Pod jaką firmę?
Printable View
Oczywiscie tak jak krusz pisal ten kto wie co to lc to wie. Film mial ja celu pokazac ze pomimo traktowania ogniem trzyma sie dobrze. Dzisiaj nagram w 1080p jego dzwiek dla potomnych.
Poza tym, chcecie ze zwykłego R4 uzyskać dźwięk V6/V8? Na to co się tu dzieje brak słów, kończą się argumenty jednej ze stron(i nie chodzi mi o kiviego), zaczyna się najeżdżanie, sprowadzanie do braku wiedzy... A za teksty o LC brawa :D
PS. Subaru to zły przykład, ładnego bulgotu samymi tłumikami nie da się osiągnąć w N/A. No ale cóż, niektórzy jak widać wiedzą wszystko lepiej...
tą w której pracuję - handlujemy chemią i częściami do samochodów
- - - Updated - - -
a co ma ogień do pracy tłumika skoro materiały tłumiące trzymają do 900st C a bena dopalając się w wydechu ma ujście w rurze więc nie ma się co od tego rozwalić - tym szału nie zrobisz
- - - Updated - - -
oczywiście że na takie coś nie ma najmniejszych szans ale to wiedzą tylko bardziej świadomi użytkownicy. Tak samo jak z małej popierduchy R4 np 1,1 nie zrobisz dźwięku z większej pojemności R4 np 2.0
To samo tyczy się "podrabiania" dźwięku między markami - gdyż na dźwięk wpływa nie tylko tłumik końcowy ale także cały wydech oraz silnik ; i może właśnie tutaj leży wasz problem z ragazzonem (mogą używać takich materiałów wnętrza metalowo-tłumiących do których proex nie ma dostępu )
ps w subaru NA potrzebny jest jeszcze kolektor z Legacy
- - - Updated - - -
ja go u siebie nie mam skoro do mnie pijesz; Włączyłam się w dyskusję tylko dlatego że mnie "zdenerwowało" czepialstwo jakie sobie tutaj urządziliście.
pisałaś, że sie rozpadają po daniu w palnik to ci pokazuje, że tak nie jest.
ps. no i proszę Cię przestań się wymądrzać, bo się pogrążasz. masz coś obiektywnego do powiedzenia to wal, ale nie obrażaj wszystkich na około bo zaczynam myśleć, że albo jesteś jakąś "feministką" albo twój chłop spawa tłumiki w PROEX'IE.
peace.
napisałam coś innego - znane są przypadki gdy wypadło denko od strony końcówki a nie że się wszystkie rozpadają . Chyba widzisz różnicę.
cały czas piszę obiektywnie, dostrzegając plusy i minusy czego wy niestety nie potraficie. Jak kilka osób (poza przemądrzałym zgredkiem który raczej robi złą robotę) które maja proexa na tym forum i o tym napisały to wy tego wolicie nie zauważać. Jak jedna z poważanych firm na forum otwarcie się przyznała do współpracy to też chyba o czymś świadczy. Podsumowując dostrzegajmy w każdej sytuacji plusy i minusy
A mój mąż nie czuje motoryzacji, działa w całkowicie innej branży
NO CO TY?? Zgredek? przemadrzały nieee??? Według niego moi kumple sa cudowni i mityczni tak powiedział wiec jest miły przeciez....swietnie sie zna na spawaniu i jest szansa ze zrobi furore w proexie albo juz robi...w kazdym razie ja i moi mityczni koledzy bredzimy a zgredek jest krolem spawnia i spawa aluminium z kwasowka i wogole jest asem
Gdzie są znane? Czyje to tłumiki i jaka była postawa ich producenta?
Tłumiki firm typu proex nie mają plusów - no chyba że za plus uznajemy cenę. Jakość, trwałość i wyciszenie są w pułapach nieosiągalnych dla innych wydechów, które potrafią być ciche przy delikatniej jeździe i drzeć się pod obciążeniem. Kupując np WM Sport dostajemy tłumik, który jest wykonany jest w miarę ok(jak za te pieniądze), ale nikt nie oczekuje po tłumiku za 200zł takiej jakości i trwałości jak po np Blitzie Nur Spec R(które też potrafią się rozlecieć, ale po trochę innym czasie i użytkowaniu w trochę innych warunkach), który kosztuje AFAIR 1800zł.
Kupujecie tłumiki po 300-400zł i łudzicie się, że ich wykonanie i brzmienie będzie przypominać Ragazzona, Noviteca albo coś jeszcze innego z wysokiej półki? Nie tędy droga, a po spawach proexa widać już jakiej to jest jakości...
siewcu - porównaj spawy ultera i proexa (foto jest w tym temacie), jakbyś mógł pokaż real foto dobrych spawów bez obróbki fotoszopką
tacka - a gdzie on napisał że spawał aluminium z stalą nierdzewną bo coś nie mogę znaleźć
A co, temat w tytule nazywa się ulter vs proex?
