A do mnie dzisiaj przyjechał kurier i zapytał, czy to jest to auto, które ma silnik z Ferrari pod maską :) To uważam za bezcenne :)
Printable View
A do mnie dzisiaj przyjechał kurier i zapytał, czy to jest to auto, które ma silnik z Ferrari pod maską :) To uważam za bezcenne :)
No to się przekonaj sam - wycieczka do salonu Skody, przejażdżka i wyrobisz sobie jakąś opinię. Skoda Superb to bardzo fajny samochód ale całkiem inny samochód (niż Giulia czy BMW3 czy Merc C). Skoda miejscem w środku (praktycznie jak w autach klasy E jak Audi A6), ceną, wielkim bagażnikiem i praktycznością związaną z bycia liftbackiem. Przegra jednak właściwościami jezdnymi, wyglądem wnętrza, unikatowością na drodze, stylistyką nadwozia, wyjątkowością felg, uładem AWD (Haldex FWD z dołączanym tyłem vs Q4 czyli RWD z Maseratti Ghibli SQ4 z dołączanym błyskawicznie przodem). Zależy czego tak naprawdę szukasz. Oba auta są bardzo dobre, tylko błyszczą w całkiem innych kategoriach i są to samochody dla innych użytkowników.
Jako ciekawostkę Wam napiszę że pewnien znany tuner tu na forum kupił żonie niedawno Skodę 4x4 280HP, mimo że z alfami robi na codzień. Giulia go w ogóle nie przekonuje, właściwie ma do niej wręcz awersje i krytykuje ją bardzo za cenę vs to co się dostaje (i wg niego jakość wykonania). Ale Giulią nie jeździł z tego co wiem. Ja się nie zgadzam z jego opinią, ale on widocznie dla rodziny szukał czegoś całkiem innego. Sam gdybym potrzebował więcej miejsca przy w miarę dobrych osiągach auta, pewnie brałbym Skode Superb 280HP pod uwagę, ale tego nie potrzebuję, i Giulią Veloce jestem zachwycony.
W Stelvio i Gulii niestety nie ma systemu "auto hold". Nie bardzo mogę zrozumieć dlaczego w tej klasie aut w Alfa Romeo nie ma nawet możliwości dobrania tego systemu, jako wyposażenia dodatkowego. Nikt kto wcześniej miał samochód z "auto hold" nie kupi auta bez tego systemu. Przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka, zwłaszcza do komfortu. Brak "auto hold" wstrzymał niestety moją decyzję o kupnie Stelvio. Mam nadzieję, że tylko czasowo.
Do czasu jak nie zacząłem jeździć autem służbowym z systemem auto hold też uważałem, że dodatkowe systemy to niepotrzebne bajery.
P.S. 80% kilometrów w ciągu roku robię autem w dużym mieście. A w korkach auto hold mega upraszcza prowadzenie i pozwala skupić się tylko na przyjemnościach z jazdy.
P.P.S. Zachęcam do wypowiedzi posiadaczy Alfy Romeo, którzy przed zakupem auta tej marki posiadali/ posiadają samochód z systemem auto hold?
Jeździłem "z" i "bez". Dla mnie bez różnicy, zawsze mogę nacisnąć "ręczny" ale prawdę mówiąc nie zdarza mi się jakaś szczególna potrzeba użycia tego gadżetu. I nie czuję się źle z tego powodu.
Cześć,
Zastanawiam się nad wzięciem auta służbowego - Alfa Romeo Giulia: 2.0 T lub Veloce 2.0 BT.
Podstawowe pytanie: Czy auto wytrzyma roczne przebiegi na poziomie 40 000 km? Przeglądałem internet i pojawiają się skrajne opinie: auto udane lub niestety znowu skucha (jeżeli chodzi o bezawaryjność).
Drugie pytanie to chciałbym wziąć albo auto ze stocku (spore rabaty) lub demo - pytanie czy bać się auto demo czy raczej nie?
Ostatnie pytanie: czy jest w ogóle możliwość dołożenia do auta łopatek? czy niestety nie ma już takiej opcji? znalazłem egzemplarz ze stocku który ma wszystko co potrzebuję oprócz łopatek :/...
Co do dużych przebiegów - kto to wie, zbyt nowe auto, mało kto tu na forum przekroczył 20-30tyś km.
Póki co usterki to raczej pierdoły.
