OskarDK teraz mogę na spokojnie Ci odpisać.
Czyszczenie przepustnicy plus autoadaptacja zrobione?
-Przepustnica wyczyszczona na lustro, wymieniana dodatkowo na inną razem z krokowym, adaptacja robiona nie raz.
Jezeli tak to w jaki sposob to zrobiles.
Adaptacja robiona AlfaDiagiem: reset, 90 sek, off, on MAR, 90 sek i zapłon.
Dodam ze przepustnica musi byc wyczyszczona tak jak gdyby byla nowa.
-Jak wyżej, czyszczona na lustro.
Druga sprawa: w jakim zakresie napiec pracuje sonda i wartosc napiecia z przeplywomierza na wolnych obrotach.
-Sonda: oscyluje od 0.97 - 1.03V.
-Przepływomierz ma 480kg/h przy odcięciu
-Szczelina na przepustnicy ma ok. 2.3 stopnia odchylenia na biegu jałowym
Nikt nie grzebal przypadkiem w kacie ustawienia dolnego przepustnicy?
-Nikt, przepustnica ma fabrycznie zamalowaną śrubkę,
-Były testowane dwie przepustnice
Trzecia sprawa: sonda i przeplywka orginal czy zamiennik.
-Oryginał BOSCH sonda i przepływka, nowe sprawne, testowane przeze mnie i w trzech niezależnych warsztatach diagnostycznych
Te drugie potrafia oszukiwac wartosci.
-Zgadza się
Czwarta sprawa: temperatura silnika i powietra oraz sygnal z czujnika cisniena atmosferycznego w roznych zakresach temperatur, poczawszy od zimnego silnika po nocy az do wlaczonego wentylatora chlodnicy.
-temperatura powietrza mierzona jest w przepływomierzu, przepływka nowa, profilaktycznie sprawdzane na dwóch pozostałych,
-temperatura silnika mierzona jest w termostacie- termostat nowy, czujnik temp. nowy, były już dwa na wszelki wypadek,
-o jaki sygnal z czujnika cisniena atmosferycznego chodzi??
-chłodnica wody nowa
Wez pod uwage ze nowe czesci nie zawsze oznaczaja sprawne, nawet te oryginalne. A na koniec pytanie zasadnicze. Czym ja podlaczales i jakim programem?
-OBDII + laptop + AlfaDiag, czasami FiatEcuScan ( ten ostatni niezalecany)
---------- Post added at 09:14 ---------- Previous post was at 09:06 ----------
A zapomnialem jeszcze zapytac. Nie zmieniales przypadkiem rozrzadu bez ustawiania na blokady?
-Rozrząd robiony z blokadami, sprawdzany profilaktycznie w innym niezależnym warsztacie BOSCH
I jak wyglada sprawa wariatora, tego urzadzenia na walku rozrzadu ssacym. Nie halasuje ci przypadkiem. Chociaz by tylko przy odpalaniu.- wariator lekko hałasuje przy uruchamianiu przez kilka sekund, wariator nie ma wpływu na falowanie, równie dobrze możesz go odłączyć. Wariator załącza się przy ok 3800obr, a ja tyle nie kręce.