a jeszcze jedno,skoro kazdy mówi że rozrusznik od 2,4jtd jest lepszy bo mocniejszy to nie potrzebuje automatycznie większego prądu.logicznie myśląc tak powinno być chociaż aż tak się na tym nie znam.ktoś to może wyjaśnić?
Printable View
a jeszcze jedno,skoro kazdy mówi że rozrusznik od 2,4jtd jest lepszy bo mocniejszy to nie potrzebuje automatycznie większego prądu.logicznie myśląc tak powinno być chociaż aż tak się na tym nie znam.ktoś to może wyjaśnić?
nikt nie wie?
Jak byś czytał cały wątek to wnioski nasuwają się same. Pomimo zmiany akumulatora z większym prądem rozruchowym i tak niewiele to dawało. Jak widać na standardowej baterii rozrusznik od 2,4 powinien być seryjnie montowany dla wszystkich jednostek. Jednakże każdy cent w produkcji się liczy. Tu jak widać makarone się przeliczyło
Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
poczytałem na forum opla i też się skarżą na czasami ciężkie odpalenie.jeden gość pisał że dołożył drugą masę bezpośrednio do rozrusznika,też tak zrobiłem dziś rano przy +1stopnia odpaliła przepięknie dwa obroty i chodzi.ciekawe jak długo :)
poprostu drugi przewód masowy
Jakby zwrócili uwagę na ustawienie dawek startowych i punktu wyłączenia grzania wtórnego świec żarowych w Oplowskich wersjach ECU, to by nie pier... opowiadali o drugich masach.
Problem znany od lat. Dla nich granica wyłączenia grzania to +15C, a w waszych samochodach jak dobrze pamiętam +50C. I dla tego na wiosnę powyżej 15C ople mają problem. I to znane już było zanim problemy rozpoczęły się w waszych 159. Dla tego na allegro można było znaleźć różne ustrojstwa przekłamujące informacje idące do ECU i dzięki temu wymuszające wyższe dawki startowe.
Zastanówcie się dla czego te same silniki w starszych wersjach Alf nie miały tego problemu. A czemu 2.4 palą lepiej niż 1.9 ? Nie przez rozrusznik. Większość z nich ma dawki startowe takie jak w modelach starszych. Jeśli w 1.9 obniżono dawki startowe, to najnormalniej sięgnięto granicy, gdzie wystarczy małe niedomaganie jakiegoś podzespołu aby pokazały się problemy z odpalaniem. A to "słaba" masa, rozrusznik, który swoje najlepsze lata ma już poza sobą i inne przypadki naturalnego zużycia, bo wasze samochody nie są już fabrycznie nowe i większość z nich licznikowo (!) ma ponad 200 kkm.
Tyle że są inne/marki auta z rozrusznikiem starszym niż nasze auta i pomimo zużycia nie generują problemu. Moim skromnym zdaniem rozrusznik jest żle zaprojektowany dla jednostki 1,9. Skoro wymieniłem rozrusznik na używany od 2,4 różnice czuje i jak widać nie tylko ja tę zmianę zaobserwowałem.
Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
Hej, a czy na to że auto ciężko odpala może mieć wpływ listwa sterująca klapami wirowymi która mi spadła? Bo u mnie jest problem taki że auto czasami pali na dotyk a czasami dopiero po 3 razie i nie ma to znaczenia czy jest ciepłe czy zimne. Akumulator i świece są ok.
czyli co wystarczy dawki podnieść i już bedzie