Panowie ja też nie posiadam klimy i czy ktoś już podejmował się instalacji tylko ze w 1.9 JTD 105
km?
lub czy ktokolwiek ma na sprzedaż części od tego modelu?
Printable View
Panowie ja też nie posiadam klimy i czy ktoś już podejmował się instalacji tylko ze w 1.9 JTD 105
km?
lub czy ktokolwiek ma na sprzedaż części od tego modelu?
Sprawdź czy masz wtyczkę do podłączenia presostatu osuszacza. Jeśli tak to kupuj wszystkie graty i zakładaj klimatyzację ;)
Artur gdzie szukać tej wtyczki?
jak wygląda ta wtyczka? po lewej stronie stojąc przodem do auta? na dwa piny?
Stojąc przed maską musi ona był po lewej stronie. Osuszacz jest umiejscowiony pod lewą lampą więc tam należy szukać owej wtyczki. Dodam jeszcze, że owa wtyczka od osuszacza wychodzi z wiązki instalacji elektrycznej biegnącej nad chłodnicą. Ściślej przewód do osuszacza wychodzi w miejscu razem z przewodami: zasilania wentylatora chłodnicy oraz masy pojazdu z lewej strony chłodnicy wody.
Fotki u mnie brak, ale ostaram się później w necie znaleźć.
- - - Updated - - -
Wtyczka 5-cio pinowa!
Artur gratuluję i chylę czoła za Twoje zaangażowanie ja bym wolał raczej auto zmienić ale widząc ogrom pracy jaki w to włożyłeś podziwiam Cię .
Graty graty i jeszcze raz graty .
I pozdrawiam wszystkich następnych o ile ktoś sie podejmie tematu widząc co go czeka .
Ale mimo przeszkód sądze że warto bo auto BEZ klimy to porażka .
Pozdrawiam. :)
Dziękuję pepe146, ale wbrew pozorom to bardzo prosta czynność :] choć przyznam, że pracochłonna. Nie robiłbym tego gdyby auto szło na sprzedaż a, że ma u mnie dożywocie stało się jak się stało :)
- - - Updated - - -
Tak mnie tknęło w przeglądaniu wtyczki presostatu w necie ponieważ natknąłem się na panel klimatyzacji po lifcie i korci mnie aby zmienić to u siebie. Przed i po LF oba panele są w pełni cyfrowe z tym, że po LF panel jest z klimatronika i zapewne posiada inne gniazda instalacji elektrycznej.
Czy ktoś z was Alfisti już to przerabiał?
Panel oczywiście taki jak na foto chcę zamontować. Co jeszcze potrzebuję do tej operacji? Na pewno panel środkowy i co jeszcze??
Załącznik 81625
- - - Updated - - -
O tym napiszę nowy temat, wszak ten jest o samej klimatyzacji :]
nie mam tej wtyczki:( czyli będę musiał kupić całą instalacje:(
mogę kupić kompletna klimę od 1.8 będzie pasować do diesla?1.9
- - - Updated - - -
tzn mam jakąś wtyczkę na dwa piny zaraz przy osłonie rozrządu była zwinięta schowana. czy to oznacza że mam instalacje pod klimę?
czy mógł bym prosić szanownych kolegów z forum którzy mają silnik 1.9 jtd 105 km z klimą o zrobienie zdjęcia jak wygląda zamontowana seryjne sprężarka i reszta gratów bo zamierzam także montować klimę:)
z góry dziekI:)
Witam. jestem w trakcie montowania klimatyzacji u siebie pacjęt to 156 1.9 jtd 105 km.
Dodam parę rzeczy do twojego opisu. Ponieważ ja kupiłem rozbitą alfe i wyciągałem sam wszystko.
Przy mocowaniu nagrzewnicy tak jak ty mówisz aby nie było nie szczelności jest specjalna gąbka fabryczna która uszczelnia wszystko wraz z wlotem klimatyzacji.
W ścianie grodziowej jest coś w rodzaju plastiku który u góry jest zgrzany a na dole jest przykręcony dwiema śrubami wystarczy odkręcić i mamy gotowy otwór.
Przed wejściem węży z płynem chłodzącym do nagrzewnicy u mnie przynajmniej jest taka jak by grzałka z 3 niby świecami żarowymi(coś w tym stylu) i w instalacji są przewody do podpięcia tego. służy to w zimę ogrzewaniu płynu chłodzącego gdy pokrętłem ustawisz nie ciepły nadmuch.
Ja podczas wyciągania i wkładania instalacji odkręciłem pompę ABS jest o wiele łatwiej wyjąć instalacje a gdy się wkłada instalacje nie poszarpie się kabli i nie wpycha na siłę.
Tyle moich uwag:D lecę dalej zakładać jeśli jeszcze coś znajdę z ciekawostek które ułatwią włożenie klimy to się podzielę:D
Siemka :) podpinam się do tematu bo jestem właśnie w trakcie kompletowania klimatyzacji do AR 156 1.8 ts. Zatrzymałem się na etapie instalacji elektrycznej, a dokładniej na jaj zakupie. Nie wiem dokładnie jaka mi będzie potrzebną, wiązka deski rozdzielczej, silnika, kabinowa, chłodnicy.....?? jeśli mogę to proszę o podpowiedź. Z góry dziękuje :D