A ja myślałem, że TS mojego brata dużo pije oleju bo sprawdza 2 razy w tygodniu
Printable View
A ja myślałem, że TS mojego brata dużo pije oleju bo sprawdza 2 razy w tygodniu
Sprawdzam za każdym razem ale nie zawsze dolewam, może mi ktoś nie uwierzyć ale na 10 tys km między wymianą oleju - dolewam średnio ok 100 ml oleum. Jednakże jestem zdania, że od otwarcia maski ręka mi nie odpadnie a być może zapobiegnę niemałemu wydatkowi. przy okazji rzucam też okiem na płyn chłodniczy i od czasu do czasu kontrolnie na płyn od wspomagania kierownicy.
Podsumowanie: Silnik Twin Spark 16V to bardzo ciekawa , dobrze brzmiąca , wysilona i zarazem strasznie delikatna konstrukcja która może wielu ludziom nie przypaść do gustu ponieważ jego obsługa jest bardzo kosztowna biorąc pod uwagę ceny wszystkich części obsługowych oraz ich częstotliwość wymiany. Na rynku wtórnym silniki te często ulegają poważnym uszkodzeniom wynikających z nie właściwego dla tych silników użytkowania poprzez obecnego jak i wcześniejszego właściciela. A więc klienci i właściciele TSów! Miejcie się na baczności, bo nie znacie dnia ani godziny kiedy możecie stanąć na środku jakiejś trasy i liczyć ile to tysięcy złotych jesteście w plecy.
I właśnie dlatego nie kupie auta z tym silnikiem bo uważam ze różnie pierdoły typu szyby, przełączniki i inne duperele mogą nie działać w alfie bo w alfie jest mnóstwo bajerów które można znaleźć tylko w bardzo drogich autach ale silnik musi być nie zawodny, bo bez działającej szyby lub ogrzewania, ale ja muszę dojechać do celu. Dlatego szanuję stare TS8V jak i JTD i V6 bo to są silniki według mnie nie zawodne i nie trzeba robić ze siebie wariata wymieniając pasek rozrządu i oleju 3 razy do roku jak ktoś troche więcej jeździ. Wielu zakochanych powie że alfa jak dziewczyna , trzeba ją pielęgnować, ale spójrzcie na to z boku, to pasja? czy może brak zdrowego rozsądku? Ja też jestem alfistą , kocham te samochody ale do beznadziejnych rozwiązań potrafię przyznać rację co wielu z was nie potrafi.
Pozdrawiam
Tak widziałem - a własciwie więcej miałem okazje obrócic panewke w takim silniku - popatrz niemożliwe.
Czesto tak was wszystkich czytając nie potrafie zrozumieć jednej rzeczy - po co takie chuchanie na zimne, pielegnowanie wszystkiego przy kazdym wyprowadzeniu auta z garazu czy dalekiej wyprawie pod najblizsza biedronke ( ewentualnie lidla)
Ludzie - auto jest po to zrobione ze ma jeździć a nie żeby dmuchać na wszystko co sie tylko odzywa.
Polonez - tak udana konstrukcja silnika ;0 o ktorej wspominacie - po 15 latach w naszych rekach ( kupiony od nowosci) i zrobieniu 90tys km na LPG wsadzonym w pierwszych miesiacach uzytkowania - skonczyl z obrocona panweka i zatartym jednym cylindrem.
Wracajac do TS - mam takiego w 166 - czyli najgorsza wersja przez wszystkich odradzana i uwazana za pomylke - od kupna zrobione 10 tys - poza dolewka oleju nic nie dzieje sie a auto ma ponad 210 tys +/- to co ukręcili sprzedawcy, auto po kilku dzwonach z masa nieoryginalnej blachy - i co niby wedlug wielu z was to nie ma prawa jezdzic - a jednak jezdzi.
Ktos dobrze powiedzial - po co wyrywać zdrowe zeby - nie potrafie tego ogarnać
Właśnie przyprowadziłem z Niemiec 155 2,0 16 V z 1996 roku . U mnie w pracy 2 kolesi ma takie same 16 V. Jeden nie dba o niego wcale olej wymienił ostatnio po 25 tysiącach a jezdzi na lotosie i jest z 16 V mega zadowolony. Drugi dba jak mało kto i zawsze jest niezadowolony bo panewki obróciło ale na 5 biegu jezdził po 60 na godzinę i nigdy ten motor nie dostał po dupie. Zależy na jaki motor trafimy panowie i przez kogo był użytkowany.
mattom a ile w polandi jeździło polonezów a ile 155 (ew 156) 16v? Po za tym o materiałach użytych do silnika poldka nie będę pisał bo to był śmiech na sali chociaż jakbyście nie wiedzieli to tłoki z Gorzyc doskonale nadawały się do silników fiata dohc 8v i wytrzymywały bardzo dużo w silniku z którego wywodzi się 16v alfy.
Silniki 16v nie powinny mieć więcej jak 120 koni. W BBM jest ten sam silnik 1.8 pozbawiony wariatora i nie wysilony i tam jakoś się nic nie zaciera a przebiegi są rzędu 400kkm.
Główne wady 16v? Ciężko określić bo nikt z nas nie przeprowadzał badań tej jednostki, można tylko się domyślać.
Ja stawiam na zdecydowanie spieprzony układ smarowania (może zła konstrukcja magistrali olejowej, słaba pompa oleju), może układ korbowy nie dopracowany i źle obliczony, jakość materiałów też pozostawia trochę do życzenia. To wszytko jednostkowo mieszczące się w granicach jakiejś tam tolerancji producenta w sumie sprawia, że 16 nie wytrzymuje po prostu przeciążeń powodowanych przez mułowatą jak i agresywną jazdę.
moze kanaliki olejowe są mniejsze niz w innych silnikach? warto dołozyc sobie zegar cisnienia oleju.