Alfons159 ale AR159 to nie jest rywal dla BMW 5 tylko BMW 3 i weź pod uwagę to że AR 159 jest od 2005r, BMW F10 od 2009r.
Printable View
Alfons159 ale AR159 to nie jest rywal dla BMW 5 tylko BMW 3 i weź pod uwagę to że AR 159 jest od 2005r, BMW F10 od 2009r.
Ludzie, opanujcie sie.. Wiecie ze mowicie o obecnie najszybszym sedanie na swiecie? Jestem w stanie zaryzykowac stwierdzenie ze jest to najszybszy seryjny samochod z mozliwoscia rejestracji na wiecej niz 2 osoby..
D.pa z Was a nie Alfisti..
Juz mowilem, wiekszosc to sami frustraci, gdzie zawsze beda narzekac, jakby bylo idealnie to by narzekali ze za idealnie, nie ma co sie przejmowac, narzekali przed, narzekaja po, narzekac beda i za 10 lat, wspolczuje wam, bo to juz pod uposledzenie podchodzi
Audi rs6 560kM,BMW m5 30jahre 600KM,bmw m6 grancoupe competitione,mercedes e63amg s,s65amg,jaguar xfr-s te auta to wszystko 4 drzwiowe auta i napewno sa szybsze.Zaczekajmy za pierwszymi testami.Posiadalem kiedys auto marki honda i takie samo zaslepienie bylo tamtymi autami jak tutaj na forum.Tam tez honda the best jak pytalem sie co mysla o alfie 159(bylem na etapie szukania nastepcy civica) to odpowiedzi byly takie;plastikowe trzeszcze fiaty nonstop bedace w serwisie.Szanujmy inne marki,bo takim gadaniem i pisaniem caly czas alfy beda w Polsce postrzegane jako tanie auta,psujace sie o slabej renomie.Pozdrawiam
Ehh.. Nie zaglebiles sie w szczegoly techniczne Giulii.. Wroc sie kilka stron wczesniej do mojego postu.. Moc to nie wszystko skoro przedatawione przez Ciebie samochody waza 2 tony.. Zgodnie z danymi technicznymi alfa przyspiesza do 100km/h w 3.9s.. I to ze skrzynia manualna.
Dla porownania Audi RS4 ma 60kucy mniej niz alfa i wazy o 370!! Kg wiecej..
Alfa 4c ma 240km i bierze Audi R8 ktore ma 420km.. Dlaczego?
MichalAlfa przyspieszenie do 100kmh to nie wszystko bo patrzysz pewnie na ten aspekt,ale np takie E63AMG S ma do setki 3.6 sekundy....http://superauto24.se.pl/nowosci/now...eo_311615.html .Ale czy to wazne?Wreszcie alfa moze sie pochwalic ze wyprodukowala cos co ma szanse byc przebojem i nawet w aspektach w ktorych do niedawna nie byla mocna(tak samo jak maserati)osiagi sa wrecz ekscytujace pozwalajace konkurowac Z M,AMG czy RS.10 lat temu to bylo nie do wyobrazenia.Nie bede juz wiecej was tutaj denerwowal,ale wiecej obiektywizmu panowie bo byc zamknietym w hermetycznym srodowisku to nie jest zdrowe.
Kolego alfons masz wrażenie ,że na tej stronie to tylko Alfa a reszta to chłam , złom itd. Mylisz się. Widzisz sam ,że koledzy wymieniają wady i zalety swoich aut. Co do jakości wykonania BMW. Auta są wykonane bardzo dobrze, ale ostatnie kłopoty jakościowe i wczęsniejsze problemy z silnikami są bardzo duże. Tak samo grupa VW. Silniki 2,0 TDI , potem rodzina siników FSI ze zrywającymi się łańcuchami , zacierającymi silnikami , pękającymi głowicami itd. Ja zarówno lubię Alfę , ale i lubię BMW, a najbardziej Porsche, które z mitem auta bezawaryjnego ma tyle wspólnego , co Alfa z lawetą. Sam napisałeś ,że jako jedyny posiadasz włoskie auto, a inni pewnie się śmieli , albo gadali, że zaraz się zepsuje itd. Sądzę że Alfa to nie taki straszny wilk jak go malują. Tu na forum właśnie szanuje się inne marki ,nawet żartujemy z przysłowiowej awaryjności naszych aut, a powiedz statystycznemu posiadaczowi Passata B6 , czy Audi z TSI że jest jego auto się często psuje, to mimo że w wielu ptzypadkach tak jest to cię wyśmieje.