O autach demo była dyskusja - różne opinie. W Bielsku jak jeździłem to pierwsze 5km przejeżdżał dealer żeby rozgrzać samochód, a kolejne 30-50 dopiero ja, więc raczej nie ma problemu bo nie było szansy żeby ktoś pałował silnik bez rozgrzania.
Dołożenie łopatek teoretycznie możliwe, choć nikt jeszcze nie robił retrofitów w Giulii/Stelvio. Było to dyskutowane jakiś czas temu w którymś wątku, próbowałem to wygooglować ale nie udaje się trafić mi szybko na odpowiednią stronę wątku. Skrótowo, niby jest na to ustawienie w Proxi w MESie, ale praktycznie nikt nie robił Proxi w tych autach jeszcze. Był jeden głos że zablokowało to Body Computer, ale autor nie chciał żadnych szczegółów podać, więc nie wiem na ile jest to konkretna opinia i dlaczego mogło dojść do zablokowania. Inna sprawa to gwarancja - robiąc zmiany/proxi praktycznie anulujesz gwarancję.
Dzięki - właśnie tego potrzebowałem.
Mam kilka pytań:
1. jak spalanie tak ogólnie?
2. Czy wciaga olej?
3. Nic się nie dzieje - miałeś wgrywany nowy soft czy po prostu tylko ułamek aut ma jakis problem i to sie naglasnia...?
4. Duza roznica miedzy wersja 2.0T a 2.0 BT Veloce?
5. NAJWAZNIEJSZE - czy łopatki robia robote czy nie? bardzo bys zalowal jakbys ich nie mial????
Pozdrawiam
1. Nocna trasa do Chorwacji (1200 km) bez szaleństw z prędkością podróżną 140-160km/h to 8l/100km, jazda na co dzień 10l/100km, ale mało jazdy po mieście.
2. Przy przebiegu 5300 km nic jeszcze nie ubyło.
3. Soft nadal oryginalny z końcówką 043, brak wizyt w ASO, auto ze stocku
4. Różnicy w mocy nie umiem ocenić, ale przy jeździe drogowej nie potrafię wykorzystać 280 KM, za to istotną różnicą są sportowe fotele i Q4 w Veloce
5. Używam ich sporadycznie (głównie do szybkiej redukcji biegu przy niskich obrotach), ale od 17 lat jeżdżę automatami i umiem sprawnie operować pedałem gazu :P
Mam Veloce od kwietnia 2017 roku, 34000 km i zero problemów czy usterek. Średnie spalanie to ponad 11 litrów, często miasta czy autostrada. Na trasie można zejść do 7/8l, wszystko zależy od tego jak jeździsz. Serwis to cena ok 1000-1200 zł z wymianą filtrów i oleju. Ubezpieczenie AC i OC, zależy gdzie kupujesz, dużo zmiennych. Ja płacę jakoś 6k w PZU. W Mbanku to ok 4k.
1. 12l/100 km średnio. Ostatnio więcej w korkach po Wrocławiu to mi skoczyło do 14-15l/100. Wersja 2.0 200KM benzyna. Nie jeżdżę oszczędnie.
2. Nie.
3. Po 5000 km/2.5 miesiącach 2 drobne usterki, brałem auto ze stocku rocznik 2016. Ogólnie poza pierdołami auto mało awaryjne z tego co czytam tu i tam. Póki co potwierdzam, jestem bardzo zadowolony.
4. Nie wiem, obie mają swoje plusy i minusy. Ja swoją 2.0T lubię i poza uboższym wyposażeniem, głównie wewnątrz auta - nie zamieniłbym na Veloce. Jakby była opcja Veloce RWD, brałbym.
5. Ja lubię, dla mnie też był mus. Czy można się obejść bez nich - jak najbardziej. Automat działa całkiem sprawnie, rzadko używam łopatek.
1. Wymiana oleju z filtrem to 800 zł w ADF Wrocław. Pełnego przeglądu jeszcze nie robiłem, wymagany serwis co 15 tys km. Z tego co wiem w innych ASO może być taniej.
