Włóż bagnet do pierwszej czarnej kreski na uchwycie. Wtedy coś zobaczysz. I wytrzyj go wcześniej.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Printable View
Włóż bagnet do pierwszej czarnej kreski na uchwycie. Wtedy coś zobaczysz. I wytrzyj go wcześniej.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Witam, czy ktoś z kolegów miał w swoim aucie olej firmy Agip 5w40? C co sądzicie o tej firmie
Witam wszystkich serdecznie
Jestem nowym forumowiczem.
A i od 23.12.2017 właścicielem gulietty 1.8 TBI veloce
Zbliża się pierwszy tysiąc km na liczniku i myślę (mimo różnych opini) o wymianie oleju w silniku.
Wiem że temat (jaki olej ?) na forum jest rozległy - jest mnustwo danych technicznych , parametrów itp.
Nie chcąc zagłębiać się w takie informacje potrzebuję porady doświadczonego fachowca jaki wlać olej lepszy od fabrycznej seleni sport power bo nie mam zaufania do narzucanych ofert nie dających wyboru w ASO czy instrukcji obsługi.
Poproszę o informację jaki najlepiej zaserwować do tego silnika 1,8 TBI olej ?
Pozdrawiam
Słusznie ale pierwsze 2-3 wymiany do końca pierwszego roku lej OEM bo to i tak okres dotarcia i płukania smarów fabrycznych.
Ja wymieniłem olej po pierwszych 5k. Po jednym tysiaku to trochę za szybko.. Lej Selenie bo to jest dobry olej, a bycie mądrzejszym od inżynierów z fabryki nie zawsze wychodzi na dobre.
7 minut wcześniej dokładnie takiego samego posta wkleiłeś tu:
http://www.forum.alfaholicy.org/mito...ml#post1927613
pytaj w jednym wątku, takim który jest właściwszy a nie wklejaj tego samego pytania w różne wątki. w 90% te same osoby śledzą (subskrybuja) oba, jaki to ma sens zatem?
- - - Updated - - -
Selenia to nie jest dobry olej, szczególnie ta która lali do wcześniejszych roczników TBI (Star PE) - poczytaj co ludzie z forum mieli za syf/skwarki w silnikach po tym czymś. Sport Power niby dedykowany do TBI, sam go z ciekawości kupiłem, wysłałem do analizy składu do wlyszkow-a, i on go ocenił tak sobie. pamiętajcie że to bardzo drogi olej - 5L 255zł, za 100zł mniej kupuje się choćby Motula X-clean który jest po prostu lepszy, tak więc przy SSP wychodzi bardzo słaby stosunek tego co dostajemy do ceny.
Pytal ktos w takim razie wlyszkowa o Millers CFS 0W30 NT?
sam go nie zapytasz? nie jest to przypadkiem olej z serii wyczynowych?jeśli tak to poza cena, moze po prostu nie nadawac sie do aut z ekologią. poczekajmy zatem na opinie wywolanego do tablicy wlyszkowa
dziękuje wszystkim za odpowiedzi.
sorry za wątek w dwóch miejscach zamotałem się.
poprawiam również mój błąd w dacie od 23.12.2016 , nie jestem z przyszłości :)
wyszkow do Ciebie pytanie: jeśli słusznie to po co mam lać OEM jeśli są oleje lepsze i do tego tańsze , lub w tej cenie dużo lepsze? Czy mógłbyś doradzić konkretnie co wlać lub Ty jako widać znawca tematu wlałbyś sam poza seleniom sport power.