Ja za to widziałem tak duży luz na sworzniu, że odpadło koło z wahaczem.
Fachowiec starej daty (taki bez komputera) to luz na sworzniu zdiagnozuje "na ucho"
Printable View
Dziwne jest ze te awarie z tlokami to nie byl 1 tylko w obu przypadkach 3ci cylinder.
Jesli brakloby cisnienia, czy oleju to najbardziej dostaje chyba 1 cylinder przeciez.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ja mam brak kompresji na 4
Ten najdalej pompy oleju a nie ten najbliżej. Korby i panewki w 2.0 Kamila wszystkie wyglądały podobnie jeśli chodzi o ślady braku smarowania i w konsekwencji ślady działania w tym miejscu temperatury (na panewkach i tulejkach główek korby).
- - - Updated - - -
I stosowne kroki w tym celu zostały poczynione ale w 5 minut tego nie załatwimy, cierpliwości.
Ogarniemy temat, na razie mam kumulacje rozbitków, będzie więcej czasu pomiędzy to zrzuce z niej głowice. Cierpliwości
Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka
Jeszcze jedno warte zauważenia - porównując np z bravo 2.0, doblo itp - alfa 159 nie ma przecież klasycznej lampki ciśnienia oleju i nie jest wiadome kiedy ona faktycznie gaśnie, czy problem dłuższego świecenia już występuje czy nie. Alert o niskim ciśnieniu jest dopiero wtedy, gdy sterownik dostanie takie info z czujnika po kilku sekundach (to co w oplu przedłużali zmiana softu). Tak z obserwacji bravo i 159 które posiadam.
I w sumie dlaczego nikt nie pozywa producentów za wpadające klapy które niszczą silnik? A nigdzie nie pisze, że trzeba je wymieniać?
Ciekawe ile osób po sofcie stosuje się do zalecenia o wymianie oleju co 10 tys. Z kilkaset sztuk które pewnie cinek zrobił padły 4. O 2 wiemy, że miały mega luz na sworzniach. W reszcie nawet nie wiadomo co było z wtryskami i sworzniami. Ten tłok z 8V wygląda na lejący wtrysk, albo coś wpadło. Czemu taka dziura jest w komorze?
rozmawiałem niedawno ze znajomym mechanikiem. Nie wiem czy to co powiedział może mieć jakikolwiek związek z naszymi silnikami. Powiedział, że ostatnio przyjechały 3 auta, w których zamarzł... olej!! Myślałem, że jaja sobie robi albo olej słonecznikowy był wlany. Twierdził, że w jednym był olej 0W30(lub40) drugi półsyntetyk 10W40 (VW Polo) i trzeci to już nie pamiętał jaki. Informacje jaki był wlany olej podawali właściciele aut. Ponoć auta po niedawnej wymianie, olej kupiony w sklepie, zaplombowany. Może zebrało się dużo wilgoci i przy -10 zamarzło. Nie wiem.
Z drugiej strony. Chyba nie jest tak źle z naszymi JTDm skoro problem pojawia się tylko na forum (w przeciwieństwie do jeszcze bardziej pancernych silników VW).
Może kupili olej z naklejkami towaru z Europy zachodniej, a przywieziony ze wschodniej ;)
Tak przy okazji, jakie oleje (marka, typ) zalewali użytkownicy którzy mieli awarie ? Mowa oczywiście o Alfie. Ten filmik Cinka z EGT (post nr. 800) gdzie można zobaczyć ?