Zaiste :) Już to pisałem wcześniej, ale mam takie na zimę i nie widzę najmniejszego powodu by montować wyższe balony. No chyba, że ktoś jeździ gruntówkami, ale to wtedy SUVa lepiej mieć ;)
Printable View
To chyba, że tak;)
Jak założysz 215.55 to zapodaj foto. Bo też myślałem o takim balonie ale on jest jeszcze wyższy jak 225.50 i ciekaw jestem jak to będzie wyglądać...
Przepraszam za jakość zdjęć, ale na razie mam do dyspozycji wyłącznie telefon, który też nie robi zdjęć najwyższych lotów :). Wiem, że Alfa nie umyta ale chciałem zrobić zdjęcia póki jeszcze było jasno ;). Założone dzisiaj 215/55 R17. Nadkole na pewno się bardziej wypełniło, ale w gabarytach auta ta opona się gubi i nie wygląda jak jakiś gigantyczny balon. Co do samej jazdy to na razie wracając do domu zrobiłem 100km i dla mnie bajka. Auto troszkę wyżej co zauważyłem przede wszystkim przy parkowaniu pod blokiem gdzie często moje serce krwawi przy podjeżdżaniu pod krawężnik. Zawsze zahaczałem spodem zderzaka, teraz podjechałem i nic nie było słychać. Na razie nie chcę się wypowiadać jakoś obszernie, ale dla mnie auto prowadziło się stabilnie, bez żadnych problemów. Opony to Nokian WR G2 215/55 R17 98V XL co prawda używki, ale na 2 sezony starczą, a chciałem sprawdzić jak auto będzie się zachowywać przy tym rozmiarze. Dzisiaj przetestowana jazda wyłącznie w deszczu, ale auto zachowywało się naprawdę super, dobre trzymanie w zakrętach i naprawdę zadziwiająco krótka droga hamowania. Porównanie mam wyłącznie do moich starych opon letnich, które były naprawdę kiepskie, twarda guma i jechało się średnio. Teraz wszystko w porządku.
FOTY:
Załącznik 152617Załącznik 152618
Faktycznie nie wygląda to na za duże koło do alfy ;) a te nokiany Nie mają czasem oznaczenia "całorocznych" opon?...
Z tego co przeczytałem w opisie "Nokian WR G2 to opona stworzona z myślą o specyficznych zimowych warunkach panujących w Europie Środkowej. Gwałtowne zmiany temperatur, opady śniegu, gradu czy deszczu - naukowcy z firmy Nokian wzięli to wszystko pod uwagę." Testowali daleko za kołem podbiegunowym więc chyba chcieli zrobić zimówki ;).
bo dziwi mnie tylko napis na tych oponach... "all weather"
ale bieżnik zimowy ;)
Wyglądają całkiem w porządku:), obniżone masz auto?