Hmm, zderzak to nie.
Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Hmm, zderzak to nie.
No właśnie.. Chodzi mi o tą górną płaską część zderzaka przy samym progu bagażnika (poza tą częścią zderzak nie jest gorący).
Ten ulter jest tak skonstruowany, że jedna pucha i rura są zamontowane wyraźnie wyżej niż w ori (i chyba w ragazzonie), a przez to bliżej właśnie progu bagażnika. A że od wewnątrz izolacja pewnie też słabsza niż w ori to jest taki efekt.
Załącznik 271787
Potwierdzam, że jest bardzo ciepło po zmianie tłumika na Ulter z klapam, być może bardziej się grzeje przy zamkniętej klapie, przy otwartej częściowo jest przelot
W Poznaniu nie bywam na szczęście, głównie okolice Poznania :-)
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Dorobiłem się nowego wydechu, catback z klapami sterowanymi podciśnieniem:
https://streamable.com/dffm3f
https://streamable.com/ezgtly
Jeden z filmików jest nagrany na otwartych klapach, ale nie ma różnicy, tzn. cały czas jest głośno i to jest problem, z którym jeszcze będziemy się borykać, bo potrzebuję mieć możliwość jazdy nie w trybie traktor. Nie chcę jeszcze zdradzać nazwy producenta, żeby nie robić antyreklamy.
Poza tym efekt jest zaj***isty szczególnie podczas jazdy i żaden filmik tego nie odda.
Czy ktoś miał podobny problem z klapami sterowanymi podciśnieniem? Konkretnie problem jest zaraz po uruchomieniu, bez dodawania gazu mam wrażenie, że ten traktor obudzi wszystkich sąsiadów. Po chwili klapy się zamykają.
Podczas jazdy zdaje się, że klapy po prostu się otwierają nawet jeśli zostaną zamknięte pilotem.
Dobrze wiedzieć, że da się to zrobić dobrze!!
Czyli w takim wariancie klapy sterowane podciśnieniem ma się dać zamknąć na stałe? Czy jednak one mają mieć prawo się otworzyć?
Jeśli tutaj na miejscu nie dadzą rady to rozważę wybranie się do Wrocławia:)
Zamykają się tak jak chcesz [emoji16] miałem ten sam problem ale ogarnąłem.
Jak posłuchałem bezklapowego ultera to jednak nie mój klimat. Ma jeszcze mniej wysokich i średnich tonów a podbite mruczenie, więc nie zmienia on brzmienia w porządanym przeze mnie kierunku.
A powiedzcie czy ktoś słuchał jak mają się wydechy seryjne dla 2.0?
W sensie jednokońcówkowiec kontra veloce?
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
mial ktos problem z nieori koncowkami wydechu, ze obcieraly otwory z dyfuzora Veloce? koncowki 63mm/101mm.
Jakis czas temu zalozylem karbonowe, matowe z ali i po 2 miesiacach mam taki problem, ze jak jest wydech zimny, auto nie jezdzi to nic nie styka z plastikiem, ale wystarczy ze troche pojezdze i jak przygladalem sie koncowkom to przblizaja sie/ocieraja plastik i pojawia sie bialy proszek (zapewne z obcieranego dyfuzora zwiazane z wysoką temperaturą), wystaczy ze auto/wydech ostygnie i wraca do normalnego polozenia. Jak zaczalem ruszac tymi koncowkami to problem jest chyba z ruchem przod/tyl czyli wysuwaja sie i chowaja
rozumiem, ze masz koncowki nakrecane bezposrednio na wydech ? przy 100mm maja malo zapasu do poruszania sie a wydech pracuje i moze sie odksztalcac zarowno termicznie jak i na nierownosciach. Otwor ma z tego co wiem 110 mm wiec masz tylko po 0,5 cm zapasu z kazdej strony, w serii sa atrapy w ktore jest luzno wpuszczana rurka z wydechu, wiec problemu nie ma
ja ostatnio zamontowalem do Businessa Ragazzona z nakrecanymi na wydech koncowkami 90mm (Racing) jest odpowiedni zapas w otworach i nie obciera/obija sie, glownie chcialem uniknac tego efektu rurki w rurce z serii. W koncu pozbylem sie tez tej parszywej pojedynczej koncowki :P Z efektu jestem zadowolony, dzwiekowo na razie slysze roznice glownie na niskich obrotach i przy starcie na zimnym (przyjemny basik), w wyzszych zakresach podobno musi sie troche przepalic i bedzie troche glosniejszy, poki co niewiele glosniej choc po 100km jakby troche zaczyna sie zmieniac. W razie czego zawsze mozna wymienic jeszcze srodkowa czesc na 3 cale :) Dyfuzor z Ali, spasowanie z linia zderzaka super ale nie jest tak w 100% plug&play jak pisza, trzeba wyciac 2 male elementy mocowania ze zderzaka nozykiem, naciac w 2 miejscach miejsce na zatrzask i dodatkowo przewiercic dodatkowe 2 srubki zeby szpary miedzy odblaskiem a zderzakiem nie bylo ;P
Załącznik 272094Załącznik 272098Załącznik 272096Załącznik 272095Załącznik 272097
Tak, racja. Nakręcane te końcówki i faktycznie mało tam miejsca , a pamiętam że jak byłem na urlopie na północy to tam kilka razy zdrowo przyjąłem dołek w drodze na nieoznakowanych odcinkach nocą, więc może coś się przesunęło, ale zauważyłem to dopiero po jeździe i powrocie.
