A co z rarytasów ma to Twoje 1.8 jakbyś sprzedawał na części :confused:
I nie wiem czy tak mało ich wyszło, obecnie 3 sztuki na Alledrogo - 16v boxera żadnego :cool:
A co z rarytasów ma to Twoje 1.8 jakbyś sprzedawał na części :confused:
I nie wiem czy tak mało ich wyszło, obecnie 3 sztuki na Alledrogo - 16v boxera żadnego :cool:
Powiem tak. Boxery są fajnie i żaden Twin Spark dzwiękiem im nie dorówna. Jednak trzeba o nie dbać jeszcze bardziej niż o TS16V. Mam nadzieje że nie wymrą i jeszcze nie raz usłyszę ich dzwięk na żywo , a nie z youtube
wiem jak chodzi boxer od subaru, niestety na żywo bx z alfy nie słyszałem nigdy (no chyba że na youtube)
Obawiam się że za parę lat tylko na youtube będzie można go usłyszeć.
no niestety może i racja , sam wiesz jak większość ludzi reaguje na alfę ( codziennie w serwisie się witamy :) ) a jak jeszcze bx to całkiem boją się jak ognia , z drugiej jednak strony szkoda że 145/6 jest stosunkowo ciężka bo gdyby ważyła < 1000kg to z bx 16v całkiem niezłe osiągi by prezentowała i wydaje mi się że był by to ciekawy wóź w sensie tego , że był by to nietypowy zapierdalacz i miłośnicy by dobrze o nie zadbali tak jak to się ma z VW gti. A tak to poza nietypową budową i przyjemnym brzmieniem, niskim środkiem ciężkości , osiągów nie prezentuje zbyt wysokich. Co gorsza dzięki niskiej cenie zakupu trafia do ludzi co samochód kupią za grosze , zjeżdżą do końca i na złom..... troche to smutne
Ja się o boxera 16v nie martwię, nie wymrze, bo wystarczy zobaczyć jak są traktowane we Włoszech. Tam wszelkie Alfy z boxerami są obiektami kultu.
Co do osiągów to też nie jest to jakiś dramat, piszesz o VW GTI więc pewnie o Golfa Ci chodzi. To porównując te same roczniki, czyli w grę wchodzi mk3 GTI to 8v jest wolniejsza niż 145/146 z 16v boxerem, a 16v Gti jest nie aż tyle zrywniejsze,do tego ABFy VW w dobrym stanie to też na wymarciu jak boxery Alfy, a pamiętajmy, że to nie te same klasy pojemnościowe Alfa 1.7, VW obydwie 2.0 - więc bardziej podpada pod porównywanie do QV/Ti 2.0 TS 16v. Masa takiego Golfa też nie odbiega od masy 145/146 - prawda tylko taka, że Polsce VW jest obiektem kultu i czczenia, z zupełnie mi niezrozumiałych powodów, ale to że często przez środowisko Alfistów w PL 145/146 jest traktowana po macoszemu - nie rozumiem.
A nawet jak 145/146 padną to ich boxery 16v będą dalej szczepione do Alfasudów/Sprintów czy 33 :cool: w przyrodzie nic nie zginie.
No miejmy nadzieje że będzie jak piszesz , ja też kultu vw nie rozumiem, ale poprostu alfa z boxerem na ogół nie rusza większości ludzi, a jak gti zobaczą to już im ślina leci.....
szkoda że nie zbudowali 2 litrowego boxera ok 160KM to wtedy był by rodzyneczek w klasie kompaktów
spokojnie koledzy bo widze, że niektórzy się marwią, ja posiadam boxera 16V i jest przeze mnie czczony i wielbiony, aktualnie prowadzę remont silnika (trochę boli, ale staram się nie oszczędzać)
tak więc jeżeli wszystkie boxery w Polsce pójdą już na żyletki (niestety zauważyłem, że kupują ludzie i na złom prowadzą), jak żadnych już nie będzie bx 16V możecie być pewni, że moja Alfa jeszcze będzie gdzieś tam śmigać po drogach ;)