Strona 73 z 131 PierwszyPierwszy ... 23636465666768697071727374757677787980818283123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 721 do 730 z 1307

Temat: Usunięcie DPF filtra cząstek stałych

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Butch
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.75 tbi, AR MiTo 1.4 TB 155 KM

Domyślnie

Cytat Napisał khazar Zobacz post
    A za pół roku będziecie pisali, że to wina "dobrej zmiany" i będziecie znowu montować wycięte DPFy - tylko wtedy ich ceny będą sporo droższe. Nie rozumiem sensu takiego zabiegu, gdy już wiadomo że będzie to kontrolowane, szczególnie że oszczędność nie jest duża, bo wycięcie, przeprogramowanie itp. również kosztuje. A filtr można przecież regenerować. Jasne, też bym najchętniej go wywalił (a wypala mi co 600-700 km, więc jest sprawny), ale przy obecnych zmianach w prawie nie ma to już dalej sensu.
    z tym pół roku to nie byłbym takim optymistą, ale to inny temat.

Co do regeneracji DPF - jest ktoś na forum kto przeprowadził taki zabieg? jestem bardzo ciekaw efektów, zwłaszcza w silniku 2.0

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Cytat Napisał khazar Zobacz post
    A za pół roku będziecie pisali, że to wina "dobrej zmiany" i będziecie znowu montować wycięte DPFy - tylko wtedy ich ceny będą sporo droższe. Nie rozumiem sensu takiego zabiegu, gdy już wiadomo że będzie to kontrolowane, szczególnie że oszczędność nie jest duża, bo wycięcie, przeprogramowanie itp. również kosztuje. A filtr można przecież regenerować. Jasne, też bym najchętniej go wywalił (a wypala mi co 600-700 km, więc jest sprawny), ale przy obecnych zmianach w prawie nie ma to już dalej sensu.
    Nie zrozumiałeś dlaczego ironizuje z "dobrej zmiany" (dziwne że sam ująłeś ją w cudzysłów)

Całe to zamieszanie wokół samochodów jest i będzie sprawą polityczną. Chodzi o smog....a właściwie znalezienie winnego smogu. Jeden winny już jest czyli samochody a drugi (jakże by inaczej) zagraniczny - czyli osiedlowe ciepłownie opanowane przez obcy kapitał.
    Naprawdę winnym smogu są mafie węglowe, a dostaniemy po doopie my. Nie kontrolami czystości spali (słusznymi z resztą, mam DPF i nie zamierzam kastrować auta) tylko jakimś ekstra eko podatkim lub dopłatą paliwową.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał JCK Zobacz post
    Oleju nie bierze, wtryski są ok. Sprawdzę jeszcze egr bo czasami auto nam problem z niskimi obrotami. Też zastanawiam się nad wycinaniem w związku z nowymi przepisami ale planuję podniesienie mocy i chciałbym od razu wszystko ogarnąć.

Dobry tuner podniesie moc bez wycinania DPF
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał Butch Zobacz post
    z tym pół roku to nie byłbym takim optymistą, ale to inny temat.
    Wiele razy opisywany tutaj i co jakiś czas ukazujący się w interii aby nabić sobie "klikalność"
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawel2910
    Auto
    Były: 156 2.4 JTD 02r. AR 159 2.4 JTDM 06r. Jest: Giulietta QV 12r.

Domyślnie

Panowie, mam pytanko zostałem poinformowany przez poprzedniego właściciela mojej 159, że DPF i EGR został usunięty, co do tego drugiego nie mam wątpliwości, z DPF też nie mam żadnych problemów, ale dwa razy pojawił mi się komunikat przy odpalaniu na ułamek sekundy o zatkaniu filtra, ale to prawdopodobnie było spowodowane słabym akumulatorem, ledwo dało się zauważyć ten komunikat. W czasie jazdy nigdy nie miałem żadnego checka lub coś w tym stylu. Na zdjęciu widać parametry z MES na odpalonym silniku:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20170124_195806.jpg
Wyświetleń:	30
Rozmiar:	81.6 KB
ID:	220461
    Fizycznie DPF jest usunięty widać, że pucha była rozcinana. Po tych parametrach można wnioskować, że filtr został usunięty?

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Usunięty
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Casio
    Auto
    Włoskie, doładowane

Domyślnie

Cytat Napisał quba Zobacz post
    Całe to zamieszanie wokół samochodów jest i będzie sprawą polityczną. Chodzi o smog....a właściwie znalezienie winnego smogu. Jeden winny już jest czyli samochody a drugi (jakże by inaczej) zagraniczny - czyli osiedlowe ciepłownie opanowane przez obcy kapitał.
    Naprawdę winnym smogu są mafie węglowe, a dostaniemy po doopie my. Nie kontrolami czystości spali (słusznymi z resztą, mam DPF i nie zamierzam kastrować auta) tylko jakimś ekstra eko podatkim lub dopłatą paliwową.
    Dziś województwo Małopolskie przyjęło uchwałę antysmogową. Nie ma w niej ani słowa na temat diesli, jak i w ogóle samochodów. Także winny smogu jest i nie są to kierowcy. Poniżej treść uchwały

http://powietrze.malopolska.pl/antysmogowa/

Nie znalazłem w jej treści podstaw do niepokoju jeśli chodzi o auta z silnikami diesla. A co do planowanych, dokładniejszych kontroli, to wydaje mi się, że dotyczyć one będą ewidentnych kopciuchów na naszych drogach. Jak to się potoczy, zobaczymy. Na razie ustawodawcy męczą się nad zmianą przepisów dot. akcyzy na auta sprowadzane.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

I warto poczytać o dostępności urządzeń do pomiaru oraz o warunkach pomiaru cząstek stałych. To dużo wyjaśnia. Ja już tu umieszczałem stosowne linki, więc materiał jest.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

A jak już kiedys zaczną sprawdzać cząstki stale to Panowie którzy tutaj krytykują wywalanie DPFa niech czym prędzej wyciągają zaślepki z egr i programują go od nowa bo pewnie NOx tez bada badali

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa 159

Domyślnie

Niestety ale niestety masz rację Dobrze że wyciągnąłem DPF

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Cytat Napisał Casio Zobacz post
    Dziś województwo Małopolskie przyjęło uchwałę antysmogową. Nie ma w niej ani słowa na temat diesli, jak i w ogóle samochodów. Także winny smogu jest i nie są to kierowcy. Poniżej treść uchwały

http://powietrze.malopolska.pl/antysmogowa/

Nie znalazłem w jej treści podstaw do niepokoju jeśli chodzi o auta z silnikami diesla. A co do planowanych, dokładniejszych kontroli, to wydaje mi się, że dotyczyć one będą ewidentnych kopciuchów na naszych drogach. Jak to się potoczy, zobaczymy. Na razie ustawodawcy męczą się nad zmianą przepisów dot. akcyzy na auta sprowadzane.
    Tyle, ze w Polsce rządzi partia, która nie rządzi w sejmiku małopolskiego.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...