Wczoraj rozrząd kompletny a dziś flirty oleju , paliwa , powietrza...i w trasę w niedziele.
Printable View
Wczoraj rozrząd kompletny a dziś flirty oleju , paliwa , powietrza...i w trasę w niedziele.
wymieniłem wąz idący na "krótki" obieg niestety nagrzewnica nie działa w tym momencie ale ze wcześniej mialem prowizorke to i tak jest lepiej bo wczoraj jadąc na egzamin do gliwic pękł mi wąz kolo nagrzewnicy i najpierw 30 min męczylem sie zeby załozyc stary wąz omijając nagrzewnice po czym bestia i tak pękła w mikołowie na szczęście zatrzymalem sie przy leroi merlin i kupiłem trochę węza 80 km wytrzymal wolałem go wiecej nie forsować i wymieniłem na taki który wytrzyma 60 atm wiec nic mu nie bedzie
W końcu zamówiłem jej klubowe ramki :D
Podłączyłem niegrający głośnik w drzwiach przednich i wyczyściłem konsolę centralną.
Pozdrawiam.
- Rafał
Nie tylko dziś i nie jestem w stanie tego zliczyć:)
Ja dziś przewietrzyłem ją, bo stoi bidulka kilka dni i zakupiłem klubowe ramki do tablic rejestracyjnych :P
zaciski brembo założone :d
Trochę się tego nazbierało:
- lewe nadkole z przodu
- wahacz tył
- zaślepienie EGR
- nowe amory tył
- kilka nowych żarówek
- nowy zapach Alfaholicy :)
Jutro odbieram ją od mechanika - pewnie bedzie płacz przy płaceniu, ale potem to już tylko radość z jazdy ;)
W końcu zrobiłem zaciski z tyłu, wymiana gumek na tłoczku (niestety nowe gumki na prowadnice zacisku były za szerokie z jednej strony i stare dokładnie wyczyściłem, nałożyłem nowy smar i założyłem), czyszczenie i odpowietrzenie układu.
Efekt: w końcu klocki z tyłu nie obcierają i nie słychać ich piszczenia przy niskich prędkościach.
Zostało dokładne przepłukanie układu hamulcowego (płyn tragedia, wygląda jak przepalony olej silnikowy) bo dziś już nie starczyło na to czasu.
Umyłem i ponownie nawoskowałem newralgiczne miejsca karoserii.
Pozdrawiam.
- Rafał
nie co zrobiłem, ale co zrobie :)
w poniedziałek białe springi novitec -40mm i wydajne amorki do tego:) budziet kozak:)
umyta, nawoskowana, umyte szyby, wyczyszczona skóra, odkurzone, wyczyszczony kokpit. sprawdzone płyny, jutro w trase
wymienione sprzęgło, koło dwumasowe, wysprzęglik, intercooler i "zregenerowano" wszystkie zaciski hamulcowe - wymiana uszczelek - tłoczków, przeczyszczenie i pomalowanie na krwisty czerwony kolor :)
Zabrałem Bellę na spot :)
Odkurzanko było było :D
Wczoraj mycie z zewnątrz, dziś zamówiłem kompletne przednie zawieszenie (żeby nie bawić się w półśrodki i podcieranie **** szkłem, bo z jednej stuka tulejka w dolnym, z drugiej górny) z 2-letnią gwarancją (w razie czego będą mi przysyłać nowe za kaucją :D), jutro zapewne posprzątam środek, bo już patrzeć nie mogę :)
U mnie w sobotę wymiana oleju z płukanką Liqy Moly, silniczek chodzi jak złoto, olej który spuszczałem był "z deka czorny", teraz zalany Motul Synergy+ 6100 10W/40 i Pan jest zadowolony:)
Moja Bella dostała nowy olej filtr powietrza no i kabinowy :) W nagrodę za dobre sprawowanie zalana ON Verva :D
zalane do pełna :) = 330zl :)
może nie tak dziś, ale zakupiłem nowe opony zimowe Frigo2 195 65 R15 i obręcze z Alfa Romeo 156 6x15"
będzie na czym jeździć, niech tylko spadnie śnieg :P
Ja wczoraj założyłem do swojej kratki nawiewu, tuby licznika i osłony klamek z wersji po FL. Wygląd auta po tym zabiegu na duży +.
