Dużo za dużo ja w na przełomie sierpnia i września byłem autem w PL (2765km w jedną strone) i auto max zapakowane i trzy osoby na pokładzie w pierwszą,powrót we dwoje średnia z dystrybutora 5.9l z kompa 6.1 przy średnich prędkościach 130-140km/h
Printable View
Średnia prędkość z całej trasy to 130.Czyli musisz latać dużo szybciej żeby tyle wyszło.Zweżki,większy ruch miejscami a później gdzie się da +160.
Auto nie jest lekkie i taki wynik mnie satysfakcjonuje:P
Opiszę mój problem jako ciekawostkę, może ktoś zauważy w tym coś sensownego.
Otóż przez kilka miesięcy jak miałem alfę przyzwyczaiłem się do zasięgu na baku 950-1050km czyli średnie spalanie 6.1-6.5l . W sierpniu zmieniałem olej w aso i zauważyłem, że na komputerze pojawiły mi się zasięgi 1200-1300, a spalanie w trasie z obładowanym samochodem to było 5.3-5.7l i jechałem akurat na urlop przez góry, więc miałem różnorodną i długą trasę. Zaraz po urlopie pod koniec września robione były łożyska w skrzyni, i wymieniona dwumasa oraz sprzęgło i od razu spalanie wróciło do podobnych poziomów jak wcześniej. Ciekawi mnie jaki wpływ na spalanie mogła mieć naprawa skrzyni, dwumasu i sprzęgła. Może po regeneracji skrzyni zakłady leją gęstszy olej do niej? A może skrzynia bez luzów poprostu ciaśniej pracuje i tak powinno ma być?Poprostu mnie to ciekawi.
Dodam, że w kwestii spalania styl jazdy jest cały czas ten sam- 85% trasa i tempomat 100-110km/h.
W tym temacie na ostatniej stronie jest mój wpis o regeneracji i znajdziesz tam również inne opinie. http://www.forum.alfaholicy.org/159_..._klima-13.html . Dwumasę montowałem nową.
jak to wyszlo kosztowo?
Spalanie według komputera 8,1l/100km, z dystrybutora niecałe 7,7l/100km. Zrobione około 300km w trasie i 570km miasto i okolice. Standardowy rozmiar opon(około300km zrobione na zimówkach), dpf i egr jest, zaślepione tylko klapy. Styl jazdy spokojny i płynny bez dziadziusiowania:) Dodam jeszcze, że trochę opóźniłem tankowanie i weszło do zbiornika prawie 67 litrów, a wskazówka opadła całkowicie(troszkę stresu było, bo dosłownie chwilę przed tym jak wskazówka opadła pojawił mi się komunikat o małym zasięgu).