż dla designerów.
Może chodziło o coś takiego z tymi światłami:
http://farm1.static.flickr.com/123/3...d6cb53dd79.jpg
tylko reszta auta nie taka.
Metan, opatrzył się przód 159? inni powielają? Chłopie, co tam słychać na księżycu? Bo tutaj, na Ziemi, od paru już lat powielają wszyscy duże, owalne albo eliptyczne nieco lampy, zachodzące na błotniki... ZAdne, podkreślam, żadne auto produkowane obecnie, nie ma takich form reflektorów jak 159/brera.
A to, co ma Mito i będzie miała Milano, wymyśliła już parę lat temu Toyota w kolejnej mutacji Corolli.
na Milano/149 musimy poczekać do targów w Genewie, a do tej pory będziemy karmieni jakimiś przeciekami mniej lub bardziej związanymi z prawdą. Będzie ona oparta o płytę C-Evo z Fiata Bravo, jedynie w wersji 5 drzwiowej aby nie wchodzić w drogę MiTo. oczywiście napęd przedni, skrzynia 6 biegowa manualna lub automat. Pod maskę trafią :
benzyna - 1,4 MultiAir o mocy 135 i 165 KM, 1,8 TJET o mocy 235 i 265 KM
diesel - 1,6 120 KM oraz 2,0 o mocy 170 i 220 KM
ma mieć 4.35 m długości, 1.80 m szerokości i 1.43 m wysokości.
to nie przecieki Cinek ale zdjęcia z linii produkcyjnej:)
z zewnątrz mniej więcej już wiemy jak wygląda ale środek, opcje wyposażenia jak i parametry techniczne to nadal niewiadoma
to ma być silnik dokładnie 2.0 JTDm Twin Turbo o mocy 220 KM. Informacja podana jest na alfablog.nl
No to może małe porównanie : Milano vs new Astra
http://carscoop.blogspot.com/2009/07...eo-milano.html
No ja tam akurat nie widzę podobieństwa do Corolli żadnej generacji, choć nie przecze że są inne podobne kształtem(choć rzadko projekcyjne)ale też nie widzę w światłach 159 nic wyjątkowego. nieco podobne sa w maździe 6 (poprzedniej gen), a jeśli mówimy o ich "drapieżnym wyglądzie" tak ważnym dla niektórych (i to mam na myśli pisząc o braku unikalności) to bywają ładniejsze (np.Lancer, nowy Accord) a i pozostałych jest sporo. Ale to kwestia gustu i nie mam zamiaru sie o to kłócić. Raczej wygląd przednich świateł nie jest dla mnie czynnikiem decydującym o wyborze auta. To nie tyla alfa staje się autem brzydszym ile inne marki stylistycznie nie pozostają w tyle.
link Raftera wszystko mówi... żegnaj oryginalna alfo!!! Auto wygląda jak braciszek opla astry.. co gorsza, astra wygląda lepiej...
Zero oryginalnosci, stylu... koniec legendy.
Kupuję za rok 159, pojezdze trzy lata i zmieniam markę. Nie wiem na co. ale tak nie mozna.
Astra ma jakoś na zdjęciach więcej charakteru Alfa przy niej wygląda nijako. Oby Milano było wpadką jak Arna i Alfa szybko powróci do dawnego stylu.
Pingwin dziwne że zmieniasz markę tylko przez jej wygląd, 159 można dużo dłużej pojeździć i poczekać na coś lepszego stylistycznie. Ja tam Alfy nie opuszczę choćby nie wiem jak wyglądała :)
Ja bym inspiracji odnośnie świateł upatrywał np w podobnych autach do tych:
http://images40.fotosik.pl/163/6e579f55be8b3103m.jpg
http://images47.fotosik.pl/168/a33432017c823496m.jpg
http://images47.fotosik.pl/168/0a75edcf3dead3ebm.jpg
http://images41.fotosik.pl/163/c3adcfa6bb40b46fm.jpg
http://images41.fotosik.pl/163/f2780d966fae6fd1m.jpg
kontra
http://images38.fotosik.pl/163/3ed6bb114077923bm.jpg
Zdjęcia tych "przestraszonych pluszaków" świeżo zrobione w muzeum motoryzacyjnym (oczywiście jest ich więcej) gdzie można zobaczyć naprawdę piękne auta przy których te współczesne wyglądają jak zabawki(również gabarytami :-)). Chciałbym aby współczesne auta AR były choć w części ponadczasowe jak te widziane tutaj. I cieszyłbym się gdyby z takich miejsc marka czerpała inspirację mimo tego że miano pięknej bestii o zmrużonym spojrzeniu wygra np. Honda Civic. Ale jak wiemy gusta są różne.
A odnośnie Astry i Milano -porównane są studyjne zdjęcia z prawdopodobnym renderingiem z badziewnymi fotkami z telefonu. Lepiej przed osądzeniem zobaczyć na żywo co nie zmienia faktu że Insignia im sie podobno udała i jest klasę wyżej. Ale podobnie mówiono o ostatniej Corolli (wzorowanej ponoć na leksusie) którą mam okazję na codzień również jeździć a gdy na nią dziś patrzę nie widzę nic fajnego a zagary kiedys interesujące dziś wydają się beznadziejne (tyle że od 102 tys jest niezawodna).Wsiadając do Mito mam całkiem inne odczucie -lubię ją. Astry na ulicach będzie tyle że jej ogladanie bokiem wyjdzie.W robieniu oryginalnych samochodów jest sprzeczność:albo idzie się z modą i poszczególne modele różnia się tylko detalami (i to jest bezpieczne), albo puszcza się coś skrajnie odmiennego ryzykując że się nie przyjmie albo wkłąda olbrzymia kasę w "urabianie" gustu potencjalnych klientów. Kanony piękna sa nam przecież "wtłaczane" do głów i nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy tylko to wymaga czasu.
ten przód....przestraszony pluszak..... :((
Trochę jak pingwinek :) Ale i tak śliczna :D
Mówcie co chcecie...
Ja jestem zachwycony :D
Mito jest strasznie kobiece, Milano trochę mniej ;)
Ten przód wygląda jak mumin. W ogóle mi się nie podoba. Tył jeszcze w tłoku ujdzie, ale przód jest fatalny. Jakbym wziął lampy przednie w 156 odwrócił o 75 stopni od skrajnych rogów zewnętrznych do siebie.
FIAT się pogubił- Lancia która miała byc luksusowa jest agresywna, Alfa która miała byc agresywna wygląda jak mumin. :D Dobrze, że istnieją takie auta jak Bravo, 500 i Delta- można trochę odreagowac i zobaczyc co to piękno. Aha- i 159- całe szczęście że FIAT się zreflektował i wstawił chociaż 1750 TBi, może za 15 lat sobie kupie :D