-
wczoraj jezdzilem drugim q-tronikiem 2.4 oraz jego wlasciciel moim i zmieniaja biegi tak samo plynnie wiec jestem przeczulony, w sumie nie powinienem porownywac tej skrzyni do ZF z BMW bo nabieram jakis niewiadomo jakich oczekiwan a i tak jest super ;) ale z kolei tego "uprzywilejowania" 3 nie zauwazylem akurat jakos specjalnie wczoraj jadac mini trase - redukowal ladnie jadac na 4 hamowanie do 20 zredukowal do 2, ale z ciekawosci zwroce na to uwage jak bede jechal gdzies dalej.
Choc w sumie w manualu tez trojka to taki dosyc czesty i "lubiany" bieg w przeciwienstwie do 2 ;) wiec moze tak byc jak piszecie.
-
Posiadam 159 z q-tronic od 1.5roku 2.4 200ps .kupiony z przebiegiem 156tys ,teraz ma 188 tys km. Tez odczuwam male szarpniecia ledwo przekraczajac 2tys obr tylko teraz nie wiem na jakim biegu . By to nie wystempowalo staram sie przy 2 tys obr dodac zawsze troche gazu by byl ten skok przynaniej 2.4tys obr i bieg zmienia bardzo plynie. Prosil bym tez o zobaczenie filmiku nagranego na 3 biegu oco tu chodzi z tym spadkiem na chwile obrotow
-
[IMG]http://tapatalk.imageshack.com/v2/15...2a2702331f.jpg[/IMG]
Czy to oznacza, że jak mam auto z 2006 to ktoś robił aktualizację oprogramowania skrzyni w 2009?:)
-
Odświeżę temat.
Skrzynia z tego co się zorientowałem działa bardzo fajnie. Niestety u mnie chyba sterownik padł (tak sobie diagnozuje na podstawie przeczytania wszystkich wątków na tym forum) - objawy to raz na jakiś czas szarpanie przy zmianie biegów 2/3 i 3/4 chyba też. Ostatnio dziś, po przejechaniu 700 metrów (!) szarpnęło a jechałem delikatnie.
Sterownik do wymiany? Czy jest sens bawić się w regenerację obecnego? Gdzie najlepiej wymienić, może ktoś ma dostęp do sterownika AF40 w dobrej cenie?
Proszę o pomoc bo jestem lekko załamany. :(
-
U mnie szarpie w specyficznych momentach, jak np. odpuszczę gaz w momencie jak akurat zmienia bieg. Nie winię samej skrzyni, to raczej EGR.
-
Dokładnie, chyba pisałem Ci o tym, najpierw sprawdza się EGR. Potem można sprawdzać jeszcze przepływomierz (ale to bardzo rzadkie uszkodzenie). Skrzynie zostaw na sam koniec.
-
Dodam, że u mnie występuje to jak mam ok 3000 obrotów i skrzynia właśnie chce zmienić na wyższy bieg, a ja odpuszczę gaz. Szarpnięciu towarzyszy taki charakterystyczny dźwięk "szurania", który na 99% jest związany z EGRem. Raz na próbę odłączyłem przepływomierz i nie było ani szarpania ani odgłosu szurania przy zmianie biegu, stąd 99% pewności że to EGR.
Na EGRa założyłem fabryczną zaślepkę z 4 dziurkami i nadal szura, ale trochę mniej. Również chyba mniej szarpie, ale to muszę się "przyjrzeć".
-
anAlfaBeta - to u mnie może szarpnąć w każdym momencie, na pewno nie tylko kiedy odpuszczę gaz przy zmianie biegu. Staram się go wciskać teraz dosyć lekko i bez gwałtownych zmian w położeniu.
jahu - wiem, pamiętałem o tym. Wczoraj auto zostawiłem a dziś odebrałem z warsztatu polecanego na forum regionalnym. Między innymi ws egru, powiedzieli że jest częściowo zaślepiony przez poprzednika a oni go wyczyścili. Niestety to nie pomogło, podczas drogi powrotnej (a mam b. blisko) szarpnęło raz.
Można te szarpanie (chyba) przyrównać do tego z wątku: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...matycznej.html gdzie autor nazwał to strzałem ze skrzyni. U mnie tak mocniej raz strzeliło (chyba towarzyszył temu pisk opon), wraz z pasażerką trochę nami poruszyło i również było to w niespodziewanym momencie (delikatne przyspieszanie, żadnych wariactw).
-
To brzmi jakby problem był w zaworze liniowym kontrolującym uślizg konwertera. Pierwsze 3 biegi działają na częściowym uślizgu (sterowanym przez komputer) i jeśli zawór (cewka) nie działa dobrze, to może tak gwałtownie spinać, że szarpie. Wymiana dynamiczna oleju była? Kiedy?
-
Ale to szarpanie chyba było także na zmianie z 3 na 4. Rozumiem że kwestia do zdiagnozowania w serwisie specjalizującym się w ASB czy jak mam działać?
Wymiany dynamicznej nie było, a przynajmniej nic o tym nie wiem bo auto mam od bardzo niedawna. Z tego co wyczytałem to wymiana oleju w skrzyni w kilku przypadkach nasiliła/ujawniła te szarpnięcia.
@edit - co radzicie w takiej sytuacji? Alfa ma też jakiś problem z elektryką ale zdaje się że jeszcze przed weekendem pojadę do serwisu na wymianę sterownika asb.