A do mnie dzisiaj przyjechał kurier i zapytał, czy to jest to auto, które ma silnik z Ferrari pod maskąTo uważam za bezcenne
![]()
A do mnie dzisiaj przyjechał kurier i zapytał, czy to jest to auto, które ma silnik z Ferrari pod maskąTo uważam za bezcenne
![]()
No to się przekonaj sam - wycieczka do salonu Skody, przejażdżka i wyrobisz sobie jakąś opinię. Skoda Superb to bardzo fajny samochód ale całkiem inny samochód (niż Giulia czy BMW3 czy Merc C). Skoda miejscem w środku (praktycznie jak w autach klasy E jak Audi A6), ceną, wielkim bagażnikiem i praktycznością związaną z bycia liftbackiem. Przegra jednak właściwościami jezdnymi, wyglądem wnętrza, unikatowością na drodze, stylistyką nadwozia, wyjątkowością felg, uładem AWD (Haldex FWD z dołączanym tyłem vs Q4 czyli RWD z Maseratti Ghibli SQ4 z dołączanym błyskawicznie przodem). Zależy czego tak naprawdę szukasz. Oba auta są bardzo dobre, tylko błyszczą w całkiem innych kategoriach i są to samochody dla innych użytkowników.
Jako ciekawostkę Wam napiszę że pewnien znany tuner tu na forum kupił żonie niedawno Skodę 4x4 280HP, mimo że z alfami robi na codzień. Giulia go w ogóle nie przekonuje, właściwie ma do niej wręcz awersje i krytykuje ją bardzo za cenę vs to co się dostaje (i wg niego jakość wykonania). Ale Giulią nie jeździł z tego co wiem. Ja się nie zgadzam z jego opinią, ale on widocznie dla rodziny szukał czegoś całkiem innego. Sam gdybym potrzebował więcej miejsca przy w miarę dobrych osiągach auta, pewnie brałbym Skode Superb 280HP pod uwagę, ale tego nie potrzebuję, i Giulią Veloce jestem zachwycony.
Ostatnio edytowane przez epsonix ; 01-08-2018 o 11:48
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)
W Stelvio i Gulii niestety nie ma systemu "auto hold". Nie bardzo mogę zrozumieć dlaczego w tej klasie aut w Alfa Romeo nie ma nawet możliwości dobrania tego systemu, jako wyposażenia dodatkowego. Nikt kto wcześniej miał samochód z "auto hold" nie kupi auta bez tego systemu. Przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka, zwłaszcza do komfortu. Brak "auto hold" wstrzymał niestety moją decyzję o kupnie Stelvio. Mam nadzieję, że tylko czasowo.
Do czasu jak nie zacząłem jeździć autem służbowym z systemem auto hold też uważałem, że dodatkowe systemy to niepotrzebne bajery.
P.S. 80% kilometrów w ciągu roku robię autem w dużym mieście. A w korkach auto hold mega upraszcza prowadzenie i pozwala skupić się tylko na przyjemnościach z jazdy.
P.P.S. Zachęcam do wypowiedzi posiadaczy Alfy Romeo, którzy przed zakupem auta tej marki posiadali/ posiadają samochód z systemem auto hold?
Jeździłem "z" i "bez". Dla mnie bez różnicy, zawsze mogę nacisnąć "ręczny" ale prawdę mówiąc nie zdarza mi się jakaś szczególna potrzeba użycia tego gadżetu. I nie czuję się źle z tego powodu.
Cześć,
Zastanawiam się nad wzięciem auta służbowego - Alfa Romeo Giulia: 2.0 T lub Veloce 2.0 BT.
Podstawowe pytanie: Czy auto wytrzyma roczne przebiegi na poziomie 40 000 km? Przeglądałem internet i pojawiają się skrajne opinie: auto udane lub niestety znowu skucha (jeżeli chodzi o bezawaryjność).
Drugie pytanie to chciałbym wziąć albo auto ze stocku (spore rabaty) lub demo - pytanie czy bać się auto demo czy raczej nie?
Ostatnie pytanie: czy jest w ogóle możliwość dołożenia do auta łopatek? czy niestety nie ma już takiej opcji? znalazłem egzemplarz ze stocku który ma wszystko co potrzebuję oprócz łopatek :/...
Co do dużych przebiegów - kto to wie, zbyt nowe auto, mało kto tu na forum przekroczył 20-30tyś km.
Póki co usterki to raczej pierdoły.
O autach demo była dyskusja - różne opinie. W Bielsku jak jeździłem to pierwsze 5km przejeżdżał dealer żeby rozgrzać samochód, a kolejne 30-50 dopiero ja, więc raczej nie ma problemu bo nie było szansy żeby ktoś pałował silnik bez rozgrzania.
Dołożenie łopatek teoretycznie możliwe, choć nikt jeszcze nie robił retrofitów w Giulii/Stelvio. Było to dyskutowane jakiś czas temu w którymś wątku, próbowałem to wygooglować ale nie udaje się trafić mi szybko na odpowiednią stronę wątku. Skrótowo, niby jest na to ustawienie w Proxi w MESie, ale praktycznie nikt nie robił Proxi w tych autach jeszcze. Był jeden głos że zablokowało to Body Computer, ale autor nie chciał żadnych szczegółów podać, więc nie wiem na ile jest to konkretna opinia i dlaczego mogło dojść do zablokowania. Inna sprawa to gwarancja - robiąc zmiany/proxi praktycznie anulujesz gwarancję.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.