Załącznik 50102
Czy ta tabelka wystarczy do oceny ruchów pana M.? ;)
Printable View
Załącznik 50102
Czy ta tabelka wystarczy do oceny ruchów pana M.? ;)
Ale zauważ że taka tabelka prawie każdej marki na europejskim rynku zaczyna się od "-", nawet VW. Takie marki jak Renault, Opel, Suzuki, Mazda, Honda, Mitsubishi traciły w lutym między 20 a 40%! Wyjątkiem jest Kia z 30% wzrostem. Warto zauważyć ze amerykański Jeep radzi sobie świetnie. Podobna sytuacja ma miejsce w GM. Opel leci na łeb (-20%) a Chevrolet +22%.
A kto powiedział, że spadek sprzedaży AR nie jest zabiegiem celowym? Wycofanie modeli i uboga oferta też jest przypadkiem? Nagle Chevrolet i Dodge na tej samej platformie wyglądają dziwnie atrakcyjnie? Zaczynają się dobrze sprzedawać? Łatają pożyczkę rządową zaciągniętą przez GM? :) Za to pompowanie pieniędzy serwisom grupy Fiat obsługującym marki GM, zapewnia przepływ pieniędzy na stronę włoską i zyski Fiatowi.
I jak to wygląda w porównaniu z Alfą?
Nijak to nie wygląda, bo to zupełnie inne segmenty aut?
Totalnie nie rozumiem tej dyskusji, tak jakby Alfa miała jakieś własne fabryki, które upadną jeśli nie będzie prowadzona masowa produkcja. Po 4C i Disco Volante widać, że ta firma wciąż potrafi zaprojektować ORYGINALNE auto, a przecież głównie o to chodzi przy zakupie auta o wartości ponad 40k euro, żeby się wyróżniać z tłumu. Dlatego o przyszłości marki można być spokojnym. 4C w tej chwili jest autem bez konkurencji moim zdaniem, murowany sukces.
http://en.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_Disco_Volante
ale masz rację, że ten samochód ma coś w sobie z amerykańskiego coupe dla panienek(czyli nie jest stricte alfą lub przynajmniej jak tak sobie Alfy nie wyobrażam, bo alfa ma w sobie to coś czego panienki nie lubią :P)
Przed chwilą mowa o Porsche i Lexusie, a Ty wyjeżdżasz z jakimiś pierdoletkami :/
Podobnie jak wielu innym(większości?) mnie ten szczegół po prostu umknął. Może właśnie o to chodziło. :)
Nowe 3.2 V6 w Alfie :D Nie tak włoskie, nie tak ładne i nie tak kultowe jak byśmy chcieli, ale jednak ;)
http://www.alfanews.pl/2012/03/17/no...la-alfy-romeo/
Nooo ;) I to jest w koncu jakas dobra wiadomosc :) W sumie fajnie ze zmniejszyli pojemnosc, dokladajac MA i turbo :) Nie bedzie gadania, ze w Giulii beda tylko 4 gary, jak mocne by nie byly, bedzie mozna kupic znowu Alfe V6 3.2, bedzie co wlozyc do "169" i moze bedzie Giulia i Giulietta GTA :D
Wysłane z mojego HTC ChaCha A810e za pomocą Tapatalk
Nooooooooo! Czyżbym musiał niedługo zmieniać swoją? :(
;)
Jeśli będzie 3.2, a do tego z turbiną to na bank to będzie topowa wersja. Czyli nie ma się co podpalać bez dużego portfela :)
Ja poproszę wolnossące niewysilone 3.2 w okolicach 250KM, jak w 147 GTA. I cena do 150 tys. zł :).
Jeśli silnik ma trafić również do Maserati, to przypuszczam że właśnie tam trafią najmocniejsze odmiany tego silnika.
