Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 102

Temat: Porównania, spostrzeżenia dot. 146. Użytkowanie codzienne, prowadzenie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Alucard30
    Mieszka w
    Mazowieckie
    Auto
    2.4 JTD ++

Domyślnie

A co z rarytasów ma to Twoje 1.8 jakbyś sprzedawał na części
    I nie wiem czy tak mało ich wyszło, obecnie 3 sztuki na Alledrogo - 16v boxera żadnego

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Alucard30 Zobacz post
    16v boxera żadnego
    W tej chwili jest jedna sztuka 145 1.7 16v na Allegro. Kilka dni temu przewijało się kilka innych boxerów 16v, wiec nie jest tak źle.

Mieszka w
    Mazowieckie
    Auto
    2.4 JTD ++

Domyślnie

Cytat Napisał saroo Zobacz post
    W tej chwili jest jedna sztuka 145 1.7 16v na Allegro. Kilka dni temu przewijało się kilka innych boxerów 16v, wiec nie jest tak źle.
    145 wisi jakiś czas już, ale mowa o 146 była.
    Faktem jest, że pewnie boxery 16v szybciej się wykruszyły niż 1.8 TS.

Użytkownik Znawca Avatar andrzej1980
    Mieszka w
    Nałęczów
    Auto
    Alfa 155 1.8

Domyślnie

Powiem tak. Boxery są fajnie i żaden Twin Spark dzwiękiem im nie dorówna. Jednak trzeba o nie dbać jeszcze bardziej niż o TS16V. Mam nadzieje że nie wymrą i jeszcze nie raz usłyszę ich dzwięk na żywo , a nie z youtube

Użytkownik Ogier Avatar marktds
    Mieszka w
    Kamień Pomorski
    Auto
    146 1.9 JTD 99'

Domyślnie

wiem jak chodzi boxer od subaru, niestety na żywo bx z alfy nie słyszałem nigdy (no chyba że na youtube)

Użytkownik Znawca Avatar andrzej1980
    Mieszka w
    Nałęczów
    Auto
    Alfa 155 1.8

Domyślnie

Obawiam się że za parę lat tylko na youtube będzie można go usłyszeć.

Mieszka w
    Kamień Pomorski
    Auto
    146 1.9 JTD 99'

Domyślnie

no niestety może i racja , sam wiesz jak większość ludzi reaguje na alfę ( codziennie w serwisie się witamy ) a jak jeszcze bx to całkiem boją się jak ognia , z drugiej jednak strony szkoda że 145/6 jest stosunkowo ciężka bo gdyby ważyła < 1000kg to z bx 16v całkiem niezłe osiągi by prezentowała i wydaje mi się że był by to ciekawy wóź w sensie tego , że był by to nietypowy zapierdalacz i miłośnicy by dobrze o nie zadbali tak jak to się ma z VW gti. A tak to poza nietypową budową i przyjemnym brzmieniem, niskim środkiem ciężkości , osiągów nie prezentuje zbyt wysokich. Co gorsza dzięki niskiej cenie zakupu trafia do ludzi co samochód kupią za grosze , zjeżdżą do końca i na złom..... troche to smutne