Zwracam honor.. Sprawdzając dane techniczne wziąłem pod uwagę stary silnik. A więc moja pomyłka. :)
Osobiście dla mnie liczą się dwie marki.. Alfa i BMW. Mercedesy, które są w moim guście są poza zasięgiem.
Chodzi o CL, SL, SLK, CLA..
Następnym samochodem miało być właśnie BMW F10, ale zobaczymy co będzie z Giulią… bo aż takiego skoku technologicznego się nie spodziewałem.
A co do marek.. nie ma co się wzorować, na tym, że jeżeli jakaś marka należała do Fiata, to rozwiązania technologiczne są z Fiata. To jest koncern o takiej nazwie, który jest właścicielem wielu marek oraz technologii.. Równie dobrze mogę powiedzieć, że Audi RS6 to trochę lepsza fabia RS. Niestety, ale dzisiaj samochody projektują księgowi. I to czy samochód ma miękkie materiały w środku czy nie, nie decyduje brak wiedzy na ten temat, tylko księgowy który szacuje, czy klient w zamian za ten miękki materiał będzie w stanie zapłacić więcej w cenie końcowej.
Druga sprawa jest taka, że aby koszty produkcji się zwróciły, to przy mniejszej skali produkcji powinna być narzucona większa marża.. Zgodnie z tą teorią, za Alfę wykonaną identycznie jak BMW musielibyśmy zapłacić więcej. Dlatego dotąd było tak, a nie inaczej. Sergio postawił wszystko na jedną kartę i albo Alfa się sprzeda, albo padnie.
Gdyby przyszło do wyścigu zbrojeń, to uwierz mi, ale np. Audi pozostaloby daleko w tyle. BMW jakieś doświadczenie ma, ale nie jest zbyt duże. Know how zdobyty w samochodach cywilnych i DTM, WTCC jest g… warty.
Prawda jest taka, że z koncernów startujących w F1 i produkujących samochody na masową skalę oprócz FCA, najlepszą technologią na tą chwilę dysponuje Mercedes.
To co mnie teraz urzekło w Giulii, to technologia.. W końcu wzięli pod uwagę najmniejsze szczegóły.. Np. wał z włókna węglowego (koszt produkcji moim zdaniem jest przynajmniej kilka-kilkanaście razy droższy niż stalowego.. włókna nie wytoczysz :P).
Szkoda, że tak mało jest informacji na temat np. silnika.
Ja również jestem zauroczony nową Giulia i nie potrafię zrozumieć tego skąd tutaj na forum AR takie opinie i krytykowanie nowej Giuli że to mieszanka jakiegoś korodujacego gówna w dniu wyjazdu z salonu typu Mazda czy porównania do tego chłamu niemiecko czeskiego z kogucikiem w znaczku. Bardzo lubię 159 i lubię jej wygląd i bez urazy dla posiadaczy tegoż modelu ale to jest już tak samo archaiczne pod względem technologii auto jak 156. Poza tym porównania Giuli do 159 są conajmniej nie na miejscu. 9 to model który doprowadził Alfe do prawie bankructwa, a paleta silników w 159 jest słaba bo nawet 3.2 jts się odpycha tak sobie. W końcu powstała Alfa o prawdziwym sportowym charakterze tak jak to było wcześniej, bo nie oszukujmy się 159 wygląda groźnie ale osiągi to żarty jakieś są. Samochody wielce sportowe a wystarczy w203 c320 cdi i nawet 3.2 jts nie daje rady nie wspominając o e90 3.0d które zamiata tak samo najszybsze 159. Jaka tu mowa o charakterze sportowym skoro ostatni segment D od AR ma problem z niemieckim kopciuchem nie wspominając już o wersji M lub AMG.