2. Ja dałem 3.7% wartości auta, podobnie ma być w 2gim i 3cim roku, pakiet dealerski w ADF Wrocław.
Od siebie dodam - wspaniałe auto. Cudownie wygląda, ale co najważniejsze - jeszcze lepiej się prowadzi. Nie wygląda póki co żeby był to awaryjny model. Obsługa w ASO pozostawia jednak sporo do życzenia.
moja Veloce ma przejechane niecałe 10kkm dopiero
1.spalanie bardzo zależy od operowania gazem - nic dziwnego auto turbo z bezpośrednim wtryskiem i z jakąś tam ciut większą mocą więc w zależności czy korzystasz z mocy (przy przyciskaniu ECU będzie lał paliwo na bogato żeby eliminować możliwość spalania stukowego) czy nie. trasa płynna/spokojna jazda można mieć 7l/100km, ale jak ponaciskasz i wyprzedzasz to np 10 lub więcej. miasto bardzo spokojnie 10, mocno dynamicznie 15 w górę.
2.raczej nie - wymianę profilaktyczną robiłem po 7tyś km i pokazywał wszystkie kreski na wskaźniku (raz kiedyś pokazał mi kreskę mniej ale potem przez ileś tysięcy km już zawsze full)
3.w mojej były problemy z rozkładaniem się lusterek zewnętrznych od pierwszego dnia - ostatnio była na to kampania bo cała seria aut miała coś takiego. mam też pewne problemy z połączeniem się Android Auto a nie ma aktualizacji dostępnych (mimo że auta wychodzą z nowszymi firmwareami obecnie) - będę miał wymieniane radio na nowe.
reszta to rzeczy które po prostu mogliby lepiej dopracować - typu dlaczego nie ma ustawienia w menu na wyłączenie odjeżdżania fotela kierowcy przy wysiadaniu z auta (tzn od ok połowyt 2018 jest, ale nie ma aktualizacji dla starszych aut), dlaczego w trybie Dynamic skrzynia potrafi nieładnie mocno szarpnąć po kickdownie przy mniejszych prędkościach (dojazd do skrzyżowania np 30km/h i but - najpierw za duża redukcja i przyhamowuje żeby za 1sek wgniatać w fotel), jak start-stop zgasi Ci auto jak np zaparkujesz to nie wyłączysz auta przyciskiem - trzeba zrobić tak żeby włączył się silnik (np wyłączyć SS lub lekko podnieść nogę z hamulca) i dopiero nacisnąć przycisk na kierownicy. na podjazdach klapa bagażnika opada niżej i łatwo się udeżyc głową w zamek.
4.W rzeczywistości różnica jest ok 65KM i jakiś 60Nm, ale za to Veloce jest ok 100kg cięższa (Q4 i dodatkowe wyposażenie). 200HP daje frajdę, Veloce ciut większą.
5.Dla mnie łopatki to mus. Mimo że jeżdżę w trybie automatycznym, to przed skrzyżowaniami redukuję z manetek. Podobnie przed wyprzedzaniem. Jeśli chcesz mieć fun i mieć namiastkę sprotowego auta, to łopatki to jest raczej mus. Tzn mozna drążek przełączyć w tryb manualny i nim operować, ale manetki są fajniejsze bo nie odrywa się rąk od kierownicy. Poza tym jak one wyglądają.
Żaden dealer Ci tego nie jest w stanie dołożyć - nie dokładali w 159 czy Giuliettach niczego bo im nawet ich program nie pozwoli zmienić ustawień - pobiera wg VIN. Jeśli juz to kiedyś sam sobie dołożysz, jest niby MES i ma ustawienia na włączenie np łopatek, ale temat w Giulii nie jest jeszcze praktycznie rozpoznany. W Giuliach od końca 2017 dodatkowo żeby robić zmiany konfiga (proxi) trzeba ominąć moduł security gateway - wpiąć się w CAN modułem OBD za Security Gateway.
- - - Updated - - -
1.Ja narazie robiłem tylko olej+filtr, zapłaciłem coś oko 500zł. Przegląd 15k podobno u mnie ma kosztować ok 700zł, i wiem że niektórzy płacili podobnie, choć są i tacy którzy traili na ASO w których koszt był ok 1200zł. To pierwszy przegląd - nie wiem jak późniejsze
2.ja nie miałem żadnych zniżek na AC, i wszyscy na około (mój broker, mBank, alternatywny ubezpieczyciel proponowany przez dealera) oferowali mi coś ok 6-6.5tyś (oni liczyli od wartości auta i uwzględniali zniżki których nie miałem na AC). Natomiast pakiet dealerski (każda Giulia, niezależnie od wartości i zniżek ubezpieczającego) kosztował 4.6tyś, ja brałem wariant z jakimś lepszym assistance ok 4.8tyś.
