Już dwa razy lałem i się zastanawiałem czy za każdym razem to robić :) czy np. co drugą wymianę, bo olej wymieniam co 8-10tkm.
Printable View
Już dwa razy lałem i się zastanawiałem czy za każdym razem to robić :) czy np. co drugą wymianę, bo olej wymieniam co 8-10tkm.
Co druga to nie ale można też tak: pierwsze zalanie 3,5% a kolejne (wymiany oleju bez płukanek) po 2,5% pojemności oleju.
A co wlać do qtronica? Może są użytkownicy którzy mają wlane do swoich automatów jakieś specyfiki?
Ar9100 ;)
Nudzę się w pracy i czytam różne tematy no i pytanie z rodzaju "po cio" :)
Jaka jest różnica między AR9300 i różnymi Ceratekami id LM, rewitalizantami od Xado (też wg reklam "3 generacja czegoś tam") i tak dalej? Poza ceną rzecz jasna. O fajnych tekstach w reklamówka AR nie wspomnę przez grzeczność :D
Głównie współczynnik tarcia: 9300 to 0,003 4.5x niższy od innych preparatów ceramicznych dzięki nano 12 składnikom a nie 2-3.
No dobra, powiedzmy że tak jest. Jak 9300 ma się do mieszania z 9100 (bo tego akurat mam w butelce)? Da się, w jakich proporcjach? Bo nie chciałbym, żeby nagle z 5,5 litra oleju w silniku pół litra to były dolewki :)
I jak wygląda trwałość 9300? W reklamie jest do roku, a przebiegowo? Bo wiadomo, w rok jeden wyjeździ 5000 km, a innym 500 000. Jaki wpływ na trwałość powłowki mają wymiany oleju? Bo 300 PLN to sporo kasy za coś, co może działa, a może nie. Piszę tak, bo nie znalazłem niezależnych opinii o AR, o Xado i Ceratec tak, o AR9300 nie.
Dopytuję, bo zastanawiam się czy nie zalać mieszanki 9100 i 9300 (ew. 9100 i Ceratec/Xado) do tego Rockoila co go dostałem od ciebie, wlyszkow :D Jak już Alfka ma u mnie trochę pojeździć, to co jej będę żałował.
I jeszcze jedno z innej beczki - jak ma się AR9100 do zawiesiny fulerenowej od Xado: Verylube Turbo?
Ja znam sporo pozytywnych opinii o działaniu AR9300, chyba nawet z tego forum także.
Nawet w uoa z diesela zużycie sporo spadło po dodaniu jeszcze AR9300 do oleju low saps z AR9100. Oba preparaty są mieszalne a nawet kiedyś 9300 zawierało trochę 9100, teraz ceramikę niosą inne estry w 9300.
O konkurencji wolę nie pisać wprost w odniesieniu do Archoil.
Materiały przytaczane w opisach 9300/8300 (ta sama ceramika) pochodzą z aplikacji Klientów, którzy to stosują.
Raz w roku 9300 stosuje się w ciężkim sprzęcie a w osobówkach wystarcza na 80 tys km średnio.
9100 wydłuży okres przydatności RockOila który ma typowo sportowy TBN 8.
A co sądzicie o troszkę ekonomiczniejszej wersji mixa 9100 z Ceramizerem?
Co mam dodać do 1.9 jtd 8v, które lata na Penrite HPR 5 5W40????????
Dolałem wczoraj AR9100, płukanka była przy wymianie przed 3 tysiącami kilometrów i za prawie każdym razem ja leję
Załącznik 216249
Zrobiłem 180 kilometrów (domyślam się że to jest nieco za mało żeby działanie było już 100%- ile trzeba przejechać????), ale w kabinie jakby mniej słychać silnik i chodzi tak jakby ciszej i delikatniej. Oczywiście z racji tego że wiem jak działa Efekt Placebo to w garażu umieściłem kamerę i nagrałem film dziś i wczoraj, auto stoi w tym samym miejscu, kamera też. Słychać bardziej wydech, a nie silnik, na razie jest obiecująco
https://youtu.be/ikvpA8EexBc
Za 7 tysięcy kolejna wymiana, co mam wlać żeby było lepiej, czy po prostu 9100 to maks co można dolać??????????