A fotomontaż ze strony 145 wtedy wszyscy uznali za słaby żart a auto okazało się praktycznie identyczne
I wtedy było uznane za pokraczne a teraz już powoli zaczyna się podobać.
- - - Updated - - -
A przód według mnie jest okropny. Nie wiem komu się taki projekt spodobał żeby to zaaprobowac. Jakiś czas temu na autostradzie wyprzedziła mnie jakaś bmw, okazało się ze to seria 1 ,jak ja zobaczyłem w lusterku to powiedziałem kur.. co to za szkarada. A tu po dwóch miesiącach widzę identyczną alfe.
Może technologia ją uratuje. ..
Jesli mowa o porównywaniu Giulii do Mazdy czy Skody to masz rację to nie ta bajka bo to porównanie rojsyjskiego wina musującego za 5zł do francuskiego szampana. Natomiast nie rozumiem co niby archaicznego widzisz w 159-ce ? Samochód z silnkiem dajmy na to 2 litrowym nie można zestawiać z 3 litrowym czy 4 litrowym Audi pod względem osiągów natomiast pod względem prowadzenia i wygodny to jak nabardziej tak i zaryzykuje nawet stwierdzenie, że o niebo lepszym. Nie raz nie dwa widziałem BMW, Mercedesa czy Audi pokonujące zakręt 90 stopni, z którym sobie poprostu nie radzą w czasie gdy 159-tka mimo swojej masy zakręty pokonuje o dwa lata świetlne lepiej wręcz przyklejając się do niego. Co do wygody siedzenia czy prowadzenia na długich odcinkach trasy to mój kręgosłup prawdę Ci powie. Po godninie podróży Audi czy VW woła help,zatrzymaj się rozprostuj mnie po kilku godzinach w 159-ce mój kręgosłup nie wydaje żadnych dźwięków. Alfę 159 należy zestawiać rocznikowo z autami w/w marek wyprodukowanymi w roku 2005 i mimo, ze byłem gorącym zwolenikiem Audicy (a nie jestem nawiedzonym zwolenikiem Alfy, którą traktowałem nie mając z nią kontaktu jako skrzypiący i psujący się plastiokowy wytwór wyobrażni włoskiej motoryzacji ) poprostu mi przeszło. 159-tka to jest idealne auto trasowe zapewniające pełny komfort, ze spersonalizowanym kokpitem pod kierowcę. Czego chcieć więcej ? Stwierdzenia, że paleta silników jest słaba - silnik odpycha się tak sobie jest nieporozumieniem. I wisienka na torcie czyli "dizajn". Pisałem już kiedyś, że po zakupie sąsiedzi nawet z bloku obok nie mogli wyjść z zachwytu mimo, że niektórzy mają niezłe samochody. Dowcip jest nawet taki, ze jak Alfa stoi w garażu to niektórzy pytają gdzie jest to moje cudo. Wracając do Giulii czas pokaże jak się sprawa będzie rozwijać ale sądzę, ze auto będzie się sprzedawać dużo lepiej niż Giulietta bo tu zaproponowano "dizajnowo"namiastkę 4C, a każdy Włoch i wielu Niemców nie przepuści okazji by ten klimat mieć dla siebie. Większość Niemców już nie rozróżnia tych wszystkich modeli BMW, VW czy Audi, które pojawiają się i szybko są zastępowane przez inne. W przypadku Giulii zadziała tu też czynnik dłużej uciechy z posiadania auta o oryginalnym sporotwym wyglądzie, co kręci młodych jak i podstarzałych playbojów. :)
Kazdy zawsze bedzie chwalil swoje. Osobiscie wzdycham do Mercedesa i BMW, ale ciesze sie, ze wychodzi GIULIA i bede mial jakas alternatywe przy wyborze nastepnego auta. Trzeba przyznac, ze na forum jest troche jadu na auta niemieckie jak i japonskie. Ale niema tragedii, wiecej krytyki spada na sama Alfe czy GM, Ten temat jest tego dobrym przykladem. Postrzegania kiepskich wloskich czy francuskich samochodow juz nie zmienimy tak jak zartow o Polakach w Ameryce. Musialaby nastapic jakas totalna katastrofa marek niemieckich i japonskich, nawet czeste wpadki Vaga czy Toyoty nie zmienily doskonalej opinii o nich.
