fakt. w alfa diagu jest wymuszenie działania tego elektrozaworu. jeśli działa będzie słychać takie delikatne cykanie.
Printable View
fakt. w alfa diagu jest wymuszenie działania tego elektrozaworu. jeśli działa będzie słychać takie delikatne cykanie.
Panowie,zregenerowałem elektrozawór wariatora (dodam ze sam wariator mam nowy) zawór zacinał sie,po wyczyszczeniu działa prawidłowo na "któtko" ECU podaje 12V, sprawdzałem miernikiem w czasie jazdy.
Pytanie....czy przy awarii zaworu auta ma mniejszą moc???
Jeżeli tak, to mój działa prawidłowo, dlaczego tak myśle, prosty test.
Kawałek prostej,żonka jako pilot :)ze stoperem.Od 0-100km/h z 3 pomiarów średnia 9,3s
Z danych które znalazłem w google :) to 1.8 SW 9,6s
To chyba działa???
Na pewno moc będzie mniejsza w razie niedziałania zaworu, bo wtedy też nie zadziała wariator i nie nastąpi wyprzedzenie kąta otwarcia zaworów ssących.
Piękny wynik - znaczy, że alfa "jak brzytwa".
SG0240
Wiem ze ładnie, :( przebieg 220tyś km) kompresja 14bar na każdym z cylindrów.
Wiadomo o czym to swiadczy.....o tym ze był remont:(, może to i dobrze :D
Kolejny plus to ze, poprzedni waściel nie ściemiał ze sprzęgło jest nowe:D
przy nie działaniu wariatora jest taki charakterystyczny strzał mocy przy 4.5~4,8tys RPM
Trochę zapytam nie w temacie, ale nie chcę zakładac nowego .
Czy wszystkie wariatory w silnikach TS są takie same, tz. 1.6, 1.8, 2.0.
Znalazłem aukcję na której jest oferowany wariator do każdego silnika, co wiecej do kilku modeli z silnikiem TS. Poniżej link do tej aukcji.
http://allegro.pl/wariator-alfa-rome...428177166.html
Czy ten wariator będzie pasował do mojej Alfy?
Z góry dzięki za odpowiedz.
tak bedzie pasowal sa takie same
witam. wymieniałem wariator na nowy rok temu bo silnik chodził jak disel. przejechałem jakieś 10tys km i przy odpalaniu znowu zaczyna stukac, czy jest to mozliwe żeby się już rozsypywał?
ciezko powiedziec. wiele sie rzeczy sklada na sprawny wariator ,dobrej jakosci olej ,poziom zawsze na max itd.
srednio mimo wszystko powinnien wytrzymac 60 tys. nigdy nie mialem z tym problemow. zmienialem przy okazji rozrzadu majac jeszcze sprawny na wszelki wypadek zeby pozniej tego wszystkiego nie rozkopywac
Ja swój regenerowałem i też zauważyłem, że czasem terkocze. Mimo to działa poprawnie(tak mi się wydaje) :D