wypiac kostke zasilania i zrobic proxy ty zamiast pisac tu epopeje wszystkiego bys sie dowiedzial jednym telefonem.
Namierzyłeś jak wyłącza się alfa connect
Witam mam pytanie mes nie robi mi proxi poprawnie alfa stelvio 2020 rok po kodowaniu robę osiowanie wywala błędy wtedy robię jeszcze raz Alfaobd i jest ok
w niektórych sterownika niezgodność iso jak sie łącze miałem wersje crack myślałem ze to powód kupiłem licencje to samo
kabel ELM327 V4 INTERFEJS VSCAN STN2120 USB viaken
Mess licencja 5.2
Ja zostalem na 4.8 ktory i tak w wersji multuplexed z tego interfejsem cantiecar ma problemy z modulem DTCM (u wielu; z reszta 4.7 tez ale musze tych uzywac bo 4.6 nie wspiera proxi dla TBM i modulu grzanej tylnej kanapy). O 5.2 zwyklej slyszalem od zaufanego forumowego eksperta że robi problemy.
4,8 też mi nie robił
Od 4.7 byly zmiany jesli chodzi o komendy na CAN moze to tez nie dziala dobrze z viakenem (choc pod alfaobd zachoeuha sie poprawnie w przeciwieństwie do chinskich elm)
To może być wina kabla?? to jaki kupić
Osobiscie krzystam z kabli od viakena (usb, wifi, bt) i usb robi bez problemu proxi w mess 5.2.., zawsze podczas proxi mam podpiety prostownik pod aku,
Jakie masz dokładnie problemy ?
Bardzo dziwna teoria, na dodatek absolutnie bezpodstawna. STN 1170 doskonale działa z Stelvio. Proxi też idzie.
Witam
Mam problem z połączeniem się MES 4.6R1 ze Stelvio 2.0 280KM, rok 2020. Dziwna sprawa bo z Giulią z 2017 r. z tym samym silnikiem łączy mi się EL327 1,5 bez problemu. W MES dla tych aut jest jeden do wyboru sterownik IAW 10JA CF6. Czyżby ten adapter rozwiązywał problem: https://allegro.pl/oferta/bypass-sec...8aAre-EALw_wcB
Od co najmniej 2019 jest zapora SGW w Alfach. Czyli tak - potrzebujesz jakiś bypass.
Inna sprawa że elm 1.5 to chiński szajs.
A ponadto np proxi w tym aucie ta wersja mesa nie przejdzie przez brak wsparcia tbma chocby. 4.7minimum ale ten zas z wieloma chinskimi elmami wywala proxi na abs.
szajs nie szajs, ale działa;)
Chodziło mi o to, że wariant 1.5 to nie jest wogóle ELM tylko wymysł chińskiej radosnej twórczości.
https://en.wikipedia.org/wiki/ELM327
Spójrz na sekcję "Version outline" i tekst "v1.5 Elm Electronics never made a v1.5 "
Więc szajs o tyle, że nikt nie wie dokładnie jak to działa i czego można się spodziewać.
Robiac dodatkowe problemy chocby we wspolpracy z mes lub alfaobd
więc jaki polecacie ELM do połączenia z MES?
Podobno Viakeny sprawują się dobrze.
Potwierdzam, kupilem wlasnie Viaken STN2120 (wersja usb!) plus dwa adaptery (niebieski i szary) - sa dostepne na allegro ze smartem.
Do tego bypassa od [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] i osiowanie przechodzi bez problemu w Stelvio MY20.
Tak jesli elm to viaken
Po założeniu selektora z R modę u mnie nie przechodzi skrzynia biegów. Q4 2018 benzyna 280 KM. Jakieś pomysły??? Kabel i MultiecuScan oryginalne. ~Kabel Viaken 2120
Na 100% skrzynia TCM czy moze q4 DTCM? Jaki numer(wersja softu obu modułów?
Cześć!
Mam Giulię wyprodukowaną w 2019 roku, chcę sobie ogarnąć czynności serwisowe, acz dotychczas blokował mnie SGW i nie udało się po zmianie oleju zresetować interwałów i inspekcji.
Kupiłem Bypass SGW od Epsonixa, teraz przyszedł czas na MES i kabel. MES akurat nie stanowi problemu, ale odpowiedni przewód już tak. Możecie polecić coś sprawdzonego, co działa? Dotychczs korzystałem z ASO lub uprzejmości kolegów z forum.
Mam taki przewód (zdjęcia poniżej), ale nie wiem, czy będzie odpowiedni. Używam go w motocyklu Triumph z programem TuneECU, mogę niby sprawdzić, czy Giulię też łyknie, ale się nieco boję, że coś się może wykrzaczyć w Giulii po jego podłączeniu. Nie wiem też, jak zweryfikować, czy wszystko, co powinno działać działa z tym przewodem.