Teraz to na poważnie zastanawiam się nad powrotem do tych ori atrap i pomalowaniu ich na czarno. Ewentualnie podrzezbić trochę dyfuzor, ale średnio chciałbym taką opcje.
Panowie, czy spotkał się ktoś z krańcówkami wydechu w Veloce/TI w formie dwururki jak w Q? Spokojnie powinny się zmieścić 2x70mm ale albo trzeba rzeźbić tę zaślepkę plaster miodu albo byłoby idealnie gdyby można było dokupić już gotową. Tylko, właśnie czy coś takiego występuje może ktoś, gdzieś,coś?
Tak, coś takiego robi Ulter (podwójne końcówki na stronę oraz dokładka do zderzaka w stylu Q)
Ulter robi dokładkę do zderzaka podstawowego, do Veloce nie założysz.
epsonix robił w Ulterze custom: https://www.forum.alfaholicy.org/giu...ml#post2238379
Gdzieś na Ali można dostać końcówki (trójnik) w stylu Akrapovica.
SuperSprint ma wersję na cztery rury, ale twierdzą, że trzeba zderzaka Q (choć pewnie wejdzie tak samo po zdjęciu zaślepek).
Także gotowców raczej nie ma.
Trójnik akrapa jest za długi. Wystaje od 8cm za zderzak. No chyba że komuś się tak podoba .
I o to mi chodzi. Krańcówki już znalazłem w ulterze właśnie https://ulter.com.pl/pl/offer/endings/double/87 albo owalne https://ulter.com.pl/pl/offer/endings/double/153 ale nie widzę w ulterze dedykowanych zaślepek. Na zdjeciu u epsonixa też nie widzę, jak to jest zrobione. Może nie ma zaślepek w ogóle?
epsonix na urlopie z komorka i marnym internetem
Nie patrz na te końcówki. Pytałem Ultera czy coś z tego będzie pasować to mówią, że nie. Ja w ciemno też nie będę brał to sobie darowałem.
U epsonixa najpierw był dodatek z połową na ślepo, ale potem mu przerobili tłumik o czym pisał - możesz zajrzeć kilka stron wcześniej. Generalnie custom. Lepiej znaleźć sobie tłumikarza bliżej i też ogarną jak kto będzie chciał.
Zaślepki otworu się zdejmuje i dla estetyki trzeba wyciąć to co je wcześniej trzymało.
Żadne podwójne końcówki nie wejdą bez rzeźby. Za mało miejsca . Ja kombinowałem z ragazonem i musiałem skracac rury który wychodziły z tłumika do zderzaka. Inaczej końcówka wystaje 8cm za zderzak [emoji16]
Nie pamiętam, ale na stronie ragazzona są wymiary. Chyba 2,5".
Jak 2,5 cala to powinno się udać we własnym zakresie przerobić ew. dla warsztatu to nie powinien być problem.
https://allegro.pl/oferta/przyrzad-d...4aAhYSEALw_wcB
Bo końcówka ma wejście 60mm
Nie wiem jaka masz końcówkę , ale prędzej pęknie niż powiekszysz średnice o 6mm... Nie lepiej dospawac?
Jest jeszcze lokalny producent RPC
https://rcp.com.pl/
Czy ktoś zakładał do giulii?
Kolega walgreen ponoć ma ale jakoś nie możemy się zgadać, a sam zakład twierdził, że zaraz będą robić veloce. Może właściciel tu jest i chciałby się spotkać na odsłuch?
Odebrałem moją Giulię z RCP w piątek wieczorem. Nie mieli jeszcze czasu na nagrywanie filmów czy zdjęć z odciągów, ale wkrótce zrobimy ;) Zrobiłem jeden amatorski film z zimnego startu i umieściłem go na moim kanale na Youtube.
Jeśli porównam dźwięk z moim Megane RS Trophy 2019 (ma też filtr GPF), Giulia brzmi równie głośno na zimnym starcie. Ponieważ Megane ma inny typ skrzyni biegów, Giulia nie brzmi tak agresywnie podczas jazdy. Ale nadal, jeśli przełączę się na tryb D i zmienię biegi łopatkami, to za każdym razem wydaje bardzo przyjemny dźwięk, jeśli zmienię bieg (powyżej 4000 obr / min i na pełnym gazie).
Ponieważ jestem nowy na tym forum, nie mogę tutaj dodać linku wideo.
Jeśli więc ktoś chce zobaczyć ten film, otwórz YouTube i wstaw „ 2020 Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 280bhp with RCP Exhaust GPF-back exhaust. Cold start. ” w polu wyszukiwania.
Hej, jak rozumiem jesteś z trojmiasta. Odezwij się na priv, ok?
To jest z klapami, na otwartych czy bez?
Brzmi jak każdy inny na przelocie z tyłu [emoji3]
To bardzo prosty układ wydechowy - bez tłumików, tylko rury. Poprosiłem, aby wydali najtańszy i najgłośniejszy wydech. Rozpoczyna się od kołnierza filtra GPF, a kończy rurkami, które zmieszczą się wewnątrz fabrycznych końcówek.
To najgłośniejszy wydech, jaki możesz zrobić dla Giulii z filtrem GPF (bez wyjmowania filtra). W następnej kolejności RCP będzie miał Stelvio mojej żony i dla tego samochodu zrobimy cichszy wydech z tylnym tłumikiem (może nawet z klapką).