Te 20" są po prostu boskie. Na GTA bym je widział. Jak te cudeńka się nazywają?
Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka
Te 20" są po prostu boskie. Na GTA bym je widział. Jak te cudeńka się nazywają?
Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka
Przecież to 7.5 cała wiec ci wejdzie idealnie ;)
Verzonden vanaf mijn iPhone 4S met behulp van Tapatalk
Taa :P ale zanotowałem dane i sprzedającego.. jak już będę miał wolną gotówkę to możliwe że przedzwonię coś ponegocjować.. bo te fele mają potencjał spory.. z naciągiem byłyby na pewno to w sumie te ET nie byłoby takie złe..
Heheheh nie pamiętam jakie te felgi mają ET i szerokość ale nawet jakby miały powiedzmy 8" i ET35 to ...matko boska opona to z 215/30/20???? Druga sprawa ,że na tej sławnej 156FL sedan zrobionej ala Autodelta ( poszerzanej ) zapodane są 20" ale tam jest gdzie takie koło wsadzić Załącznik 112205 . W "zwykłej" 156 dobrze wyglądają 19" tyle ,że mocno niski profil i zejscie -40 albo i lepiej żeby to wyglądało jak trzeba . Jednym słowem - bez gwintu się nie obejdzie . Ja mam 18 cali i na -40mm wygląda prawie jak seria .
- - - Updated - - -
Taka specyfikacja felgi jak najbardziej OK ( normalna ) . 225/40/18 w sumie kulać się będzie ale jak już pisałem wczesniej - przy obładowanym bagażniku ( tesciowa + 2 łopaty ) może przytrzeć o tylne plastikowe nadkole . Z kolei z przodu co niektórzy mają problemy z obcieraniem przy pełnym skręcie o pokrywe skrzynie biegów ( ja tego problemu przy takim zestawieniu nie miałem ) więc jak miałbym zasugerować bezpieczne gumadła do takich felg to 215/40/18 które też aktualnie woże na moim dupowozie na przodzie :D
Dzięki za opinie i pomoc
Załącznik 112423Załącznik 112424
Tak wyglądają te, do których się przymierzam. Sprzedający chce za nie 1200 złotych. Mi się podobają:). Co sądzicie?
Na przód rzeczywiście bezpieczniej byłoby zapodać oponki 215, ale potwierdzcie mi, czy na felę 8 cali szeroką można dać opony 215 (czy to będzie dobrze razem wyglądało?). Tył pewnie lepiej 225?
można dać.
Pany patrzcie te felgii
http://allegro.pl/aez-excite-dark-19...669213966.html
malinaaaa by była na GyTy!
Nooo, ciekawe. Do 156 wejdą? ;) W piątek jadę tam oglądać tą GT dla Szkodnika, to mogę podjechać obejrzeć je na żywo.
do 156 tez wejdą ;)
Ja mam na przodzie 215/40/18 na 8 calowej feli i ci powiem ,że opona ma "mikro naciąg " . Teraz żałuje ,że nie pochytałem opony góra 205 a najlepiej jakiegoś nankanga 195 albo i 185 bo by się ładny klin zrobił dołożyłbym dystans 15mm na tył i by było szerokoooo:)
- - - Updated - - -
O nawet znalazłem zdjecia swoich felg po założeniu 215/40/18 :)Załącznik 112481Załącznik 112482
dobrze ujete - mikro :) niektorzy by powiedzieli nawet, ze tu naciagu nie ma kompletnie nic
205 na 8,5 calach by siadlo dobrze
Dzięki Nazar za te fotki. To teraz już sam nie wiem co robić - Pierwsza opcja = szersza opona do tej felgi np 225, ale wtedy może obcierać przy skrętach. Druga opcja to poszukać felgi szerokiej na 7 cali i ta do opony 215 będzie pasować lepiej. Dobrze to rozumiem?
A dlaczego lepiej? Wrzuć 215 na 8"
Dokładnie!!! Przecież szersza felga będzie lepiej wyglądać ( brak efektu kolejki wąskotorowej :) ) a opona 215 /40 na 8 calach wygląda " dobrze" ( dla mnie nawet za szeroka bo nie ma naciągu i wygląda co najmniej cywilnie/grubo ) . Po co zamieniać koła na 7" ( żeby auto dobrze stało byś potem musiał dołożyć dystans ) . Opony 215 są łatwo dostępne i tansze od 225 . Ja jak zakuje auto gwintem to opony będę zamieniał na węższe i to dość znacznie co by się koło chowało jak na bryce Ciapola ( 159sw )
Naciąg na felgach ma też jeden znaczący minus- ranty felgi strasznie się zdzierają, więc bez przesady z tym naciągiem.
