U mnie kanały drożne, ale po wymianie uszczelki jeszcze gorzej zalane. Zapierdziele to silikonem i będę czekał na efekt... już nie mam innego pomysłu. Dobrze że ciepło idzie to bedzie miało jak schnąć.
Printable View
U mnie kanały drożne, ale po wymianie uszczelki jeszcze gorzej zalane. Zapierdziele to silikonem i będę czekał na efekt... już nie mam innego pomysłu. Dobrze że ciepło idzie to bedzie miało jak schnąć.
A jaką uszczelkę zastosowałeś? Wyczyściłeś dobrze powierzchnię przed przyklejeniem?
Ja przeprowadzałem ten zabieg w sobotę. Odpływy miałem drożne, a mimo to lało się do środka przez "cudowny" pomysł inżyniera projektującego drzwi. Nie zdejmowałem całej tej aluminiowej płyty z drzwi, jedynie ją odchyliłem i w ten sposób dokładnie usunąłem stary silikon, odtłuściłem i przykleiłem uszczelkę z castoramy na drzwi i na płytę. Jak na razie sucho, mam nadzieję, że tak zostanie.
Zastosowana uszczelka:
https://www.castorama.pl/produkty/bu...brazowa-2.html
Kupiłem typ E taki sam jakim uszczelniałem 3 lata temu pozostałe drzwi które do dziś dnia są szczelne.
Ja mam wodę w bagażniku, ale nie dostaje się przez lampę tylko leci gdzieś z góry i spływa sobie przy skrzynce bezpieczników. Miał ktoś podobny problem? Auto to sedan.
woda zbiera się w tym miejscu
Załącznik 235912
płynie sobie za skrzynką bezpieczników
Załącznik 235913
najprawdopodobniej gdzieś stąd
Załącznik 235914
powódź powódź powódź!! szlag mnie trafia z wodą pod pedałami. drzwi zakleiłem na amen silikonem a po deszczu znowu pełno wody. sprawdze wiazke na podszybiu bo tego jeszcze tylko nie robilem. czy cos jeszcze moge sprawdzic? drzwi odplywy porobione.
Wysłane z mojego SM-J320F przy użyciu Tapatalka
Może klej trzymający szybę puścił? Odpływy z podszybia udrożniłeś?
Patrzałeś miejsce które ja opisywałem ?
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post1972147
Efekt taki sam jak by przez drzwi sie lało.
Mam co prawda SW, ale u mnie za wodę w bagażniku odpowiadała mała dziurka z niedospawanego łączenia dachu z słupkiem. Znalazłem ją pod uszczelką biegnącą po krawędzi dachu. Uszczelka chyba ze starości straciła nieco elastyczności i odsłoniła niedoróbkę fabryki. Woda wchodziła tamtędy i po słupku spływała do bagażnika. Zakleiłem ją i dodatkowo wkleiłem tę uszczelkę i się nie leje.
Sprawdź, może masz tak samo.
Pozdrawiam
Te przewody przy wewnętznych uszczelkach są do czujników które zatrzymują zamykanie szyby gdybyś tam palce włożył, a nie do podgrzewania uszczelek
witajcie. wczoraj walczyłem z drzwiami lewy przód i prawy tyl. w środę sprawdzę prawy przód. uszczelki użyte typ D. jak się sprawdza zobaczymy bo jeszcze tydzień pogody. odplywy mam drożne i przy okazji konserwuje drzwi od srodka boll'em do profili. zamkniętych. a dodatkowo pryskam prowadnice szyby silikonem.
od tygodnia jeżdżę bez wykładziny podłogowej i dziś w już wiem że woda wlewa mi się po wiązce kabli. Mam sedana więc w nadkolu nie ma przewodu spryskiwania tylnej szyby. Czy zanim zabiorę się za podszybie w weekend ktoś podpowie jak uszczelnić i gdzie wiązkę elektryczną?? odpływy robiłem wiosną więc są na bank drożne.
tak, idzie za klamką otwierania maski w dół wzdłuż progu do tyłu
Cześć Wszystkim,
Mam problem dostaje mi się woda do wnętrza od strony kierowcy, dokładniej w słupku na wysokości zawiasu drzwi przednich.
Załączam zdjęcie w którym miejscu oraz dokładne skąd się wydostaje woda.
Czy miał ktoś podobny problem albo wiem gdzie może być nieszczelność??
Załącznik 237008Załącznik 237009
To zdjęcie skąd się leje to powinno być obrócone w prawo o 90 stopni. Leje się do środka z tego małego kwadracika. A przez kółko widać że stoi tam woda.
qrcze moze i u mnie tak sie leje. kto wie gdzie sa odplywy z progu. moze sa zatkane?
To jest nad progiem więc obstawiałabym co innego. A ma ktoś polecić jakiś serwis w Warszawie który by się tym zajął?
[MENTION=76404]Dorota_159[/MENTION] masz Sportwagon ? jeżeli tak to zobacz sobie czy nie masz wyrwanej uszczelki i wężyka który idzie do tyłu na spryskiwacze. Uszczelka i wężyk znajduje się lewe przednie nadkole. Ja miałem to wyrwane i woda też stała mi w słupku w tym samym miejscu.
Tak mam sportwagon,
A trzeba zdjąć koło żeby to zobaczyć?