Widziałem, że polecacie produkty z firmy Viaken, ale wchodzę na ich stronę i nie wiem, jaki konkretnie kabel będzie odpowiedni.
Tutaj chciałbym prosić Was o pomoc, jestem laikiem, nie znam się na tym i jeżeli macie coś sprawdzonego, to byłbym wdzięczny za bezpośredni link lub nazwę wraz z pełnym nr części/oznaczeniem modelu, po to, by jednak czegoś przez przypadek nie kupić, co by nie działało.
Słyszałem, że są opcje bezprzewodowe, Waszym zdaniem lepiej trzymać się przewodu na USB, czy pójść z duchem czasu i wybrać opcję bezprzewodową?
Zdjęcia obecnie posiadanego przewodu (nie mogłem dodać zdjęć inaczej, wywala błąd):
Zdjęcie 1
Zdjęcie 2
Zdjęcie 3
Edit: Rozkręciłem wtyczkę i to znajduje się wewnątrz:
Zdjęcie układu
Ozdnaczenia:
EFTDI 1435-C
GP170201
FT232RL
Do podglądania błędów może być coś na BT ale do proxi to raczej zapomnij bezprzewodowe.
Zdjęcia które wrzuciłeś nic nie mówią. Podłącz i zobacz, nic się nie powinno skrzaczyc najwyżej komunikacji nie załapie wcale.
W tych przewodach często trzeba ze środka wywalać rezystory dopasowujące na linii CAN których Fiaty nie tolerują. To dalszy etap, narazie spróbuj j tak jak masz.
https://viaken.pl/pl/polski-elm327-v...n2120-usb.html
O to chodzi?
Do czego służą/potrzebne są te adaptery? Mam już kupiony Bypass SGW, potrzebuję jeszcze jakichś adapterów?
bo masz 3 CANy w OBD, porozdzielane sieci dla różnych modułów, a ELM nie ma multiplexera żeby sobie przełączać, więc musisz ręcznie na inne piny przepiąć. do samego silnika/BCM nie musisz mieć adapterów, do kilku innych modułów też, ale np ABS już tak. do proxi wiadomo, trzeba wszystkie. grosz kosztują, weź
napisał Ci niebieski i szary przecież. zielony jest np do 159. żółty to giulietta i fiat 500. całe info na stronie multiecuscan.net którą stronę Ci linkowałem na priv jak gadaliśmy o ile pamietam
Oczywiście - niebieski i szary. Nie wiem skąd wziął mi się zielony :)
OK, dokopałem się do informacji na multiecuscan, ELM + adaptery A5 i A6 (niebieski i szary), przepraszam i dzięki za wyrozumiałość.
Na stronie MES napisane jest ELM 327 v1.3+/OBDLink/OBDKey interface, na Viaken dostępne są dwie wersje z tym STN2120 i STN1170. Jest pomiędzy nimi jakaś istotna różnica?
Edit.
Znalazłem, STN2120 to nowsza wersja STN1170. Szybsza, więcej pamięci RAM, Flash.
Jeżeli niczego nie pomyliłem, to potrzebuję zakupić poniższe:
- kabel STN2120: https://viaken.pl/pl/polski-elm327-v...n2120-usb.html
- adapter niebieski: https://viaken.pl/sklep.php?lang=pl&prodid=863
- adapter szary: https://viaken.pl/sklep.php?lang=pl&prodid=882
Nie będę chyba ryzykować z wersją Wi-Fi, chyba że ktoś korzysta i wszystko działa bez problemu?
Ja kupiłem cały komplet od PMfactory. Wszystko działa.
Ciekawe, że nikt nie zrobił mechanicznego "multipleksera", czyli prztyczka na obudowie zamiast kilku kabelków :)
Ja zrobiłem, z opisami pozycji standard, blue, gray :-)
Jeśli w banalny sposób "pstryczkami" to ich potrzebujesz 6x SPST albo 4x SPDT. Jeśli ma być lepsze to płytka i jakiś multiplexer który też spełni standardy CAN jeśli to ma być dobrze zrobione, a to już zabawy trochę. Kto potrzebuje kupuje po prostu gotowy produkt z multiplexerem - ja mam np MES Multiplexed z CANtieCARem, do tego Otofix IM1 - oba mają wbudowane multiplexery i oprogramowanie automatycznie tym steruje - nie trzeba knefelków przełączać. Tyle że ceny to ok EUR400 i EUR900 odpowiednio, do tego też jak każdy sprzęt, nie zrobi wszystkiego - jeśli chciałoby się grzebać bez limitów, to przydałyby się i CDA6 i SMOG i może Witech2, a i pewnie jeszcze coś typu Abrites?