Możesz dokładniej coś opisać z tym problemem .odpalaniem .U mnie po wymianie oleju i filtrów oraz rozrządu na zimnym lub po dłuższym postoju odpala zawsze q na ciepłym losowo ( czasem za drugim ,trzecim itp) ale u mnie błędów żadnych
A to po nocy układ traci ciśnienie na skutek polecenia z ECU ?
O czym Ty piszesz .
Problem z doradcami na forach polega na tym, że piszą przeważnie o tym co się udało, natomiast o fuckapach już niestety nikt się nie pochwali.
Ja tutaj piszę o tym, co mi się przytrafiło już kilkukrotnie, a nie mądralują jakie to wszystko łatwe i oczywiste.
nie, ja się nie madruje a dyskutuje, chodziło mi o to że wymiana oleju nie koniecznie musiała mieć na to wpływ, a może zdarzenie losowe? Może trzeba tu szukać problemu właśnie w tym porannym rozruchu i za gęstym oleju? ja dla próby wleje 0W przy następnej zmianie, chociaż jeden raz miałem przypadek że mi auto zaszarpalo z rana...
Osobiście to nie czekałbym do następnej wymiany oleju,mając poranne problemy z modułem.
Lepiej wydać teraz te 200 plnów ,niz potem 4k za wymianę modułu.
Mam taką jedną przypadłość z 1.75 TBi w QV że po dłuższym postoju po odpaleniu samochodu wyświetla mi się błąd "Insufficient engine oil pressure", nie zauważyłem przy tym żeby silnik wpadał w jakieś drgania, po ok. 2 sekundach komunikat znika wraz z kontrolką. Zbliża mi się wkrótcę wymiana oleju, więc chciałbym podjąć temat tego błędu. Czy to jest problem z tą "uszczelką smoka"?
Witam. 1.4 Mair . Uszkodzony separator i przepuszczał wodę na turbo . Zalecenia z Aso oddać turbo na przegląd bo mechanikowi nie podobał się dźwięk na wysokich obrotach . Mechanik po ściągnięciu turbo wylał z niego wodę i zawiózł do firmy która regeneruje turba . Siedzę jak na szpilkach , czy miał.ktos taki przypadek i doradzi czy szykować się na spory wydatek czy jednak nie będzie tak źle .
tylko skąd tam woda. ?
przecież to separator oparów oleju itp a nie wody.
Tak mi w Aso powiedzieli że jakaś membrana w separatorze uszkodzona i woda która się zbiera w odmie leci na turbo i że pasuje zaglądnąć do turbo