Mieszka w
    Mazowieckie
    Auto
    2.4 JTD ++

Domyślnie

Cytat Napisał marktds Zobacz post
    no niestety może i racja , sam wiesz jak większość ludzi reaguje na alfę ( codziennie w serwisie się witamy ) a jak jeszcze bx to całkiem boją się jak ognia , z drugiej jednak strony szkoda że 145/6 jest stosunkowo ciężka bo gdyby ważyła < 1000kg to z bx 16v całkiem niezłe osiągi by prezentowała i wydaje mi się że był by to ciekawy wóź w sensie tego , że był by to nietypowy zapierdalacz i miłośnicy by dobrze o nie zadbali tak jak to się ma z VW gti. A tak to poza nietypową budową i przyjemnym brzmieniem, niskim środkiem ciężkości , osiągów nie prezentuje zbyt wysokich. Co gorsza dzięki niskiej cenie zakupu trafia do ludzi co samochód kupią za grosze , zjeżdżą do końca i na złom..... troche to smutne
    Ja się o boxera 16v nie martwię, nie wymrze, bo wystarczy zobaczyć jak są traktowane we Włoszech. Tam wszelkie Alfy z boxerami są obiektami kultu.
    Co do osiągów to też nie jest to jakiś dramat, piszesz o VW GTI więc pewnie o Golfa Ci chodzi. To porównując te same roczniki, czyli w grę wchodzi mk3 GTI to 8v jest wolniejsza niż 145/146 z 16v boxerem, a 16v Gti jest nie aż tyle zrywniejsze,do tego ABFy VW w dobrym stanie to też na wymarciu jak boxery Alfy, a pamiętajmy, że to nie te same klasy pojemnościowe Alfa 1.7, VW obydwie 2.0 - więc bardziej podpada pod porównywanie do QV/Ti 2.0 TS 16v. Masa takiego Golfa też nie odbiega od masy 145/146 - prawda tylko taka, że Polsce VW jest obiektem kultu i czczenia, z zupełnie mi niezrozumiałych powodów, ale to że często przez środowisko Alfistów w PL 145/146 jest traktowana po macoszemu - nie rozumiem.
    A nawet jak 145/146 padną to ich boxery 16v będą dalej szczepione do Alfasudów/Sprintów czy 33 w przyrodzie nic nie zginie.

Mieszka w
    Kamień Pomorski
    Auto
    146 1.9 JTD 99'

Domyślnie

Cytat Napisał Alucard30 Zobacz post
    Ja się o boxera 16v nie martwię, nie wymrze, bo wystarczy zobaczyć jak są traktowane we Włoszech. Tam wszelkie Alfy z boxerami są obiektami kultu.
    Co do osiągów to też nie jest to jakiś dramat, piszesz o VW GTI więc pewnie o Golfa Ci chodzi. To porównując te same roczniki, czyli w grę wchodzi mk3 GTI to 8v jest wolniejsza niż 145/146 z 16v boxerem, a 16v Gti jest nie aż tyle zrywniejsze,do tego ABFy VW w dobrym stanie to też na wymarciu jak boxery Alfy, a pamiętajmy, że to nie te same klasy pojemnościowe Alfa 1.7, VW obydwie 2.0 - więc bardziej podpada pod porównywanie do QV/Ti 2.0 TS 16v. Masa takiego Golfa też nie odbiega od masy 145/146 - prawda tylko taka, że Polsce VW jest obiektem kultu i czczenia, z zupełnie mi niezrozumiałych powodów, ale to że często przez środowisko Alfistów w PL 145/146 jest traktowana po macoszemu - nie rozumiem.
    A nawet jak 145/146 padną to ich boxery 16v będą dalej szczepione do Alfasudów/Sprintów czy 33 w przyrodzie nic nie zginie.
    No miejmy nadzieje że będzie jak piszesz , ja też kultu vw nie rozumiem, ale poprostu alfa z boxerem na ogół nie rusza większości ludzi, a jak gti zobaczą to już im ślina leci.....
    szkoda że nie zbudowali 2 litrowego boxera ok 160KM to wtedy był by rodzyneczek w klasie kompaktów

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomakt
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16V 95'

Domyślnie

spokojnie koledzy bo widze, że niektórzy się marwią, ja posiadam boxera 16V i jest przeze mnie czczony i wielbiony, aktualnie prowadzę remont silnika (trochę boli, ale staram się nie oszczędzać)
    tak więc jeżeli wszystkie boxery w Polsce pójdą już na żyletki (niestety zauważyłem, że kupują ludzie i na złom prowadzą), jak żadnych już nie będzie bx 16V możecie być pewni, że moja Alfa jeszcze będzie gdzieś tam śmigać po drogach