A tu kolejna porcja zdjęć ...
Wiadomo ze co kto lubi ... ale nie ma dramatu ale tez nie można powiedzieć ze to auto powala stylistycznie, co więcej pokusiłbym się o stwierdzenie ze nie jest spójne stylistycznie jak jej poprzedniczka 159, taka prawda ...
Należy czekać na dalsze wieści w temacie ...
Tę samą, genialną Alfę 4C na Nordschleife porobił zdaje się Seat kombi... Technicznie ten samochód wygląda obiecująco, ale ja bym się zbytnio nie napalał, BMW ma 40-letnią tradycję budowania sportowych sedanów, nawet jeśli trzy generacje temu M3 miało jakieś ułomności, do dawno je już zniwelowali. Aktualne doświadczenie Alfy w tym zakresie jest równe ZERO.
Fakt, że wersja QV ma być tylko RWD, to dobry znak, bo może faktycznie będzie to mechaniczne cacko, w którym 20 systemów o 3-literowych skrótach nie będzie potrzebne, ale poczekam na bezpośrednie porównanie z M3...
Druga sprawa jest taka, że jeśli ten samochód ma odnieść sukces, to musi być dobrze zbudowany i, szczerze mówiąc, gościa który wybiera samochody do floty bardziej interesuje spalanie na setkę, interwały serwisowe, jakość stacji obsługi itp. Przeciętny Kowalski, który buja się 320d też pewnie nie ma pojęcia o osiągach M3.
Ja nie wiem jak to auto może się nie podobać jakie wy macie wymagania kosmiczne
Według danych producenta ze strony BMW:
M5 - 560 KM, silnik 4,4 l, przyśpieszenie do 100 km/h - 4,3 s,
BMW M5 30jahre - 600KM, silnik, 4,4 l, przyśpieszenie do 100 km/h - 3,9 s,
Audi RS6 - 560 KM, silnik 4,0 l, przyspieszenie 4,3 s.
To teraz napisz mi który z tych samochodów jest szybszy od Giuli? Jedynie Mercedes E63 AMG s, silnik 5,5 l, 585 KM, przyśpiesza w 3,6 s. Ale Merc to inna historia bo silnik ma prawie dwa razy taką pojemność jak Alfa.
na pewno dźwiękowcy zrobili dobra robotę ...
https://www.youtube.com/watch?v=zs_pJpyjBOI
Ci co piszą, że 159 w zakręcie jedzie jak po sznurku a bmw ma z tym problem chyba nigdy nie jechali żadnym bmw. Może i alfa świetnie się prowadzi ale bmw zawsze było wzorcem prowadzenia w tym segmencie. Owszem audi ze swoim przednim napędem i silnikiem przed przednią osią prowadzą się kiepsko, mercedesy z miękkimi zawieszeniami nastawionymi na komfort też nie dorównują bmw. Teraz jest wreszcie szansa, że to alfa będzie wyznaczała standardy. Ale najpierw trzeba poczekać na testy drogowe a nie na dane na papierze. Jest wiele aut, których parametry na papierze są świetne a naprawdę jeżdżą kiepsko.
no tak wiemy Rado już ze chcesz podstawowej wersji ale nie spodziewaj się niczego szczególnego ...
