a czym się one różnią??? samochód to nie alfeczka ale stilo 1.2.
a czym się one różnią??? samochód to nie alfeczka ale stilo 1.2.
Stilo tez samochód.... jak byś czytał te forum, to byś wiedział że sondy testujemy z parametrami: obroty silnika, temperatura wody, sonda 1 , sonda 2 za katalizatorem..... testujemy od silnika zimnego do 2-3 tików temperatury, dlatego jest potrzebny parametr temperatura wody silnika....
czytałem juz posty bubu odnosnie jego aliczki 156 105, ale nie znalazłem przepisu.... Jak znasz procedure to prosze podziel się wiedzą:) i co wytłumacz jeszcze co oznaczają te 2-3 tików????
Dobrze pracuje (mówię o lambdzie przed CATem) - napięcie 0.5V to mieszanka idealna, 0.1V to ubogo (hamujesz, komp przymyka wtryski), 0.99V to bogato (rozpędzasz się).
Jak jedziesz ze stałą prędkością to w idealnym świecie powinieneś mieć 0.5V, ale w świecie rzeczywistym tak nie ma i na danych nastawach ECU będzie trochę za bogato, zobaczy to na lambdzie skoryguje, za chwilkę będzie ciut za ubogo, skoryguje itd itp i masz teoretycznie sinusoidę.
PS: sterowanie z lambdy ECU wykonuje po nagrzaniu lambdy i w zależności od auta - po przekroczeniu 40st C na temp. chłodziwa (wcześniej ECU jedzie z mapy).
--
Pozdrawiam
K.Gajda(cra3y)
Tak tez robiłem i sonda przed katem jest ok ale zonda za katalizatorem zachowuje się jak przed. Podczas hamowania silnikiem sonda 1(przed) pokazuje mieszanke uboga 0.1, a sonda 2(po) pokazuje równiez ubogą...tak ma byc... sonda 2 jest sprawna??? i po co robić testy przy zimnym silniku???
Moja odpowiedź dotyczyła sądy wąskopasmowej - czyli tej przed CAT. Koleżanki i koledzy zbierają dane z szerokopasmowej (zza CAT). Nie pamiętam, kiedy ona zaczyna pracować.
--
Pozdrawiam
K.Gajda(cra3y)
- sonda wasko pamowa pracuje w zakresie napieć 0 do 1V.
- sonda szeroko pasmowa (prądowa) w zakresie napieć 0 do 5 V.
- w Stilo chyba dwie sondy sa wasko pasmowe.
- a testy robimy od zimnego silnika aby zobaczyć czy działa podgrzewanie sond lambda.
- ticky to moment właczenia termostatu, na wykresie to zwykle obniżenie temperatury z 98 do 85 st C.
wiec przed przekroczeniem 90 stopni grzalka silnika powinna się rozgrzać??? w FES mam opcje która pokazuje kiedy kat ma optymalna temperature(pokazuje binarnie)
a sądy wąsko i szerokopasmowe nie działają tak samo, tylko w innym zakresie???
Grzałka lambdy wąskopasmowej grzeje do osiągnięcia temperatury sondy około 300st (powyżej lambda już pracuje, dogrzewana jest spalinami)
Zobacz link poniżej, wiem, że inne auto, ale jak ściągniesz xls'a (trzeba włączyć makra) i wrzucisz w excela to zobaczysz, kiedy lambda była gotowa, nagrzana grzałką + spaliny ("LB prob Func"), a kiedy ECU brało z niej informacje ("LB contr ON").
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php...79229#p4579229
Dzięki znajomości, co kiedy się włączało i co pokazywało, rozwiązałem problem.
PS: grzałka działa tylko, kiedy sonda lambda jest niegotowa (za zimna)
PPS: niektóre auta mają podgrzewany obieg chłodziwa, żeby silnik szybciej osiągnął temp pracy.
--
Pozdrawiam
K.Gajda(cra3y)
nie rozumiem kolumn z tego exela
Inject Per - co to za parametr i ocznaczaje te min max parametry???
)Inject Q - co to za parametr i ocznaczaje te min max parametry???
Lambda bit - co to za parametr i ocznaczaje te min max parametry??? on jest wyliczany z innych danych czy dostajesz go z programu diagnostycznego?
THR Val - co to za parametr i ocznaczaje te min max parametry???
ENG TMP - czemu min jest ustawiony na 80 i co on oznacza, to samo tyczy się max
Jakie dane w danych komorkach exela, (zakładka dane) trzeba wpisac bo nie są one oznaczone...
Jak piszesz że dzieki temu exelowi udało Ci się rozwiazać problem to fajnie by było zrobić manual z opisem jak z tego exela kozystać.Pozdrawiam serdecznie:)