Dzięki za odp. A mógłbyś mi wysłać spis tych błędów?
A swoją drogą 1Ch to 28dec a nie 34.
Printable View
Dzięki za odp. A mógłbyś mi wysłać spis tych błędów?
A swoją drogą 1Ch to 28dec a nie 34.
No tak :-) Sorki, cos zle wklepalem w kalkulator :-)
28 to Obwód sondy lambda - pewnie oznacza cos innego niz 8, lecz odnosi sie do tego samego obwodu ??
Niestety kody bledow biore z Serwisu CDIF2 a zeby do nich wejsc trzeba byc zarejestrowanym uzytkownikiem - posiadac CDIFa. Niestety nie moge podac logina i hasla poniewaz sam otrzymalem go od znajomego grzecznosciowo.
Właśnie zarejestrowałem się na forum cdif2. Tam tego nie ma?
Na forum tego nie ma, to jest w "strefie uzytkownika"
Przepraszam najmocniej, ale nie wydaje wam się dziwne że wraz ze spadkiem temperatury problemy z porannymi rozruchami się nasilają? Ja mam już spokój od dłuższego czasu bo doszedłem do tego, że winowajcą był uszkodzony akumulator. Rozrusznik kręcił bez problemu ale jakoś później prądu brakowało na działanie całego osprzętu silnika. Podejrzewam jeszcze, że przydało by się zmienić pasek alternatora. Właśnie zauważyłem, że już kolejna osoba ma problemy autem po odpaleniu.
Powiedzcie tak szczerze, jakie macie napięcie na akumulatorze z rana przed rozruchem? Jakie podczas pracy motoru i jakie 10-15min po zgaszeniu? Czy próbowaliście już podmienić akumulatorki na inne? Może w waszym przypadku pomoże też odłączenie akumulatora na dłużej i zabranie go do domu w celu podładowania? Przy okazji chyba ECU się zrestartuje ( nie zaszkodzi na pewno )
ps. a co do czyszczenia wtryskiwaczy, to jakby wymagały bezwzględnie czyszczenia, to chyba i latem byście się o tym dowiedzieli.... no ale wtedy sprawność akumulatora była pewnie ponad dwukrotnie wyższa niż teraz, bo było ciepło?:)
pss. zauważcie jeszcze jedną prawidłowość: auto zimne ale krótko stojące w bezruchu ( godzinka-dwie ) rusza bez problemu, lub z małym zgrzytem... natomiast jak postoi dłużej na mrozie, to problemy się nasilają.. razem z pogłębiającym się rozładowywaniem akumulatora robi się tragedia?:)
psss. z waszych opisów wnioskuję ( miałem identycznie ), że daję wam rozwiązanie na tacy a Wy tego nie widzicie?
- a w tych opisach bledów nie ma więcej parametrów srodowiskowych.
- należało by zrobić tak, suwak opisu bledów do końca i odczytać wszytkie opisy bledu.
- te opisy są dość ważne ponieważ mogą coś sugerować, jak np. te 20 rpm, czyli starter i problemy z podciśnien w kanale ssacym ale to tylko domysł.
- jeszcze jedna uwaga: prosze podawać modele silników ponieważ w tych latach były równocześnie produkowane dwa , trzy modele ale miały różne ECU i rózne opisy bledów.
np.
alfa 146 1.8 TS '98 miała równoczesnie produkowane dwa modele silników: 322.01 ( M.1.5.5 ) oraz 671.06 ( M2.10.4).
M2.10.4 nie miał podanych fabrycznych opisów bledów, M1.5.5 miał za to podane wszytkie opisy blędów od numeru P0001 do P0999.
Już kabelek przerobiony:) Żeby połączyć się z poduszką trzeba wybrać MY97AirBag System czy MY99AirBag System? Alfa 166 2.4 JTD 99r CF2 Bosch EDC15 136KM
Połączyło się z tą i tą definicją:) odczytał/skasował błędy. Wiecie może co one oznaczają http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2010/01/55.jpg Ten programik jest bardzo stabilny:) podoba mi się
- poniżej lista bledów , po angielsku
Cytat:
these are the Error codes for the MY97 Airbag:
1 Airbag control unit
2 Airbag control unit supply voltage
3 Control light for airbag system
4 Earth connection to control unit housing
5 Display for deactivation of airbag, passenger side
6 Crash Signal
7 Crash Signal
8 Airbag ignition circuit, driver side
9 Airbag ignition circuit, passenger side
0B Seat belt tension ignition circuit, driver side
0C Seat belt tension ignition circuit, passenger side
0E Sidebag ignition circuit, driver side
0F Sidebag ignition circuit, passenger side
12 Resistance seat-occupied sensor, passenger side
14 Keylock switch for disabling passenger airbag
15 Driver side front side impact sensor
17 Passenger side front side impact sensor
19 Cable configuration
21 Ignition circuit, window bag, driver side
22 Ignition circuit, window bag, passenger side
28 Power supply
1A Warning lamp circuit
Witam
Panowie mam mały problemik,posiadam kabel Niebieski VAG USB KKL + ADAPTER OBD2 FIAT 3PIN i tutaj jest ten problem,bo ten adapter ma czerwony kabelek z żabką,domyślam sie ze to plus tylko nie mam pojęcia gdzie go podczepić,proszę o podpowiedz.
Dziękuje
Witam
Mam dwa pytanka, jaki mogę mieć motronic w mojej Alfa Romeo 146 1.4 TS z 1997 a kod silnika to AR33503 (z tego co sądzę to M2.10.4).
Czym mogę się połączyć z tym motronikiem
Wiem że jest taka opcja jak szukaj, ale po przeczytaniu całej tej dyskusji to mam mętlik w głowie ,z tego co zrozumiałem to chyba alfadiag ale nie jestem pewien
Pozdrawiam