Jak sie nie potrafi jeździć i przy tym myślec to sie zdzierają ;)
E no panowie do jazdy na glebie , niskim profilu i szerokiej feldze trza się uczyć - jazda po koleinach a nie w koleinach , wypatrywanie na "wytrzeszcza" dziur w nawierzchni . To wchodzi w krew choć czasem i mi się zdarzyło przychaczyć bokiem krawężnik:( . Nie zapomne jak moja małżonka załatwiła mi ranty w BMW E36 omijając goscia stojącego przy osi jezdni do lewoskrętu z prawej "scinając" ( jak w swoim uwczesnym Punto na balonie ) krawężnik - oba ranty do prostowania , szlifu i poleru . Od tamtej pory jezdziła moim autem tylko na stalówkach:) . Ale uczy się powoli . Do aut w stylu "nisko i szeroko" powinno się robić osobną kategorie prawo jazd:D
Tel sfiksowal i sie cos zesralo dwa razy
I osobne drogi zeby nie zawadzali innym uzytkownikom drog w jezdzie chcby 45km/h a nie za nimi max 20
I to mnie drazni jak nie wiem
E no Bociek zdarzają się ekstremalne wypadki . Ja też jestem przeciwny jazdy 1-cm od ziemi na codzien . Na spoty owszem można "poszpanować" . Widuje sam przypadki ( zielony Gofer 3 na Chorzowie Batorym ) ,że gwint skręcony tak ,że już amortyzacji wogóle nie ma i z trudem pokonuje skrzyzowania - to jest wieś już a nie lans . Ja tam osobiscie miałem kilka przypadków jazdy powoli w Krakowie i w Dąbrowie na trzypasmówce ( MCdrive i Kaufland na Morcinka ) bodajże to Pilsudskiego a tak nie przypominam sobie jazdy 20km/h:) . A koledzy z Vagenklubu ( ci mądrzejsi ) też na codzien mają gwinty na "cywilizowanym" poziomie . Choć wygodniejsi zakładają sobie Airraidy i problemy znikają :) . Zauważ drogi Bocku ,że niektórzy jadą wolniej nie z powodu gleby a z troski o auto . Ja na codzień jeżdzę po Będzinie i Dąbrowie i już ci pisałem - Jakbym tam mieszkał to bym w życiu nie odważył się na obniżenie auta i niski profil . Dąbrowa na dzisiejszy dzień wygląda jak "wspomnienie bitwy pod Grunwaldem" - od Ząbkowić po Strzemieszyce asfalt ukradli:D
Koledzy, jak myślicie - lepiej będzie wyglądało 215 na przód a na tył 225 czy może wszędzie dać 215?
Nie będzie.
Głupieje jak są 2 rożne rozmiary na 1 osi.
Krótkie pytanie, bo za dużo stron do przeglądania:
Jakie felgi wrzucić do AR156 FL. Zdarza mi się jeździć na full załadowanym aucie, a dodatkowo planuję wrzucić sprężyny -30, albo zrobić airride'a, ale to już dalsze plany. Na razie trzymajmy się delikatnego obniżenia. Teraz pytanie jaki rozmiar byłby jeszcze w miarę ok do jazdy (minimum to 17), jaki profil opony do tego (planowana będzie Ultrac Sessanta Vredestein'a)?
edit. Auto ma wyglądać :D
edit2. jest grafitowe :D
Więc wujek Nazar do 17" ( jeszcze zależy jaka szeroka i jakie ET ) ale załóżmy ,że do szerokości 8' i ET nie mniejszym niż 35 najpewniej założyć 215/45/17 ( można i 225 ale już na ryzyko albo przy feldze do 7,5 cala ) . Pomyśl nad felgami 18" - naprawdę lepiej to wygląda optycznie zwłaszcza przy tak małym obniżeniu jak -30mm. Ja mam 18" przy -40mm i mi to za wysoko :) ( za duży prześwit ) -sprawę będę załatwiał gwintem a i w planach jest albo szeroka 18" albo "normalna" 19" .
Nazar mam dla Ciebie gruby"rant" - na samochód w ogóle nie patrz, udaj że go nie widziałeś ;)
http://img716.imageshack.us/img716/7688/t2ea.jpg
hehehe Malin byś się bardziej postarał z tym Vtunngiem:) bo aż razi po oczach. Przy takim rancie zwrotnice przednie stykały by się ze sobą:P
nazarek nigdy nie używaj "wujek" bo to na tym forum źle się kojarzy :]
Po pierwsze Sessanty występuję minimum 225/45 przy 17 calowych felgach.
Przy 17 możesz posunąć się do ET 35 przy 7.5" szerokości felgi, jeżeli 7 cali szerokości et może być w granicach 25-28 ale wtedy niestety przy 225 zrobi się trochę balon.
Przy 18 możesz swobododnie manewrować większość to 7.5 cala i 8. 8 cali maks et 32 przy oponie 225/40 przy 7.5 cala może wyć nieco niższe.
Zaproponuj konkretną felgę to powiemy Ci co można wsadzić na to itd bo teraz to takie wróżenie z fusów.
W sumie kolega te Vredne opony ma w planach a plany idzie zmienić:) . Ja i tak w zaparte ide w wąższe gumy bo po pierwsze Alfa 156 to nie "Prosiak" i nie zmiesci swobodnie szerokiej gumy a po drugie na siłe pchać szeroką opone na felge to zepsuje tylko wygląd a kolega pisze ,że ma wyglądać . Jak Michalkolat nie planuje czegoś pokroju 8,5 -9" szerokiego i felge "cywilną" założy 7-8" to obstaje przy 215 bo ani stresu z obcierką nie będzie a i ranty felgi nie będą wystawać więc będzie bezstreswowo. A pozatym w pełni się z Omenem zgadzam - pierw parametry potem dobór opony .
Od razu mówię, że średnio znam się na felgach, myślałem o czymś szprychowym, aktualnie mam felgi seryjne, Distinctive 16", niesamowicie mi się podobają i poszedłbym w coś podobnego, ale niestety ten balon mnie razi. Może coś zaproponujecie? Myślałem o felgach z innego modelu, np GT, albo GTA, bo też są całkiem fajne. Gdzieś wyczytałem, że 18 przy mocno obładowany aucie mogą ocierać, więc tego się boję.
Ja dziś zamówiłem te http://allegro.pl/alufelgi-18-alfa-r...674827490.html
;)
Zbiłem z ceny 400 zł :lol:
Wszystko fajnie, tylko jak z tym tarciem? :D