---------- Post added at 21:32 ---------- Previous post was at 21:32 ----------
Amerykanie spekulują że moc tej jednostki wyniesie w granicach 210KM. Tylko nie wiem czy z MuliAir, czy bez :D
A tak poza tym. Wiecie ile w 2011 roku zarobił Pan Sergio Marchionne? :D Nędzne 19 000 000 USD :p
http://www.autoblog.com/2012/03/16/s...19m-last-year/
Kapitalizm :D Tylko co to znaczy stock? Dostał akcje czy co? :) Możliwe, że to tak jak mówić, że budowlaniec dostaje odzież roboczą wartą 500 zł, a za 100 zł jej nie sprzeda :P
Musi dbać o to, żeby te jego akcje miały jaką wartość, dosyć uczciwy układ.
no i dba.
Celem było i jest nie zwiększanie nierentowności. To rzeczywiscie jest wykonywane. Jestem wlascicielem Giulietty, aby wesprzeć ten plan.
Kolejne dobre informacje. Będą Alfy RWD :D (podobno)
http://www.alfanews.pl/2012/03/19/no...m-na-tylna-os/
Według informacji, które wyciekły, nowa platforma jest już w dużym stopniu ukończona. Pierwsze modele na niej oparte mają się prawdopodobnie pojawić między 2014 a 2015 rokiem.
Czytaj więcej: Alfa Romeo pracuje nad tylnonapędową platformą D-Evo | Alfa Romeo News
:P))))))) za górami za lasami....:)))
No właśnie informacja niby dobra, ale to by znaczyło, że Giulia się jeszcze opóźni, bo przecież nie wypuszczą przednionapędowej Giulii na platformie D-Wide na 2-3 lata... a nius mówi o różnych wersjach nadwoziowych, więc o... Giulii jak w mordę strzelił...
Chyba będą musieli pokazać Giuliettę SW i mogliby pomyśleć nad Giuliettą Sprint (może właśnie na platformie D-Wide - tak jak Opel miał dłuższy rozstaw osi w Signum i Vectrze kombi), jako modelach przejściowych wzbogacających ofertę. +C-SUV, a Giulia i D-Suv mogłyby być już oparte o D-Evo...
Specjalnie zacytowałem całość, bo jakże bliska mi powyższa opinia. Brawo kolego! Ładnie to ująłeś!
Pozdrawiam,
---------- Post added at 10:38 ---------- Previous post was at 10:23 ----------
Mylisz się, nie pierwszy raz z resztą i dramatyzujesz nie biorąc pod uwagę kilkuletniego planu ratowania marki.
---------- Post added at 10:42 ---------- Previous post was at 10:38 ----------
Słabo ogarniasz temat, więc najpierw poczytaj, potem się wypowiadaj. 8C jest limitowane, a 4C będą produkować tyle ile będzie popytu. Resztę szkoda komentować.
jaki kulkuletni plan ratowania marki?? znasz ten plan od początku? ja go specjalnie sledziłem. I w tym planie jedno jest pewne: nieustanne przesuwanie terminów, wszelkich. Nazywasz to ratowaniem? Bo ja zabijaniem to nazywam. Firma ma groteskową ofertę i rynek swoje zrobi.
Co do 4C: i co ona zmieni? co zmieniła brera? chcesz uratować finanse firmy sprzedażą 25 tysiecy sztuk? Sergio mowil o pół milionie!! Co ma dol tego niszowa i znikoma 4C?
wyjasnisz moze po co było puszczanie 500 sztuk 8C? co to dalo? co przyniosło firmie?
NIC.
Prestiż może:)? Niemal nikt, poza alfistami, nie wie, ze takie auto w ogole istnieje. I co, najesz się prestiżem, jak kasy nie ma, bo sprzedaży nie ma, a nie ma, bo modeli nie ma?