Zalana świeżutkim olejem, wymienione wszystkie filtry, przeczyszczona klima, odkurzona, umyta, nawoskowana, zalana do pełna. To w sobotę.
Dziś 13 września jesteśmy razem równy rok:D, przez ten czas nie miała żadnych fochów, problemów zdrowotnych, wogóle stwierdzam, że to był udany zakup. Do dzis zrobiliśmy razem 41032 km. Oby tak dalej.
Umyłem nawoskowałem, odkurzyłem, zmieniłem pióra wycieraczek :)
Dziś Alfa dostała nową szybę przednią boczną bo poprzednia stała na drodze włamywacz - schowek.
Fotki w temacie: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...tml#post657387
Dzisiaj Alfa dostała konkretne pranie środka i spa z zewnątrz, a do tego nowe dywaniki!
Umyłem, odkurzyłem, dolałem oleju.
Rozpakowałem paczkę z prezentami ! :D
4 wahacze + łączniki stabilizatora :)
kupiłem nową przepływke i od razu zamontowałem. Auto teraz smiga :)
Ostatnio zrobione: boczne kierunki wymienione na przezroczyste (Clear), przednie lampy wypolerowane, zawieszenie, geometria i tylne hamulce naprawione kosztem 1200 zł, wycieraczki wymienione na Bosh aerotwin, głośniki w tylnich drzwiach wymienione z fabrycznych na Hertz DSX165. Zobaczymy co dalej wpadnie mi do glowy robic.
Wymieniłem olej w silniku.
Pozdrawiam.
- Rafał
Spolerowałem kilka małych rys na masce i trochę ją nakarmiłem, bo jęczała, że głodna.
Wyczyściłem EGR i dolot.
Włożyłem oryginalną podkładkę/zaślepkę, wcześniej miałem samoróbkę.
Lekko zmodyfikowałem rurę alu dolotu.
Qki i co zauważyłeś coś po wyczyszczeniu EGR-u ? Co tam ciakwego w dolocie wykombinowałeś ? :)
Ogólnie EGR czyściłem już w swojej karierze, nie pamietam kiedy to było, z 1.5 roku napewno, musiał bym posty przepatrzeć - wtedy było czysto, tylko mokro od oleju. Dzisiaj wywaliłem szufelke sadzy i można myśleć że placebo ale jednak silnik chodzi ładniej przy niższych obrotach tz. ruszanie bez gazu albo jak się buja z niskich obrotów (to tak testowo oczywiście tylko). A jeśli chodzi o dolot to lekko zmieniłem kąty rurek - kolanka i zacisnąłem opaski mocniej bo ssssssyczało czasssssem :D. Ogólnie jeszcze z pierdół które mi trują życie, a są naprawdę pierdołami to wymiana rolki przy pasku - musze pojechać do mechanika ze stetoskopem wybadać która, i łączniczek stabilizatorka co by tak nie pukała do mnie szosa.. :D
przód i tył : założone komplet czyli springi novitec -40mm oraz seria sprężyny od sw, auto ogólnie sie podniosło o 1-2cm wg mnie w porównaniu do tego co bylo wczesniej ,a wczesniej byl eibach -50 czy tam -55mm:P
nowa oslona przegubu zewn, oraz tylne klocki hart sport
Bella wyjechała dziś z garażu, został poprawiony wygląd a mianowicie po malowane lampy i przednie atrapy na czarno :)
kupione tarcze hamulcowe, czeka na wymianę :P