Jakoś nie odczuwam potrzeby robienia zdjęć wydechów i innych rzeczy po spawaniu, nie mam zamiaru się spuszczać ani modlić oglądając je. Takie spawy(chociaż więcej to ma wspólnego z posmarkaniem niż spawaniem) jak na proexie ze zdjęć w temacie robiłem mając pistolet od migomatu 1 raz w życiu.
Chciałbym zamienić oryginalne końcówki wydechowe w Gt V6 na wieksze nierdzewki do wspawania. Jakie firmy na podkarpaciu lub w okolicznych województwach zajmują się profesjonalnym spawaniem tłumików i pojedynczych komponentów. Możecie coś doradzić.
Ja zamówiłem dwa tygodnie temu do siebie tłumik firmy Proex niestety alfa czeka teraz na remont po zerwanym pasku rozrządu, więc remont ważniejszy niż tłumik. Proszę oto zdjęcia.
Załącznik 102043Załącznik 102044Załącznik 102045
Te spawy wyglądają jak smarki
zdaje się, że jest lepiej niż kilka stron wcześniej, więc jest progres :)
Zrob tak, zeby byl tylko koncowy tlumik, reszta przelot.
Co do spawow: straszni z Was purysci, Panowie Spawowi Narzekacze. Nie jest to robota dyplomowa, ale chyba nie az tak fatalna. Przeciez chodzi o to, zeby bylo szczelnie i pewnie jest. Ten tlumik zapewne nie kosztuje tysiac zlotych.
To obczajcie sobie spawy na tłumikach za 200zł od RM Motors:
http://www.rm-motors.pl/tlsamuni-rm01.html
Właśnie jakiś czas temu przeglądałem ofertę RM Motor. Moja seria się już powoli sypie i zastanawiam się który model z ich oferty da się zamontować do 147 bez dużej rzeźby?
Seryjny jest za nisko żeby był dopasowany do wyciecia w zderzaku też by trzeba lekko zakombinowac i podnieś w dodatku jedyna fajna koncówka to ta podwójna w 147 GTA jednak nie widze nigdzie zamiennika do GTA. Wszystkie do 147 maja końcówkę pojedynczą nawet jeśli na allegro oferowane są z innymi niż oryginalnie końcówkami. Żeby zmieściły się dwie muszą one bezpośrednio wyjść z obudowy tak jak w GTA. Końcówka rozgałęziająca z jednej końcówki na 2 będzie wystawać za zderzak.
Widział ktos gdzieś taki zamiennik do GTA?
http://www.forum.alfaholicy.org/imag.../2013/09/8.jpg
Ulter robi coś takiego:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2013/09/12.jpg
Ze ulter robi to wiem ale 720zł (bo tyle kosztuje ten z podwójna koncówką, z pojedyncza do JTD 590zł) za ultera to ja nie dam już wole mrmotors i zarzucić temat tłumikarzowi żeby go dopasował ;) coś takiego np. http://www.rm-motors.pl/tlsamuni-rm6.html
Cenę mają sporą ale chodziło mi raczej o sam wygląd niż zakup tego konkretnego.
No jeśli chodzi o sam wygląd to właśnie takie końcówki podwójne najbardziej by mi odpowiadały :)
ar 156 1.8 [[[[proex]]]] oj oj,no nie wiem sam jak to ocenić sam tłumik ok spawy jak i cała reszta jak za 300 zł ok,tylko w moim przypadku ewidentnie rura od tłumika do rury środkowej ze złomu,pomalowana dla sztuki,spaw rury z tłumkiem dziura,sam lepiej spawam,[klejenie silikon plus malowanie////gdzie jest paragon,certyfikat lub cokolwiek na ten w miarę tłumik sportowy ,ciekawy ryk,czasem podźwięk blachy,- duży minus,tycio przy krótko,rura prawie na równo ze zderzakiem,ciągnie gumy na wieszakach do tyłu,proex po zakupie myśli ze trafił na leszcza ,jak kupisz tłumik to już od ciebie nie odbiera,zmieniam numer tel. i odbiera. ocena 4.5 za wykonanie.4.5 dzwiek ,cena 4.5,wyglad 4.5,dopasowanie 4.0-troche można sobie jeszcze życzyć,troche oszukuja
Ustawienia przepływu? Co to za bzdura?
tak właśnie dostałem egzemplarz testowy,za cenę wyższa niż na allegro,panowie da się jakoś czymś wyciszyć tył od dźwięku tłumika,ponieważ w trasie łep mi puchnie,tak nie może być,moim zdaniem jest za głosno w srodku,zamykam szyby to powinno byc w miare cicho
Tak jest ponieważ puszka jest źle wyciszona. Oni chyba pojęcia nie mają o tym co robią.