Jak zawsze uważasz się i swoją opinię za najlepszą, najmądrzejszą i jedynie słusznie naświetlającą obecną sytuację marki Alfa Romeo. Pewne fakty, które przytaczasz są niezaprzeczalne, ale są też inne fakty, w których wynikają prognozy optymistyczne, a nie tylko krytyka. Najbardziej mnie śmieszy porównywanie marki Alfa Romeo do Auto Union i Volkswagena. Jakiż trzeba mieć tupet, by porównywać sprzedaż, mnogość modeli, czy atrakcyjność masowych marek niemieckich z niszowymi perełkami włoskiej motoryzacji.
Jaki jest plan ratowania marki wiedzą tylko na najwyższych szczeblach FIATA. Marka Alfa Romeo budowana jest niemal od początku po tym, jak spore straty przyniósł model 159. Globalizm motoryzacyjnych koncernów i sytuacje na rynkach na pewno wpłynęły na decyzje Marchionne. Rzeczywiście jest pożoga w salonach, bo MiTo i Giulietta to jedyne nowe modele, które można nabyć, ale przyszłość może być tylko lepsza. Nie wiem co zmieni 4C, bo nie zarabiam 10 tysiaczków na łapkę i ten model będę mógł jedynie oglądać na ulicy czy w TV, ale na nową Giulię albo SUV'a może będzie mnie stać za parę lat, więc patrzę na nie z optymizmem. 8C to prestiż, ale i danie sygnału, że marka jeszcze nie umarła, że jeszcze zaskoczy nie raz.
Bzdura, że sprzedaży nie ma - jest, tylko proporcjonalna do popularności i przekonania i odwagi ludzi do nowego, czegoś bardziej spektakularnego, niż nudne, bezpieczne i "niezawodne" samochody niemieckie 'made in China'.
Niecierpliwię się na spy-shoty testów Giulii RWD na platformie D-Evo. Na to na pewno warto czekać, a Tobie życzę więcej optymizmu i realnego i szerszego spojrzenia na sytuację Alfa Romeo na rynkach europejskich i światowych.
Pozdr.,
[QUOTE=Ludvigus;830334]Rzeczywiście jest pożoga w salonach, bo MiTo i Giulietta to jedyne nowe modele, które można nabyć, ale przyszłość może być tylko lepsza. .[QUOTE]
Niestety ale przyszłość może być też gorsza = nowe modele dodge ze scudetto
I tego się boje , obym sie myliła
Historia naszego producenta to dramat, tragedia, heroizm, walka o przetrwanie, nierentownosc. To stawia nas ponad wszystkimi. Do tego negatywne, stereotypowe opinie. Bronie C. E. O. Sergio Marchionne, co nie znaczy, ze zgadzam sie w, kazdym punktcie. Sprzedaz, ktora jest w planie, jest nierzeczywista i dobrze, poniewaz osobiscie, nie chce tak ilosciowej produkcji ( patrz. Moja nazwe ). Obecna liczba sprzedanych sztuk jest przyzwoita. Rzeczywista produkcja, tak. Masowosc to produkty B. M. W. , Mercedes- Benz, V. A. G.
Dodge ze Scudetto to by byla profanacja...To juz lepsza rozciagnieta Julka ;)
tr.Maloseryjna nieglupio prawisz, ale mimow wszystko mogli by sie bardziej postarac, a widac ze AR nie jest dla nich obecnie zadnym priorytetem, tylko czeka w kolejce, moze sie doczeka. Glowny rynek to beda Amerykanie. Ja wbrew wszystkim nie wroze jakis koncow swiata z tego bo juz widac ze na synergii moga zyskac duzo (jak po drodze nie spieprza czegos i nie zaczna robic takich cyrkow z przeklejaniem znaczkow aut): jak np nowe mocne silniki beznynowe, V6 diesel, nowe platformy z RWD, baza pod SUVy i duzo tego czego nei maja by stworzyc cos fajnego, wystarczy dodac wloski design.
