z tym pół roku to nie byłbym takim optymistą, ale to inny temat.
Co do regeneracji DPF - jest ktoś na forum kto przeprowadził taki zabieg? jestem bardzo ciekaw efektów, zwłaszcza w silniku 2.0
Printable View
Nie zrozumiałeś dlaczego ironizuje z "dobrej zmiany" (dziwne że sam ująłeś ją w cudzysłów) :)
Całe to zamieszanie wokół samochodów jest i będzie sprawą polityczną. Chodzi o smog....a właściwie znalezienie winnego smogu. Jeden winny już jest czyli samochody a drugi (jakże by inaczej) zagraniczny - czyli osiedlowe ciepłownie opanowane przez obcy kapitał.
Naprawdę winnym smogu są mafie węglowe, a dostaniemy po doopie my. Nie kontrolami czystości spali (słusznymi z resztą, mam DPF i nie zamierzam kastrować auta) tylko jakimś ekstra eko podatkim lub dopłatą paliwową.
- - - Updated - - -
Dobry tuner podniesie moc bez wycinania DPF
Panowie, mam pytanko zostałem poinformowany przez poprzedniego właściciela mojej 159, że DPF i EGR został usunięty, co do tego drugiego nie mam wątpliwości, z DPF też nie mam żadnych problemów, ale dwa razy pojawił mi się komunikat przy odpalaniu na ułamek sekundy o zatkaniu filtra, ale to prawdopodobnie było spowodowane słabym akumulatorem, ledwo dało się zauważyć ten komunikat. W czasie jazdy nigdy nie miałem żadnego checka lub coś w tym stylu. Na zdjęciu widać parametry z MES na odpalonym silniku:
Załącznik 220461
Fizycznie DPF jest usunięty widać, że pucha była rozcinana. Po tych parametrach można wnioskować, że filtr został usunięty?
Usunięty
Dziś województwo Małopolskie przyjęło uchwałę antysmogową. Nie ma w niej ani słowa na temat diesli, jak i w ogóle samochodów. Także winny smogu jest i nie są to kierowcy. Poniżej treść uchwały
http://powietrze.malopolska.pl/antysmogowa/
Nie znalazłem w jej treści podstaw do niepokoju jeśli chodzi o auta z silnikami diesla. A co do planowanych, dokładniejszych kontroli, to wydaje mi się, że dotyczyć one będą ewidentnych kopciuchów na naszych drogach. Jak to się potoczy, zobaczymy. Na razie ustawodawcy męczą się nad zmianą przepisów dot. akcyzy na auta sprowadzane.
I warto poczytać o dostępności urządzeń do pomiaru oraz o warunkach pomiaru cząstek stałych. To dużo wyjaśnia. Ja już tu umieszczałem stosowne linki, więc materiał jest.
A jak już kiedys zaczną sprawdzać cząstki stale to Panowie którzy tutaj krytykują wywalanie DPFa niech czym prędzej wyciągają zaślepki z egr i programują go od nowa bo pewnie NOx tez bada badali :lol:
Niestety ale niestety masz rację :) Dobrze że wyciągnąłem DPF :P