Czujnik doładowania w kolektorze pokazuje temperaturę powietrza. Tym się można zasugerować w kwestii działania IC.
Printable View
Faktycznie zapomniałem że jest tam czujnik. No to można porównać z czujnikiem wlotowym w przepływce.
Ale jak sciagnac z niego te wartosci? Bo w Fesie chyba nie mozna, co?
Wytapatalkowane z SGS2
Tzn Fes również podaje temperaturę powietrza, ale tą mierzoną na przepływomierzu. Z tego czujnika, z tego co pamiętam, tylko ciśnienie doładowania w kolektorze. Muszę jutro podłączyć auto i zobaczyć.
Ścięgnij nową wersję MES'a.
Ściągnąłem Mesa i nie ma tam żadnych wartości temperaturowych więcej, niż w ostatniej wersji Fesa, którą miałem. Chodzi Wam prawodopodobnie o temperaturę, która nazywa się, w polskiej wersji, Temperatura turbo. W każdym razie, teraz sobie zdałem sprawę, że ta temperatura była u mnie ostatnio duużo wyższa, niż wartość z przepływki. Jutro zrobię jeszcze pomiar bo dzisiaj już jest ciemno na dworze, a do tego auto zupełnie ostygło.
Chyba odkryłem przyczynę :). Niedziałający pierwszy bieg wentylatora. Dzisiaj stojąc w korku temperatura dochodziła do 95 stopni, według FESa. Po powrocie do domu zrobiłem test i rzeczywiście I bieg się nie włącza, drugi tak. Sądzicie, że to mogła być przyczyna - komp zmniejszał dawkę paliwa i przez to kiedy stałem w korku i powoli ruszałem auto było przymulone? Następnie kiedy już kawałek jechałem, pęd powietrza chłodził silnik i problem ustępował. Tak samo zimą i w ogóle kiedy temperatury były dużo niższe niż obecnie, problem praktycznie nie występował. Jutro będę sprawdzał dlaczego nie działa ten pierwszy bieg.
Usterka I biegu wentylatora wprowadza ecu w limp mode czyli tryb "bezpieczny" (ograniczenie dawki, obrotów itp)
Tylko, że ECU żadnego błędu mi nie wywalał. Reasumując - możliwe, że przez ten wentylator miałem ten problem?