tak pojawia mi sie czasem, jak dodaje mocno gazu to zanika, ze sniezyna nie probowalem. Podejrzewasz co to moze być?
kolega podejrzewa że masz za mało czynnika w układzie - i może mieć racje.
U wielu osób u których pojawił się ten dźwięk po prostu pomogło nabicie klimy. jeśli dźwięk zanika po wyłączeniu klimatyzacji, a pojawia się po jej włączeniu, to pewnie nabicie czynnika powinno pomóc. Musisz tylko nabić odpowiednią ilość dla swojej sprężarki.
Raczej 550
Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
Ja tam na filmiku bardziej słyszałem piszczenie (coś jak cewka) niż wiertarkę :) U mnie jak brzęczy to sąsiada, który robi remont potrafi zawstydzić. Z tym, że takie atrakcje mam wyłącznie, gdy temperatura w kabinie jest już bardzo bliska tej zadanej lub niewiele różni się od tej na zewnątrz.
No ale jeśli objawy są takie, że podczas jazdy okresowo brzęczy, a po dodaniu/odjęciu gazu i wyłączeniu klimy przestaje to winy szukałbym raczej w zaworze rozprężnym.
TERAZ BĘDĘ SIĘ DOKTORYZOWAĆ :D
Zawór rozprężny działa jak reduktor - taki sam jak w kuchence gazowej (ale na wyższe ciśnienia). Przy redukcji (rozprężeniu) gazu powstaje efekt Joulea Thomsona (spadek temperatury). Pilot reduktora ma zadaną stałą wartość regulacji ciśnienia. Dlatego jeśli masz za mało/dużo czynnika to ciśnienie na wejściu będzie poza zakresem zaworu (i jego jakiejś tam tolerancji) i może to powodować nierówną pracę. Dodanie lub odjęcie gazu (zanim sprzęgło kompresora zareaguje) zmieni delikatnie ciśnienie na wejściu - zmieniając charakterystykę pracy zaworu i ten na jakiś czas może ucichnąć lub zabrzęczeć jeszcze głośniej. Swoje na pewno zrobił też ząb czasu - sprężyna, membrana, oringi to części eksploatacyjne, które się normalnie zużywają i z biegiem czasu tracą swoje właściwości. Możliwe, że to brzęczenie to bicie sprężyny w zaworze lub sam zawór wpada w drgania (pęknięty oring, poluzowane mocowanie, bezwładność wywoływana przez różnicę ciśnień przy starej sprężynie i membranie)
Reasumując:
1. Uzupełnić ilość czynnika do właściwej wartości (najprościej i od tego należy zacząć)
2. Sprawdzić mocowanie zaworu, oringi, nasmarować (trochę czasu trzeba poświęcić, a jeśli chcemy odkręcić zawór to przed trzeba ściągnąć czynnik z klimy)
3. Wymienić zawór (400 zł)
Po czym poznać ile czynnika powinno być w układzie?
TBi 2009 rok.
pewnie da sie zagladnac jakims lusterkiem jaka jest sprezarka, ale chyba tez nie ma po co-w eperze kiedys sprawdzakem i we wszystkich tbi byla ta sama sprezarka a do tbi ma byc 550g (tyle w aso fca im wyszlo dla mojego vin, wczesniej inny mechanik mi nabil 460g bo tak mu zas jego maszyna pokazala, ale byla mega wiertarka(od razu sie nie zorientowalem bo robiłem w grudniu jak auto sprowadzilem bylo zimno i nie wlaczalo klimy))
Dzięki. Jutro rano podjadę do serwisu, bo też wiertarkę słychać.
Sytuacja wygląda tak. W aucie została wymieniona chłodnica klimatyzacji, czynnik 460 g, prawdopodobnie nie dodano lub dodano niewielką ilość oleju. Pojawiła się głośna wiertarka przy przyspieszaniu.
Następnie serwis uzupełnił czynnik do 550 g plus 15 gram oleju. Przez godzinę jazdy było cicho, później wiertarka, ale nie tak głośna.
Kolejna wizyta - ponownie 550 g plus 20 g oleju. Przez godzinę jazdy cisza, teraz wiertarkę słychać czasem przy schodzeniu z obrotów (w zakresie 2000-1600 obr).
Dodać jeszcze oleju czy coś innego?
Ilość oleju, jaką powinno się dodać po wymianie skraplacza to podobno 30 gramów.