Swego czasu kupiłem do Coupe miał być średnio głośny, z końcówki było słychać jako tako ale w środku auta była masakra - cała puszka hałasowała. Kupiłem z allegro supersprinta i jak ręką odjął w środku cisza a z tyłu ładny pomruk.te tłumiki to jak dla mnie wydumka, supersprint był prawie 2 raz cięży a to pewnie przez zastosowanie grubszej blachy i większej ilości materiału tłumiącego. Którego w tym super hiper PROEXie praktycznie nie było.Nie wiem po jakiego ciągniecie ten temat tyle czasu.
Panowie, zamiast zajmowac sie gniotami typu proex, kupilibyscie sobie jeden (albo zdobyli) uzywany tlumik, np niemiecki Eisenmann, ktory brzmi rewelacyjnie. Potem tylko katowka i zrobic mu sekcje. Skopiowac budowe, wymiary puchy dostsowac do tego, co moze byc w Alfie, skrzyknac sie np w 10 osob i za 3 stowki macie super brzmiacy, trwaly tlumik z nierdzewki. Firm, ktore zrobia takiego customa z pocalowaniem reki jest sporo.
lukas1983
masz racje,tylko co teraz dalej robić dzwonić niech go zabierają,tak nie może być,z tylu ok ale w środku to naprawdę tragedia
poniżej zamieszczam zdjęcie otwartego tłumika CSC do chyba 147
Załącznik 108325
Jakbym wiedział że to takie ważne, sam bym wstawił fotę mojego CSC otwartego.. tyle że u mnie się to nieco różniło.. była jedna duża komora.. a nie podział.. ale reszta tak samo.. otwierałem mój żeby dołożyć nowy materiał wygłuszający bo jak to używka miało prawo się wypalić.. ;) ale ponieważ wykonanie z kwasówki to zero rdzy.. wystarczyło zaspawać, pomalować i jak nowy.. taki tłumik będzie na wieki tym bardziej że materiału wygłuszającego zostało dużo ;)
Za niedługo działam z moim wydechem to wam otworze mojego 3 letniego Ulter'a który nadal jest cichy 50 tyś przelotu z ceglaną nogą na pedale gazu a teraz jakies 5 tyś km z 20VT pod maską . Zlotowicze mogli uslyszęć w tym roku ja bardzo cichy. Lekko podrdzewiał ale bez szału odmalowałem go i dalej sie ładnie prezentuje. Zobaczymy jak wygląda Ulter w środku na tle tego co pokazuję PRO EX
pomysł wręcz idealny kupić używkę i pociąć zrobić kopię i tyle. Ale chyba nie w martecu tam gdzie robiłeś bo wyszła kiszka - chyba dobrze kojarzę. Myślę że rm motors też odpada. Jest fajny topic na racingforum.pl właśnie o wydechach gdzie obok mtecha, elteca też jest tam o proexie - co prawda od hondziarza ale zawsze.
tutaj jest link do tematu i dodatkowo wstawiam fotki skopiowane z tego tematu z tłumikiem rm motors z "nierdzewki" po 2 miesiącach
Załącznik 108357
Załącznik 108358
a tu jest link do tematu
- - - Updated - - -
nie kłam. Dostałeś egzemplarz testowy jak się dowiadujemy z hakami i rurami a takich proex seryjnie nie sprzedaje. Aile zapłaciłes jeśli można wiedzieć? i z iloma końcówkami?
- - - Updated - - -
a czyli rozumiem kolega siewcu gdyby się dało to zamontował by tłumik od seicento 0,9l do alfy 1,8 - jesteś boski. Daj mi adres szkoły do której chodziłes żebym tam dzieciaków nie posyłał
- - - Updated - - -
tak bronię i się tego nie boję ani nie wypieram. Tak jak kiedyś pisałem wkurza mnie nagonka osób które zrobiły sobie fajny temat do nabijania postów bezsensownymi odpowiedziami nie mając zielonego pojęcia . Trochę bezstronności by się przydało. To że firma "Auto Jerzy" czyli wasz forumowy warsztat z nimi współpracuje to też pewnie nic nie znaczy - mile się zaskoczyłem jak pojechałem na zmianę oleju i miałem przyjemność porozmawiać z p.Darkiem m.in o wydechach proexa.
Pytanie brzmi czy jak kolega zamawiał wydech to był poinformowany o tym że to egzemplarz testowy - z jego dalszych wypowiedzi wnioskuję że tak. A co testowali - napisz do nich to się dowiesz bo ja nie wiem