Wiec z narzekaniem ja osobiscie poczekam, moze nie bede musial (oby;)
Mimo wszystko mysle ze nowa AR nie bedzie Dodgem ze Scudetto bo to bylby strzal w stope, chociaz z thema tak zrobili (samochod niebrzydki, ale jako Chrysler, nazywanie go Lancia to robienie z ludzi idiotow).
Osobiscie amerykanskie muscle cary mi sie podobaja, ale nie chcialbym aby zrobili takiego muscle cara z alfy.
Alfa ma miec to cos czego wielki klococzołg nie bedzie miał nawet jak tam wsadza V12. Alfie wystarczy dobry V6, piekne ostre spojrzenie i sylwetka. Skoro to ma byc nastepna 159 to najlepiej zeby bazowali na tym modelu i go ulepszyli (choc nie bedzi to latwe) zamiast upodabniac Giulie do reszty modeli tj do Giulietta czy Mito - to akurat jest najlatwiejsze: tu wydłuzyć, tam poszerzyc i mamy- tylko Giulia chyba ma nie byc z zalozenia nastepczynia Giulietty.
My to wiemy ale czy wie o tym CEO fiata a jesli wie to czy z tego cos wyniknie?
159 jest jedyna, idealna, ale sie nie sprzedawala, Julka robi sprzedaz ale wg opinii niektorych (w tym mojej) to juz nie to samo, to po porstu inny samochod, nie tak zadziorny i nie zmienia tego wielkie felgi, czy ekstra dodatki, nawet te 235 kucy na pokladzie, czy zielone koniczynki. Przyszlo mi do glowy takie porownanie: 159 jest jak Obcy z filmow R. Scotta pochalania Cie na całego i nieistotne staje sie tu czy ma 120, 150 czy wiecej mocy, to piekno w czystej formie ;) Julka to nasza przyjaciolka, ladna, kragla o troche zdziwionych oczach, moze Ciebie zadziwic, fajnie jezdzi ale thats it ;)
Jezdzac 159tka masz poczucie ze jezdzisz samochodem boskim bo bliskim idealowi nie chcesz z niego wysiadac. Jezdzac Julka niby fajnie, ale zawsze mialem jakies rozterki, musiala mnie do siebie przkeonywac. 159 zdobyla mnie od razu od pierwszego spojrzenia.
Zasdrosnicy niech se tam ujadają ze 159 Opel, ze diesle, ze cos tam cos tam :) I tak 159 jest zaj...ta :) A po tym watku widac ile emocji wywoluje jej nastepczyni, wiec cos jest na rzeczy.
Szewi - podpisuje sie pod kazdym zdaniem wszystkimi trzema :) rękami
Chyba z mojej glowy wyciagnales caly post , wiec ja juz nic wiecej nie napisze bo Ty wszytsko dobrze ująleś
Zwróć uwagę na różnicę w cenie, na korzyść tego samochodu jest to, że jest porównywany do czegoś znacznie droższego.
Kierownica w 159 jest zła?
Wrecz przeciwnie - jest fantastyczna.
Wygladem nawiązuje do klasycznych kierownic sportowych z lat 50-60 , trójramiennych , z okrągłą centralną piasta.
W przeciwieństwie do wszeobecnych kierownic z wielką bułą na środku ( niestety Giuletta tez taka ma )
No sam popatrz :
Załącznik 50734Załącznik 50736
Może i jest klasyczna, ale w porównaniu z kierownicą ze 147 wygląda bardzo blado - szczególnie na żywo, bo na zdjęciu aż tak strasznie to nie wygląda:
Załącznik 50735
Załącznik 50737
EDIT: nawet to samo zdjęcie wkleiliśmy :)
A jeśłi już szukać podobieństw kierownicy Giulietty to:
a/ kierownica 8C Competizione
Załącznik 50738
b/ Maserati Gran Turismo:
Załącznik 50739
c/ Giulietta:
Załącznik 50741Załącznik 50742
Mnie pasuje - chociaż wolałem tę ze 147.