W ramach sprostowania i przy okazji prośba o nie powielanie głupot.
Ten Seat (Leon Cupra) nie był standardowy: po pierwsze zawodowy kierowca, po drugie manual (gdzie normalnie sprzedawany z DSG), po trzecie opony wyścigowe i nie jestem pewny czy nie było grzebane w zawieszeniu. I porównywać teraz czas z autem, którym jechał zwykły kierowca, na stockowym ogumeniu nie ma najmniejszego sensu.
Ponowie pytanie, czy wiadomo kiedy ujawnią kolejne informacje?
No i trzeba już rezerwować termin na targi we Frankfurcie :) Mam nadzieję, że będzie można już wsiąść do środka, nie tylko popatrzeć...
Mnie, podobnie jak 99% społeczeństwa guzik obchodzi, czy Giulia jest o 0.1 sek szybsza czy wolniejsza od BMW czy Merca. Nie wszystko mi się też w niej podoba (np siatkowe scudetto). Ale ogólnie jest bardzo ładna i mimo że nigdy jej nie kupię bo primo: nie stać mnie na nową, secundo: używanej też nie kupię, bo sedany to nie moja bajka. Cieszę się jednak, że powstało ładne i chyba niezłe technicznie auto, które ma szansę na równych prawach konkurować z rywalami w swojej klasie. Może nie spowoduje plajty niemieckich konkurentów, ale pozwoli Alfie wyjść z dołka i tworzyć w przyszłości inne fajne auta. Co będzie - zobaczymy. Jak będzie spektakularna klapa to wtedy będzie okazja do opluwania Sergia, designerów itp. Na razie trzeba się cieszyć że auto w ogóle powstało, nieźle wygląda i chyba nieźle jeździ.
Skąd masz te dane? Alfa zrobiła 8:03 i to jest bardzo dobry czas. Faktem jest, że topowy Seat Cupra czy Audi RS5 są lepsze o kilka sekund (dosłownie kilka), ale to też specyfika konkretnego toru i konkretnego auta. W granicach 8 minut są same grube auta, 911 GT3, M3, Cayman S, Gallardo, itp.
A teraz mały OT.
Do tej pory każdy Alfisti poznał już Ludovico Einaudi z utworem Experience.
Od wczoraj każdy Alfisti wie już kto to jest Ezio Bosso i odsłuchuje go sobie w pracy, naprawdę kawał fajnej muzyki.
https://www.youtube.com/watch?v=nmCOpEUmXi8
Znam jednego rajdowego kierowce co jeździł wieloma BMW (naprawdę wieloma i to na co dzień: M3, M5, M1, ale i praktycznie każdymi innymi) i był w pozytywnym szoku jak wsiadł do mojej seryjnej 159. Oczywiście 159 nie ma podejścia do sportowych M, ale do seryjnych BMW jak najbardziej. To nie znaczy, że jest jakoś strasznie lepszy, ale to znaczy że jest po prostu porównywalny.
Też to słyszałem.. Od jakiegoś czasu producenci się mocno wycwanili i na Nurburgring wystawiają zmodyfikowane samochody.. Właśnie słyszałem to o Seacie i Megane RS. Wystawili samochody na maksa odelżone, pozbyli się wszystkiego co się dało.. :P
A 4c na Nurburgringu ma lepszy czas niż Audi R8..
Alfa nie robiła żadnego wyścigu o rekord (tak jak Seat walczył z Renaul). Po prostu masz wynik stockowego auta, bez udziwień.
Z resztą to samo można powiedzieć o Porsche Cayman S, że jakiś Seat go objechał ;)
No właśnie, co najwyżej widziałeś jak ktoś coś. Proponuję się przejechać samemu 3-er czy A4 (ale z Quattro) i zobaczysz przewagę w prowadzeniu Niemców (szczególnie BMW). Wygodne fotele? Ale w BMW o wiele lepiej trzymają boczki (z resztą pompowane) niż w Alfie, czy Audi, a to dość ważne przy ostrej jeździe, nie sądzisz?