dzięki za wyczerpujące odpowiedzi. we wtorek ide na jazdę testową i zobaczymy czy bedzie iskrzyć między nami czy niestety nie... ale odpowiedzi na najważniejsze pytania już mam i są bardzo korzystne :)
łopatki mus :)
choćby wizualnie ;-)
Niedawno rozstałem się ze swoją 159 i pora na nowe auto. Wybór padł oczywiście na kolejną Alfę (chociaż pod uwagę brany był lexus i nowy Peugeot 508). Tym razem będzie to Giulia w wersji Veloce. Chcę jednak powstrzymać się trochę od zakupu nowego auta, bo w 2019 roku planowany jest face lifting Giuli. Może ktoś ma jakieś przecieki, co planuje się zmienić?
czytam różne fora i zero przecieków. nie sądzę żeby lifting giulii byl w 2019, na głowie mają nowa giuliette i dużego suva castello najpierw. jeszcze nie ogarnęli sie z homologacjami wltp (zobacz że w giulietcie obecnie da sie zamowic jedynie wersje 120hp). jeśli miałby być w przyszłym roku nawet, to jakiś symboliczny co najwyżej, nie wiem czy warto czekać.
jesli bralbyś leasing to opłaca się go podpisać w tym roku ze względu na zmiany podatkowe, no ale to juz tylko ograniczasz sie do aut ze stocku, w razie czego weź to pod uwagę
Odwiedziłem dilera w Poznaniu ( bo chyba tam będę kupował) i on potwierdza, ze będzie w 2019 lifting. ( od prawie roku MOTOR - też podaje tą informację). Sprzedawca twierdził, że nie zna szczegółów fl - ale przypuszcza że zmiany obejmą przednie oświetlenie ( więcej led) a w środku zmianie mają ulec min. multimedia. Twierdził, że ok lutego powinno cos ukazać się oficjalnie.
Jak w lutym będzie wiadomo to zamówić będzie można zapewne na jesień.
Ja np czekałem w ten sposób na fotele veloce dostępne w zwykłej giulii. Wiadomo było na początku roku, zamawiać można było okolice maja albo później.
Avtu mamy całkowicie nowe elementy (a nie waterfall z wyższych wersjii).
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Nie bać się. To normalne samochody odpowiednio serwisowane i pełnowartościowe. Mam Giuliettę demo i jeździ aż miło.
Jest osobny wątek o spalaniu. Zapraszam. Ogólnie jak na tyle kucy to jest dobrze. Dużo zależy od nogi :) Możesz zrobić w trasie 9l ale i też 15l. Wszystko zależy od ciebie.
Jest różnica. Miałem obie. Wersja 200KM bardzo dynamiczna w "dole". Moc dostępna momentalnie. Bardzo przyjemnie się jeździ bez wysiłku. Wersja 280KM pokazuje pazur tam gdzie 200KM dostaje zadyszki. Ogólnie to zależy jak lubisz jeździć. Obie mają mocy pod dostatkiem ale Veloce w trasie się lepiej spisuje.
Masz rację 280KM to baaaardzo dużo koni. Polecam fotele z Veloce. Są idealne. Pompowanie boków i trzymanie boczne + podparcie pod udami daje komfort nieporównywalny do "zwykłych" foteli. Są warte dopłaty.
Napęd Q4 to jedna z lepszych rzeczy jakie się przytrafiły motoryzacji :D Zasada działania jest owiana tajemnicą ale zapewniem cię [MENTION=80713]grucha2666[/MENTION], że jak pojeździsz Q4 to nie będziesz chciał nic innego. Wiem bo najpierw Jeździłem Super :)
Robią robotę. Wyglądają super. Są przytwierdzone do kolumny a nie kierownicy czyli tak jak powinno być. Są zrobione z aluminium a nie jakiegoś plastiku. Ogólnie lepiej je mieć niż nie mieć aczkolwiek ja z racji tego że manualami jeździłem ... naście lat to częściej obecnie używam przełącznika w konsoli środkowej. Takie przyzwyczajenie, że ręka sama leci do lewarka :) Oba systemy do przełączania biegów są spoko. Mając łopatki masz wybór.
