Jakiś czas temu tygodnik (Motor lub Auto Świat) robił takie porównanie. Wzięli Bravo 1.9 jeden z DPF drugi bez. Okazało się, ze en bez DPF miał lepsze wyniki...
Printable View
Tak właśnie szukam w google i nie mogę znaleźć tego testu, ale jeszcze poszukam, gdybyś Ty znalazł, to wrzuć linka, bo chętnie bym to poczytał.
O to chyba chodzi:
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacj...-spalin/l4q07b
Ja tylko zapytam: sprawdził ktoś parametry cyklu NEDC podczas którego sprawdza się emisję spalin EURO? Na przykład obowiązek umieszczenia auta na 6 godzin przed testem w pomieszczeniu o temperaturze od 20 do 30 stopni? Bardzo jestem ciekaw w jaki sposób można powtórzyć takie badanie w warunkach drogowych. Pozdrawiam.
Tu nie chodzi o testy czy jest ok czy po za enisja..
DPF od 2007/2008 jest obowiazkowym wyposazeniem samochodu wyposazonego w silnik diesla wiec ma byc i dzialac tak samo jak klakson, pasy czy poduszki powietrzne.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Oczywiście. Tylko jeśli jest puszka i ECU nie pokazuje błędów to w jaki sposób można to zweryfikować?
I znowuż z ciekawości: wymienia kolega po 10 latach naboje pirotechniczne w napinaczach i poduszkach? Bo zwykle taka jest ich data przydatności, przynajmniej Lancia tak miała.
Jesteś pewny, ze to wynik pomiaru auta benzynowego, a nie jedynie błąd na wydruku spowodowany tym, ze w systemie nie uzupełniono danych pojazdu, a jedynie zrobiono pomiar? Większość osób, które robiły badania bez PDF potwierdzi, że na sprzęcie diagnostycznym badającym jedynie emisje gazów, a nie cząstek stałych auta bez DPF będą mieścić się spokojnie w granicach normy. Dopiero przy badaniu cząsteczek będzie różnica ale takiego sprzętu nie ma póki co na SKP.
Jestem pewien. Gdybym nie był to bym nie pisał... Zobacz sobie na dane, które zawierają się na tym świstku. To nie są żadne parametry, które mówią o zawartości spalin typowej dla Diesel'a. Kpina jakaś. Ale czego się po takich pismakach spodziewać:)
Powtarzam drugi raz, że nie chodziło mi o badania na SKP tylko profesjonalne badanie, mające na celu stwierdzenie czy auto spełnia normę spalin.
Do tego potrzeba jeszcze hamowni podwoziowej:
http://www.bosmal.com.pl/BADANIA/2/2...ji+spalin.html
Patrząc po zdjęciach pewnie mogli by nam niejedno o emisji w Alfach powiedzieć.