ktore kupiles? bo moje ostatnie z alledrogo to jakas poracha:/
Printable View
ktore kupiles? bo moje ostatnie z alledrogo to jakas poracha:/
Ale na mysli masz dywaniki, czy zestaw do mocowania zderzaka? :)
Ja z doswiadczenia wlasnego wiem, ze najlepsze dywaniki to ori dywaniki. iestety momentamiw ASO wolaja za nie skandaliczne pieniadze. Ale jest jakosc i zawsze pasuja.
Dlatego w Makaronie nie pokusilem sie o welurki na lao - caly rok uzywam ych "korytek" gumowych :)
Jeżeli są jakieś granicę obłędu, to chyba się dzisiaj mocno do nich zbliżyłem... Z nudów wyszorowałem plastikową osłonę silnika szczoteczką do zębów :wacko: Ale wygląda jak nowa :D
po zobaczeniu bąbla na boku opony zostały wymieniony dwie - roczne opony poszły papa. super, lżejszy o 7 stówek ;/
wymiana oleju filtr oleju, filtr powietrza i zalana do pełna V Poverem
Zamontowałem nową puszkę filtra powietrza wraz z nowym wkładem.
Pozdrawiam.
- Rafał
Wyczyscilem przepustnice, pozazdroscilem tez Cool_Kid`owi i rowniez wyczyscilem pokrywe silnika :) Obeszlo sie bez szczoteczki do zebow, ale ja zdemontowalem i umylem.
Ponieważ jutro czeka mnie trasa autostradą, dzisiaj sprawdziłem ciśnienie w kołach - trzyma elegancko :)
a ja dziś zamontowałem świeżutkie rameczki klubowe i teraz czuję się 100% alfaholikiem :-)
pozdrawiam
A ja swojej zamontowałem nową pompę CR, jednak to jej nie pomogło:(
Jak sprawują się te 'moje' ?
---------- Post added at 21:57 ---------- Previous post was at 21:55 ----------
Ja zbliżałem się do nich w 3 TS-ach... Tu gładko, więc nie musiałem. :D
Spokojnie... nie tylko Ty masz coś 'nie tak' :D :D :D hahah ;)
Pozdrowionka,
Wojtek
---------- Post added at 22:12 ---------- Previous post was at 21:57 ----------
PS. Żeby nie było OT: Ja dziś umyłem + FORMUŁA = błysk
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2011/07/96.jpg
Moja też się będzie tak błyszczeć - mam nadzieję. Wczoraj odwiozłem Alfa do lakiernika ... do Rawicza :) Do tego polerka - jak odbiorę za tydzień to się pochwalę :)
Wymiana wahaczy z przodu dolne+górne oraz łączniki stabilizatora. Było ciężko bo męczyłem się od wczoraj z tym. Dziękuję wszystkim alfaholikom, którzy doradzali mi w tawernie jak włożyć nieszczęsny sworzeń wahacza dolnego:D
Tłumik pomalowany, linka hamulca podwieszona, nowy znaczek na przód zamontowany. Wczoraj w zderzak sporym nakładem pracy i czasu zamontowane siatki ABS w zderzaku przednim - wyglądają super.
Dziś w końcu przetestowany kanał zrobiony w garażu. Żeby zajrzeć pod samochód już nie trzeba jechać do mechanika ;).
P.S. Z takich ważniejszych spraw - alfa ma już zmieniony kolor i po ostatnim szlifie będzie można uznać, że zmiana wyglądu zewnętrznego jest zakończona. Przyjdzie czas na wnętrze.
Błotnik naprawiony. Byłem też na przeglądzie i poza tradycyjnym złym ustawieniem świateł - zero problemów. Kupiłem też żarówkę H1, bo nie miałem lewego przeciwmgielnego, ale okazało się, że po prostu kabel się wypiął. Swoją drogą - dostęp do tej żarówki jest nieciekawy...
Ja dzisiaj Alfę pogoniłem troszkę po autostradzie, a że gorąco, to dziewczyna trochę sobie wypiła (śr. spalanie 11,5 l 100/km). Na koniec zatankowana do pełna, i może teraz czekać na kolejny wyjazd :)
Ja wymienilem dzisiaj swieczki :) Przy okazji przerobilem jakis chinski klucz do swiec na korkociag - nie dal rady zadnej z 8 swiec i sie skrecil. Dopiero ciezszy sprzet w postaci grzechotki nie dal im szans.