Ogólnie to nie. Mi wcięło ok 2 kreski na ok 15tys. czyli bardzo dobrze. Producent podaje w normie dużo więcej. Tu trochę jak ze spalaniem jak będziesz cisnął po obrotach to spali więcej oleju a jak będziesz jeździł delikatnie to prawdopodobnie w ogóle nie weźmie. Są tacy na forum którym w ogóle nie bierze :) Nie ma się co przejmować bo prędzej będziesz miał przegląd jak potrzebę uzupełnienia oleju.
Ja też się przesiałem z 159. (nawet dwóch) Można powiedzieć, że kochałem te dwie 159. Imho to najlepszy samochód na świecie. Zawsze będę to mówił :D Wiem, że forum ma inne zdanie ale co tam :) Przesiadka na Giulię to dobry kierunek aczkolwiek to trochę inna Alfa i sporo się różni od 159 :)
Możesz napisać coś więcej?
- - - Updated - - -
Bardzo mnie to cieszy. Brawo Włosi :)
ciekawe że to dealer powiedział - oni zazwyczaj mało co wiedzą, a nawet gdyby to nie w ich interesie o tym informować - wstrzymują potencjalnych klientów, którzy mogą pójść do innego dealera albo i marki.
w Giulii co kilka miesięcy są jakieś zmiany, poprawki, usprawnienia, dodatkowe opcje, w dzisiejszych autach dużo tzw liftingu już dostaniesz. z doświadczeń z Giuliettą czy 159, tak naprawdę zmiany były kosmetyczne, laik nie był w stanie powiedzieć często czy wersja jest po lifcie czy nie. może dojda właśnie światła ledowe, choc z drugiej strony to wg różnych plotek (też akurat od deleara to słyszałem) zapowiadane były bodajże na pierwszą połowę 2017 a do dzisiaj nie ma.
O tym ze będzie face lifting w 2019r. - to jak wcześniej pisałem, co jakiś czas ( od roku chyba) są wzmianki w MOTORZE. W sierpniu byłem w jednym z salonów AR w Warszawie ( już do tego salonu NIGDY nie zajrzę, Pani potraktowała mnie jak natręta), też nic nie wiedzieli o fl. - Będąc natomiast miesiąc temu w Poznaniu, spotkałem sie z bardzo miłą fachową obsługą i tu sprzedający potwierdził że ma być w 2019 roku przeprowadzony face lifting Giuli. Dokładnie nie wiedział co będzie zmienione bo nie mają jeszcze informacji. Wspomniał o światłych i multimediach. Ja chce kupić Veloce najpóźniej do końca 2019 roku ( nie spieszy mi się bo mam drugie autko), a że kupuję auta na 8-10 lat to poczekam na face lifting.
pożyjemy zobaczymy... nie brałbym tego za coś bardziej prawdopodobnego niż 30%
Patrząc na to z jakim poważaniem Alfa do terminów które sobie ustalają to nie martwiłbym się czymś takim i brał auto od razu. Wątpię że do 2020 zobaczymy Giulie po liftingu, chociaż nowa seria 3 depcze jej po piętach.
Nowa seria 3 nie depcze jej po piętach, bo się nią nie przejmuje. Sprzedaż beemy jest daleko wyższa niż alfy więc Gulia nie jest żadną konkurencją dla serii 3. Kto chce kupić beemę zawsze ją wybierze, tutaj nie ma dylematów typu" wybrać AR czy BMW.
Taka prawda, liczby trudno podważać.
Ja właśnie mam taki dylemat
Niestety coś w tym jest, bo seria 3 zapowiada się znakomicie. W salonie ceny owszem nie robią wrażenia, ale jak broker daje nawet na golasy BMW 20-30 procent zniżki, to nawet cenowo 3 robi się konkurencyjna względem Giulii, tym bardziej, że czujniki parkowania przód i tył oraz lampy ledowe w beemce są seryjne.
Mi wyszła dużo lepiej od Giulii Super wyposażone G20 w cenach 208-220 tysięcy za 330i, a wersja 320i z automatem może być tańsza o te 8-10 tysięcy. To daje w sumie około 200-210 tysiecy z rabatem 25% (jednak tylko u brokera).
Żaden salon AR nie da na podobnie wyposażoną Giulię Super, czy Veloce do produkcji takiego rabatu.
Sam odłożyłem w czasie zakup i czekam na jazdy testowe nową serią 3 oraz ostateczna ofertę rabatową u brokera.
Jako że ojciec przymierza się do zmiany auta też mam parę pytań.
