jak najbardziej prawidłowo.
Printable View
Niestety nie do końca.
W mojej poprzedniej skrzyni w 156 JTD w zimie, kiedy odpalałem auto rano w celu nagrzania dla dzieci słyszalny był szum łożysk.
W maju skrzynia się rozleciała. Aktualnie nie robię już tych operacji i 2 rok jest spokój.
Olej w skrzyni jest bardzo gęsty i nie do końca jest rozprowadzany tam gdzie powinien.
Koledzy, to wreszcie w jakim zakresie obrotów pracuje wariator w T.S. 1,8.? Różne żródła podają 1800-3500 lub np. 3500-4000 obrotów.
O ile sie nie myle w tych niższowych obrotach do 3500, ale nie dam sobie reki uciac
robię podobnie, tylko że odpalam ją, wygodnie siadam , sprawdzam lusterka czy wszystko jest ok, zapinam pasy, podpinam radio i pendriva. schodzi się też ok minuty. potem powolutku do 2500obr. gdy staję pod domem też chodzi ok minuty na luzie. czy tak dobrze? nie wiem. na pewno nie zaszkodzi
Wepnij voltomierz w cewkę i będziesz wiedział.
W/g opisu fiata(a z tego czego się dowiadywałem w 16v AR jest podobnie) .."dzialanie wariatora:jesli temp cieczy jest nizsza niz 40*C,predkosc obrotowa rowana predkosci biegu jalowago lub wyzsza niz 4800 obr/min w tym stanie nie nastepuje zmiana faz.przy temperaturze wyzszej niz 40*C predkosci wiekszej niz predkosc biegu jalowego i mniejszej niz 4800 obr/min oraz przy kacie otwarcia przepustnicy wiekszym niz 8* faza rozrzadu zaworow dolotowych zmiena sie"..
lesio146, to co napisałeś dotyczy 8V?? Bo sam mam zamiar się wpiąć w niego tylko jakoś czasu brak. Czytałem gdzieś że zależy to też od przepływki. Poza tym z tekstu wyżej wynika że wariat działa między tzw. idle i 4800rpm niezależnie od temperatury, jedynie dochodzi zmienna z TPS po przekroczeniu 40 stopni.