Nie lubię takiego ślepego gadania, nie popartego doświadczeniem. AR 159 jest piękna, ale nie zapewnia osiągów nawet zbliżonych do BMW E90.
Jak zrobią dźwięk 4-cylindrowej wersji (np. tej 300KM) podobny do 4C to będzie już gites :)
Kolego niedalej jak wczoraj BMW x5 chciał pokazać jaki z niego kozak siadł mi na zderzaku i właśnie na skręcie 90 stopni mało nie poszedł w słupa po lewej stronie, a już byłem 20 metrów dalej więc proszę Cię nie snuj opowiadań z mchu i paproci.:) BMW mają przeważnie silny motor i to jest jego atut. Jak bym miał motor w 159-ce takiej mocy jak BMKa, która rżnie kozaka to bym go na torze zdublował. :D
Giulia QV w takiej formie jak ją pokazano jest ok (z genami Ghibli).
Nie podzieliła losu "Lanci Themy" - czyli 300 (po czym i tak zniknęła).
Przy obecnej kondycji muminowej AR to jednak sukces.
Osiągi obiecują brak wstydu - a to niemało, bo taka Giulietta QV od konkurencji topowych hot hatch'y jednak odstaje mocno.
a sie kurna pytam kto robił czcionke na napis ??
:P
nie szło tego ubrać jakoś ładnie ?
:o
AR159 świetnie konkuruje z E90 w zakresie silników "środka", tych bardzo popularnych. 1.9/2.0 JTDm są na pewno bardziej udane niż N47. Benzynowe 1.9/2.2 mają swoje wady, trudno mówić, żeby choć odrobinę miały podejście do rzędowych szóstek. Ale do tych najprostszych benzynowych 2.0 już jakoś tam konkurują. Trzeba się pogodzić, że 159 nie miała nic ciekawego topowego. Ale w zakresie popularnych silników są bardzo ok.
Generalnie ja mam trochę inny punkt widzenia na topowe modele aut. Fajnie wyglądają na obrazku, dają odrobinę prestiżu. Ale sam sobie takiego pewnie nie kupię, bo wolę pieniądze wydawać na inne przyjemności. A interesuje mnie zawsze silnik popularny, dający łatwość ekonomicznego przemieszczania się. I tak robi 90% ludzi wybierających auta w salonie (w wypadku BMW pewnie mniej – 70%).
BTW E90 oprócz silników 420 KM ma też na pokładzie 116 KM. I takimi ludzie też się toczą i takie kupują. I to im wystarcza. Tak jak innym wystarcza AR 159 1.8. A jak porównamy właśnie takie modele aut to się okaże, że 159 jest bardzo konkurencyjne w prowadzeniu się.
Wcale się nie zdziwię, jak w Giulii będzie 1.75 dokręcone w pobliże 300 koni.
To wtedy będzie naprawdę ciekawa rzecz- lekki silnik i duża moc. Pytanie czy "da się" i czy będą chcieli.
Chociaż ja osobiście jeżeli tylko "bozia da" to będę celował w V6 ze średniej półki, tj nie ten 510 konny potwór bo to może być biały kruk na rynku wtórnym.
V6 diesel jak będzie mieć 6 sek do setki (a będzie mieć na pewno, może nawet ciut mniej) to mi styknie... a ja już z Cinkiem pogadam jak można będzie takie auto "naprawić" :D
200k za takie auto myślę trzeba będzie dać lekko. O ile wiem, moja 159 z 2.4JTDm z salonu wyjeżdżała za jakies 150k zł.
- - - Updated - - -
Jakim prawem porównujesz X5 vs 159 w kwestii prowadzenia? Przecież to jest zupełnie inna bajka!
159 to sobie możemy do 3-jki porównywać i tu rzeczywiście różnic wielkich nie będzie.