1. Jak jest z tym ACC? Ustala prędkość i za każdym razem trzeba go resetować gdy auto się zatrzyma, czy można go wznowić przyciskiem sprawiając że auto jedzie samo w korku? Większość konkurencji coś takiego oferuje, ale nie wiem jak w Alfie bo różnie to z tym u nich bywa.
2. Miał ktoś do czynienia już Giulią 200 km z GPF'em? Jakieś różnice w stosunku do poprzednich wersji?
3. Dach panoramiczny. Są jakieś dodatkowe szumy czy problemy?
4. Są już jakieś w miarę miarodajne dane dotyczące spadku wartości? Bo mam wrażenie że te używane pokontraktowe Businessy po 100 tysięcy raczej nie są wiarygodnym źródłem bo nie wiem czy na aukcjach nie stoją już po pół roku.
5. Czy ten 6,5 calowy ekran wystarcza i ogarnia cały system? Przyznam szczerze jak na umiejscowienie wydaje się trochę mały, ale dopłaty do 8,8 cala są nie powiem skąd wzięte.
6. No i na koniec. W co koniecznie doposażyć auto? Są jakieś opcje które jakoś wywyższają się nad inne?
Jeździłem Alfami lat naście, aż z braku następcy 159 wsiadłem w 2013 roku do BMW serii 3...
Świetne auto i w ogóle...
Teraz znowu przymierzam się do zmiany auta i... jest Giulia:) I trochę wątpliwości...
Pytanie do tych, którzy się przesiedli ze 159 do Giulii. Jak jest z miejscem z tylu? Tak samo słabo czy trochę więcej?
Wiem, ze to świeże auta ale jak z ich jakością po 2 latach?
Jeżdżąc 159 uważałem je za najlepsze auto na świecie. Gdy po 6 latach z niej wysiadałem wydawało mi się ze jest niezłym stanie. Teraz moja seria 3 ma 5 lat i 155000 km. I... stan jakby była nowa. Duża różnica na plus względem Alfy.
Trochę boje się tego, ze wrócę do Alfy i będzie dużo słabiej.
Co do silnika to tylko benzyna, dość mam diesla.
Widziałem w temacie, ze ktoś pisał o tym, ze Veloce i i 200 konna Giulia ma te same części. Ktoś może napisać coś więcej?
Będę wdzięczny za pomoc
Widzę że znalazłem bratnią duszę :D
Przesiadłem się z dwóch 159 na dwie Giulie :) Niestety nie mogę ci powiedzieć jak jest z tyłu bo bardzo rzadko jeżdżę z tyłu ale miejsca jest pod dostatkiem :) Trzeba tylko uważać na cofający się fotel ale zdaje się że w nowszym oprogramowaniu można to wyłączyć.
Z tymi takimi samymi częściami to bym nie szalał ale sporo pewnie się powtarza. Do czego zmierzasz?
Przesiadłem się z diesla 150KM i 170KM na benzynę 200KM i 280KM. Oczywiście to dobry kierunek ale też zależy jak jeździsz. Diesle z 159 nie nadawały się do miasta bo było ... ociężałe ale za to w trasie spalanie i elastyczność super. Benzyny w Giuliach są bardziej uniwersalne i mocniejsze ale spalanie oczywiście większe.
Najlepiej się po prostu przejedź i to najlepiej samemu prowadząc i jakoś dłuższą trasę bo 159 i Giulia to dwie zupełnie inne Alfy.
Rozmawiałem dziś z handlowcem na temat auta, które maja w salonie. O tyle o ile mi pasuje. Ale usłyszałem, ze na leasing 100% nie mam szans bo albo upust cenowy albo leasing 100%.
Ktoś może mi to potwierdzić czy sprzedawca próbuje mi wcisnąć finansowanie zewnętrzne?
ad 5. 6.5" może wygląda na nieduży, ale mi wystarcza, tym bardziej że nie chciałem nawigacji a dopłata to było ponad 10k. Ten większy wyświetlacz niewiele użyteczności wnosi - jest po prostu szerszy. OK, można podzielić ekran i na części mieć np radio a na reszcie navi - tylko po co jak łatwo się przełącza a część funkcji (następny utwór, następna stacja po prostu działają zawsze nawet jak jest coś innego na ekranie)? w przypadku android auto i tak na 8.8" reszta to tylko logo AA (nie w przypadku CarPlay, tam się skaluje ekran) - przynajmniej tak sytuacja wygląda dziś - z tego co tu na forum ustalaliśmy jest to raczej ograniczenia po stronie apki AA Googla, więc może się zmieni kiedyś z jakąś aktualizacją?
ad 6. opini od czasu zamówienia auta nie zmieniłem, poniżej kopia mojej konfiguracji z krókim komentarzem dlaczego. Generalnie to efekt interesowania się modelem przez 2 lata przed zamówieniem, dokładnego przemyślenia, poczytania/pooglądania testów, wymiany opinii na forum, jazd 2 Giuliami i 2 Stelvio i wypożyczenia Giulii z salonu na dzień.