Założyłem ramki klubowe, zaimpregnowałem skórę, umyłem i położyłem wosk. No i w końcu pstryknąłem kilka fotek. Zdjęcia w dziale nasze belle.
Pozdrawiam.
- Rafał
Alces właśnie czekałem na fotki!
a ja dzisiaj nakleilem na drzwi przednie dyskretna "liste płac" wyglada nawet ładnie jutro dam fotki :)
Wymiana drążka reakcyjnego prawy tył. Poprzedni był skrzywiony.
optarlem sobie kolo:/
Kupiony komplet świec i zabieram się po obiedzie za wymianę.
Kupiony kompletny rozrząd wraz z pompa, jutro jade na wymiane. Wizyta na myjce co by bella sie nie obraziła ze brudna :P Zaraz jade na zbieżność i dzisiaj chce kupić jeszcze farbe do zacisków :)
Wymienilem tez nieszczesny filtr przeciwpylkowy, przy okazji serwis klimy, uzupelnione 202g czynnika i mrozi zadek :D
Drogą kupna nabyłem olej, filtr oleju, powietrza, kosmetyki i ściereczki. Wysprzątana poodkurzana i umyta :)
Wysprzątałem stajnię Augiasza.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...011/07/124.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...011/07/125.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...011/07/126.jpg
Przy okazji kuchenka gazowa zasłonięta. :D Nie myślałem, że jeszcze mi się kiedyś przyda wykładzina bagażnika z mojej dawnej 75.
wymieniłem kratkę nawiewu z kokpitu od pasażera bo cała była popękana:)
bimsky fajnie to wygląda! Może pomyślę nad takim czymś u siebie w belli.
Zdemontowany zderzak, nadkola, pas przedni, lampy, kierunki, chłodnica, paski napędu osłony rozrządu,
jutro czas na zdjęcie rozrządu i wyjęcie glowicy ;)
Boxerek szykuje sie do powrotu,
już czeka nowy rozrząd i uszczelka,
do tego klocki w drodze ;)
Witam. Posiadaczem Alfy jestem od tygodnia. Od tego czasu została porządnie umyta i wysprzątana. W piątek wymieniłem filtr przeciwpyłkowy, jak wyciągnąłem stary to się przeraziłem. Jutro jedzie na wymianę filtra powietrza bo tam też nie wiadomo co się dzieje i naprawę rozrusznika bo chyba bendix się zwiesza. Na dniach planowana też wymiana przepływomierza ale to dopiero po diagnostyce silnika, która będzie robiona w czwartek.
no nie mow ze obtarles sobie te piekne felgi w kolorze orange ;)Cytat:
Napisał Dante[PL
Wczoraj zatankowana pod korek, dzisiaj zrobiony przegląd i wymienione wycieraczki ale się przy okazji zdenerwowałem przy teście amortyzatorów. Z tyłu założone nowe amorki, zrobione ok. 3000 km i mają tylko po 65%... trzeba będzie chyba reklamację składać (jaka cena taka jakość :/ zamawiałem KYB a przyszły Monroe...).
nowe amorki przednie minutę po założeniu mają ~80%
z tyłu konstrukcja zawieszenia, w niektórych pełnosprawnych autach, powoduje wartości rzędu 20-30%
musiałbyś się gdzieś dowiedzieć jakie są poprawne wartości na testerze
To już oryginalny prawy miał lepszą formę bo miał 75% (sprawdzane na tej samej stacji diagnostycznej) ale musiałem wymienić bo lewy mi padł i było tylko 50% ...
No to co innego. Ale to co napisałem jest prawdą w niektórych autach. Warto wiedzieć i dopasować intensywność mieszania z błotem niewinnego pracownika/serwisanta/sprzedawcy ;)
W dwóch swoich autach sprawdzałem nowe amortyzatory: w Alfie zaraz po kupnie (po przejechanych 400 km), a w drugim aucie zaraz po zmianie wszystkich amorków i sprężyn. W obydwu przypadkach wyszło koło 80%.
A w ogóle taki pomiar nie jest miarodajny, zależy np. od ciśnienia w oponach, i m.in. dlatego nie jest już to obowiązkowy zestaw podczas badania technicznego :)
Jeszcze raz wczoraj kleiłem kierunki bo znowu mi je zalało. Dzisiaj będę testował. I wczoraj ogólny przeglad płynów. wszystko OK. Próbowałem zaprogramować pilota w centralnym i ... D*** blada :(