Ludzie nie mają sensu kłótnie o dziesiąte części sekundy w osiągach tak naprawdę jeszcze nieistniejącego auta. O wiele bardziej interesujące jest wnętrze auta, bo to naturalne środowisko kierowcy. Wnętrze wygląda jakby pracowało nad nim kilku projektantów i wzajemnie się ze sobą nie kontaktowali. Mnie osobiście rażą te boczne nawiewy (takie jak w mercedesie GLK), które nie pasują do niczego... Brak miejsca na duży (8") wyświetlacz centralny - mam nadzieję że nie będzie tam wysuwanego tabletu..
kiedyś policzyłem sobie swoją jak jeszcze konfigurator był aktywny ...
było blisko 2 :-)
ale na nasze szczęście alfy uzywane tanieją na potęgę
ciekawe jak ten model będzie wyglądał cenowo na rynku wtórnym
- - - Updated - - -
też prawda - trzeba kiedyś wsiąść i podotykać :-)
Powiem tak.. w rodzinie mam E91 w pakiecie Alpina ze sprężynami H&R -40mm i oponami 225/45/r18, 245/40/r18. Fakt, że silnik tylko 150km..
Jak widać w Avatarze jeżdżę 147.. eibach -40~ 215/45r17.
BMW to na tą chwilę mój ideał prowadzenia. Ale AR nie jest dużo niżej, a na pewno nie na półce pozostałej części świata.
Oboje z wujkiem jesteśmy maniakami motoryzacji i raczej jesteśmy otwarci na nowe doznania. Jak kupił BMW i pojeździłem chwilę to powiedziałem.. o k.. jak to się drogi trzyma.. na to stwierdzenie sam odpowiedział, że moja AR wcale nie jeździ gorzej.
Pozwoliłem sobie wykonać kilka testów. Jeden to prosta droga, omijanie dziur i studzienek. Duża prędkość i szybkie ruchy kierownicą..
I mówcie co chcecie, ale do takich testów bezpośredni układ kierowniczy w AR robi robotę. Nie dość, że przeszkody pokonuje z ogromną łatwością to również z ogromną frajdą (mały nakład ruchów, a samochód potrafi skakać po całej drodze). IMHO Alfa win.
Drugi test to test Ronda. Obrałem sobie pewne rondo o małym zagęszczeniu ruchu w moim mieście w środku nocy.
I tutaj wychodzi zaleta napędu RWD i dobrego rozłożenia mas. Granica przyczepności nieznacznie na korzyść BMW przy stałej prędkości.
Ale niestety.. dodając gazu, BMW to rondo zacieśnia, a Alfa z niego wyjeżdża..
Komfort jazdy, nieporównywalny na korzyść BMW. Tam na identycznej glebie, nie słychać że jedzie się po dziurach. Czuć.. to, ale nie traci się zębów tak jak w AR.
Jestem dobrej nadziei. Przez 23lata słabości Alfa prowadziła się po prostu dobrze. Powiedzmy że nadal mogła konkurować z biednymi wersjami Audi i pokrewnych, ale była gorsza od BMW. Teraz to się zmienia i to mnie cieszy. W dodatku na prezentacji zapowiedziano, że Alfa będzie miała najbardziej bezpośredni układ kierowniczy na rynku. Obstawiam, że będzie to tak jak w GTA 1.8obrotu do skrajnych pozycji..
Będzie to rewelacja do driftu jak i funu z jazdy.. ale obawiam się, że mniej wprawni użytkownicy przy wyłączonych systemach szybko dzięki temu wylądują na drzewie..
Swoją drogą.. ciekawe czy Włosi zaprojektują nowa generację TCT do Giulii..
Byłoby fajnie, bo czas Mercedesa E63 AMG byłby do wykonania.. :)
Dać się da.
http://www.dynosoft.pl/projekty/96-g...ta1750tbi.html
Jeśli powiedzenie, że uczymy się na błędach jest prawdziwe, to powinni odrobić lekcję po wpadce z gamą benzyniaków w 159 (TBi trafiło tam zbyt późno), zapowiedzi wskazują, że tak się stało.