Napisał
Mackowiak
Napisał Drimacus
Mam pewien problem normalnie ręce już mi opadają że żaden mechanik nie znalazł przyczyny. Z prawej strony z przodu 2 tygodnie temu pojawiło się dziwne puknięcie, szybki pojedynczy stuk. Występował on tylko gdy stałem autem w miejscu i skręcałem kołami w lewą stronę chcąc cofnąć do tyłu. Teraz to puknięcie słychać czasem ale nie zawsze przy gwałtownym hamowaniu. Na dziurach i wybojach nie słychać nic. Auto przetrzepane u trzech mechaników żaden nie znalazł przyczyny. Były sprawdzane wahacze góra+dół, tuleje, łączniki, sworznie wahaczy, przeguby, drążek kierowniczy, końcówka drążka, poduszki silnika, sprężyna amortyzatora i poduszka, maglownica w porządku nie cieknie nawet wszystkie możliwe śruby pod kątem czy nie są obluzowane. Mechanicy twierdzą że wszystko jest ok i nie potrafią ustalić przyczyny. Nie wiem co mam teraz robić nie będę przecież w ciemno po kolei wymieniał każdej części
U mnie jest podobnie. Mianowicie coś zaczęło pukać z przodu 2 tygodnie temu. Objawiło się to pukaniem przy ruchach kierownicy ale tylko w prawo na postoju. Po przejechaniu 2 km i zatrzymaniu się puknięcia już nie było. W trakcie jazdy przez ten dystans cisza. Tak było przez kilka dni, ten sam schemat - odpalam ruszam kierą coś puka, chwila drogi i spokój. Powiedzmy 5 dnia od zapoczątkowania tego pukania coś było słychać w trakcie jazdy, lekkie odgłosy pukania jadąc po nierównościach. Reszta oczywiście bez zmian, czyli na start puka przy ruszaniu kierą po przejechaniu kawałka znów cisza. Następnie kilka dni cisza podczas jazdy. Puknięcie na postoju jest czuć lekko na kierownicy, dźwięk wydobywa się jakby z nadkola po stronie kierowcy. Tak było do piątku włącznie. Alfa stała cały weekend i od dziś czyli poniedziałku jest tak, że po starcie puka, po chwili drogi już nie ale w trakcie jazdy hałasy pukania są znaczne. Pukanie jest głuche. Zawias sprawdzony wszystko super. Dodam, że dziś zaczęło pukać przy hamowaniu i przyśpieszaniu, zmianie biegu i nagłym zmianie kierunku jazdy.
Podejrzewam mocowanie amortyzatora.
Ktoś ma jakieś sugestie ?