Veloce - bo Q4 (wjeżdżam w góry, drogi z wymogiem łańcuchów w zimie), bo 280HP bez obchodzenia gwarancji (typu chipbox) lub jej tracenia (przeprogramowanie ECU), bo od razu ma lepszy wygląd zewnętrzny (2 rury, zderzaki, większe tarcze hamulcowe, malowane zaciski), od razu ma fajne wnętrze - panele alu, sportowe podgrzewane siedzenia, większe felgi (standard 18"), podgrzewana kierownica i dysze spryskiwaczy i jeszcze inne dodatki jak choćby xenony (choć 25W nie-skrętne/bez spryskiwaczy w standardzie), składane/podgrzewane lusterka zewnętrzne.
Do tego ja brałem:
łopatki zmiany biegów (to jest frajda, ciągła zabawa, cały czas korzystam), pakiety: komfort (bo szyba z filtrem IR), convenience (bezkluczykowy dostęp + możliwość zamówienia lepszego audio), asystent kierowcy plus (bo wszystkie lusterka fotochromatyczne, bo czujniki na przód, bo kamera, bo czujnik martwych stref), lighting (musi być jasno - wzrok po 40tce już nie ten - szybko w nocy się męczy), sound audio plus (standardowe nie brzmiało wystarczająco dobrze), organizer (nie cierpię jak zakupy latają po bagażniku), do tego radio DAB (to tak dorzyciłem na przyszłość), Android Auto/Car Play (bo nie brałem navi, nastawiłem się na Google Maps przez AA), alarm (wymuszony dla leasingu), wyświetlacz 7" pomiędzy zegarami (ten 3.5 wygląda mizernie), zaciski malowane na żółto (jak szaleć to szaleć), felgi srebrne koniczynki 19" z szerszym tyłem i opony RF (kwintesencja AR, wygląd powala mnie do dziś)
wszystkie powyższe opcje dla mnie praktycznie ważne - może oprócz opon RF, ewentualnie mógłbym się obyć bez DAB, ostatecznie bez lepszego audio, reszta must have.
z opcji które rozważałem a nie wziąłem to: dach panoramiczny (za: fajny bajer szczególnie na lato; przeciw: ciężar na dachu (najgorsze miejsce), cena, ryzyko potencjalnych problemów albo chociaż szumów czy skrzypnięć), kusiła mnie też obszywana skórą deska/boczki, ale trzeba było też wziąć audio HK a jakoś nie miałem motywacji do wywalenia łącznie ponad 7k na te 2 rzeczy.
nie brałem pod uwagę w ogóle nawigacji - dobrej opinii o niej nie słyszałem, conajwyżej przeciętne, a cena powala. miałem demówkę na 1 dzień z navi i się nią pobawiłem, nie przypadła mi do gustu - miałem wrażenie że działam z czymś jak Sygic wersja z 2010r. Za 1/10 ceny mógłbym wziąć tak do kompletu.
Nie wiem jak dziś, w 2017r było tak ze promocyjny leasing 100% zawierał chyba przeglądy w cenie (a może i ubezpieczenie, nie pamiętam już) ale nie można było dostać ani złotówki upustu. Na początku 2018 ( i na pewno był jeszcze w maju bo wtedy finalizowałem/odbierałem auto) był już inny leasing 100% który łączył się z upustem na auto, ale nie zawierał nic dodatkowego w cenie. Jak jest teraz niestety nie wiem.
Miałem dokładnie to samo w sierpniu - albo auto z rocznika 2018 i leasing 100%, albo ze stocku 2016/2017 i normalny leasing. Nie jestem pewien jak z autami stockowymi z 2018, jak duży upust to też bez leasingu promocyjnego pewnie.
Jak zdecydujesz się na samochód do produkcji, możesz negocjować (mniej korzystną niż stock) zniżkę, wtedy leasing 100% będzie dostępny i tak.