Ale lala Ci się woda do środka tez na postoju jak deszcz padał, czy tylko podczas jazdy?
Ale tak czy siak jutro to sprawdzę, może to jest dobry trop:)
I na postoju i w czasie jazdy. Musisz zdjąć koło, nadkole plastikowe. Jak wszystko to ściągniesz to po prawej stronie jest ten wężyk.
Tu masz linka i post 12, tam wrzuciłem zdjęcia tej uszczelki.
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ierowcy-2.html
mam sedana i woda mnie pokonuje. mam powodź mimo uszczelnionych drzwi zrobionych odplywow w podszybiu i uszczelnie iu wiazki elektrycznej tez w podszybiu. dramat!
Nie masz co przebierać w środkach, jedyny sposób to wyciągnięcie tapicerki podłogi, foteli. I polewanie auta wodą, aż do znalezienia. Na koniec suszenie, pewnie kilku dniowe, swoje już pewnie gąbka wypiła.
Jeżdżę bez podłogi od 2 tygodni, nawet nie myślę wkładać bo przy tej pogodzie by mi w życiu nie wyschło. w sobotę będę robił testy wodne. już nie mam siły do tego...
Sprawdziłam ten przewód od spryskiwaczy tylnych pod przednim lewym nadkolem. Jest Ok. Ale zauważyłam w progach po prawej stronie szczeliny na średnice małego śrubokręta, a po lewej stronie było błoto. Zobaczę na dniach i mam nadzieje ze to było problemem
paweltbu patrzałeś przednią szybę ? U mnie jest to samo odpływy drożne, drzwi szczelne a woda i tak sie leje z przodu ale u mnie z prawej strony. Woda się sączyła z prawego dolnego rogu szyby.
Sciągnij osłony słupków i zobacz czy ci tam nie przecieka, u mnie na prawym dolnym rogu szyba się odkleiła od blachy i woda leci. Dopiero jak zdjąłem słupki to zauważyłem że woda leci przez szybe.
Szyba org i nie widać zeby ktoś z nią kiedyś coś robił. W czwartek jade na ponowne wklejenie.
Panowie, pytanie na szybkości :) czy odpływy w drzwiach powinny się pokrywać z wycięciami na uszczelce ? Bo w moim przypadku odpływy i wycięcia są przesunięte o kilka cm może to zatrzymuje wodę ?
Dziś znów mokro :/ po otwarciu drzwi pasażera (przód) spływa woda na ziemie, na progu też mokro. Uszczelka "E" nie pomogła, podobnie jak sylikon choć tego nie nakładałem zbyt dużo, może to błąd ;)
mają się pokrywać, przesuń ją i przetkaj odpływy, może pomoże.
Jak ktoś wymienił uszczelki i dalej cieknie to proponuję odkręcić głośnik. Tam też jest uszczelka. Za głośnikiem mamy prawdopodobnie ramię od unoszenia szyby, przykręcone śrubą do tej srebrnej blachy. Woda skrapla się po tej śrubie i zbiera za głośnikiem, sparciała uszczelka powoduje przeciek do środka auta. Ja wywierciłem otwór aby skroplona woda leciała dalej wnętrzem drzwi do odpływu. Głośnik wkleiłem na uszczelniacz i niby teraz nie cieknie. Zobaczymy co będzie po większych opadach :)http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2017/11/55.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...2017/11/56.jpg
Wysłane z mojego PULP 4G przy użyciu Tapatalka
postaram się w mojej alfie zrobić zdjęcie dzisiaj. Ale pierwszy jest jak jest miejsce na podnośnik przy przednim kole to tak z 25-30 cm od niego.
Kupiłem 2 miesiące temu 159 i też mnie to spotkało, faktycznie leje się woda po tym ramieniu. Teraz jeszcze muszę uszczelnić tą blachę we wszystkich drzwiach :/
No i w końcu po deszczu zobaczyłem skąd się woda leje. nie jest to wina progów, strużka idzie ewidentnie od słupka przedniego lewego , znów muszę rozbierać nadkole ale tym razem zamówiłem masę uszczelniającą BOLL i zaklejam wszystkie łączenia blach na nadkolu i podszybiu. MOże w końcu to będzie to....
będzie...
w alfie temat mało popularny ale np w hondzie temat znany - robi się szpara na łączeniu blach i sie leje
najgorsze znaleźć gdzie bo sama "naprawa" to już pikus
zdejmij podsufitke ( znaczy kawałek z przodu - nie całą ) i polej od góry szyby przy okazji ;-)
No więc przyszedł BOLL, wysmarowałem praktycznie wszystkie połączenia pod nadlkolem i na podszybiu i co? .... i gówno...... woda nadal cieknie stróżką z okolic słupka... tak się zastanawiam czy da się dodać czegoś do wody żeby w UV się świeciło??
to może spreżone powietrze i drugi siedzi w srodku i sprawdza gdzie przelatuje powietrze ? albo polac i do tego sprezonei patrzec gdzie włazi woda ?
Już nie mam pomysłu, Najpierw będę lał w podszybie , jak będzie sucho to po szybie i wtedy będę wiedział co jest nieszczelne. Szczerze mówiąc to chyba wole żeby to była szyba. 140zł przeklejenie a jak to nie szyba to już kompletnie nie wiem co to może być.