A porównywałeś odbiór stacji radiowych czy dobrej jakości CD?
Printable View
A porównywałeś odbiór stacji radiowych czy dobrej jakości CD?
Ta sama płyta i oba odbiorniki ustawione pod plyte, tak jak pisałem bosse ma czystszy dzwiek. Dowiadywałem sie ile kosztuje zrobienie nowego dźwięku, drzwi 8 szt. środkowy i wofer w bagażniku nowy wzmacniacz. dodatkowo wytłumienie drzwi wszystko JBL 3500,00zl
Coz, odbiornikow nie ustawia sie 'pod plyte', tylko zostawia bez zadnej korekcji. Tylko wtedy ma to sens...
W Bose to nie ma sensu, bo tam nie ma equalizera i ustawiania laudness (to jest w standardzie) - wszystko w systemie Bose ustawiasz sam ale brzmi napradę dobrze
W Niemczech można sobie zamówic wersję "bida z nędzą":
http://img824.imageshack.us/img824/4255/beztytuuevv.jpg
Uploaded with ImageShack.us
http://www.alfadue.de/detailseite.as...ge=1&id=408759
Czy ktoś wie co wchodzi w skład pakietu Widoczność? Handlowiec nie potrafi mi powiedzieć, bo podobno ma dwie różne specyfikacje.
Pakiet jest do wersji QV.
Cena tej wersji (jest dostępna w Niemczech 1 sztuka to 17680 euro, więc nie wiem czy to konkurencyjna cena
http://www.alfadue.de/detailseite.as...ge=1&id=408759
Jedyne co mi się nasuwa to ktoś może coś takiego zamawiac ja chce skomponować własny system audio - bo ma wtedy standardowa kieszeń na tuner
Ale kierownica bez klawiszy? Dziwna tapicerka? Ręczna klima?
W mojej Julce pakiet widoczność to: automatyczne światła, automatyczne wycieraczki, czujnik zapachów, czujnik wilgotności i lusterko wsteczne elektrochromatyczne.
A czy trudno byłoby przerobić 120 konny silnik na 170 konny?
170 konny to całkiem inna góra.
Ale 120 konny na 155 konny to juz bez większych problemów. Sprężarka + ecu (lub remap a plik ori ze 155 krąży po sieci), może jeszcze parę drobiazgów (jakaś osłona wąż itp). W mito są też inne hamulce. Silnik-głowica, blok, wał, tłoki itp, nawet kolektor wydechowy są takie same.
Mam dokładnie takie same wrażenie. Być może jego działanie jest zupełnie inne, albo jego efekty są zerowe.
Wskaźnik obiegu wewnętrznego coś pokazał? Może byłeś na sterowaniu ręcznym.
W Fiacie jest cos takiego jak AQS, czyli system wykrywania zapylenia i zapachow ... ale dziala jak chce ;) Pic na wode foto-montaż ;)
No i tu pytaniem, czy musi być włączony "A" obieg wewnętrzny automatyczny? czy tak jak jest to w czujniku wilgotności włącza sie sam?
Czujnik wilgotności działa idealnie, nawet grama najmniejszego zaparowania szyby w samochodzie, czy to w deszcz czy przy minus 20. Klima chodzi non stop w trybie auto, a więc obieg wewnętrzny jest wyłączony - moze dlatego nie widać jakichkolwiek efektów działania czujnika zapachów ?
Zauważyłem ze przy dodatniej temperaturze ( około 10 st.) częściej włącza sie automatyczny obieg.
Muszę Cię rozczarować, ale to nie żaden "cudowny" czujnik wilgotności, tylko po prostu klima tak działa - osusza powietrze. W drugim samochodzie nie mam owego czujnika i jak zaczynają parować szyby (bo zazwyczaj nie jeżdżę na klimie), włączam na moment klimę i para znika. Zrób prosty test - wyłącz ręcznie klimę i zobacz, czy "czujnik wilgotności" działa :D.
W 147 mam czujnik wilgotności i czujnik zapachów i nie zamierzam za ten chłam więcej płacić :).
IMHO właśnie dzięki czujnikowi nie musisz ręcznie włączać klimatyzacji. Czujnik zapachów też powinien automatycznie zamykać zewnętrzny obieg. Oczywiście wszystko powinno działać przy ustawieniu AUTO.
Nie musisz, bo klima jest cały czas włączona... Skoro cały czas osusza powietrze, niepotrzebny jest żaden czujnik.
Przepraszam, to czym się różni klimatyzacja ręczna od automatycznej? W wersji automatycznej klimatyzacja włącza się okresowo biorąc pod uwagę nie tylko temperatury wewnątrz i na zewnątrz ale także informacje z dodatkowych czujników, tak myślę.
W trybie auto klima chodzi non-stop. Czy na dworze jest +5C, czy +40C.
Jeśli klimatyzacja jest w ustawieniu Auto to i tak sprężarka jest włączona, ale jak nie będzie w trybie auto (i wyłączona sprężarka) to czujnik i tak jej nie włączy, więc po co jest? - do sterowania kierunkami nawiewu na zaparowaną szybę
No tak, ale szanse, że przy włączonej sprężarce szyba zaparuje są mniej więcej takie, jak to, że jutro będzie +15C :).
Sam odpowiedziałeś do czego jest ten czujnik potrzebny.Przy aktywnym S&S szyba ma szanse trochę zaparować, ale wtedy zawsze możesz sam przełączyć kierunek nawiewu - testowałem czujnik zapachów i deszczu w AR156, więc przy zamawianiu Giulietty od razu odpuściłem sobie tego typu czujniki (deszczu, zapachów, wilgotności...)
Twierdzisz, że czujnik deszczu jest do bani? Bo ja ten i zmierzchu chciałem sobie zamówić...
Deszczu jest do niczego co najwyżej możesz mieć porysowaną szybę pracująca na sucho wycieraczką, a co do czujnika zmierzchu... to raczej sam powinieneś móc ocenić kiedy włączyć światła, a i tak non stop julka jeździ na dziennych. Te ubezwłasnowolniające gadgety i czujnik są wg. mnie zbędne
A to nie jest tak, że czujnik aktywuje się dźwignią? Tak mam w Peżo i normalnie mam na OFF, a jak zaczyna padać, przestawiam na AUTO... Co do czujnika zmierzchu, to w dzień julka jeździ na LEDach, a wieczorem albo w tunelu światła mogą załączyć się z czujnika.
Chwila... Pytanie co rozumiecie pod pojęciem "klima chodzi non stop". W mojej AR156 i VW Passat w trybie AUTO sprężarka wcale nie chodziła cały czas. Sprzęgło ją odłączało w zależności od potrzeb sterowania AUTO. W manualu sprężarka chodzi bez przerwy.
W Passacie miałem czujniki zmierzchu i deszczu i sprawdzały się znakomicie. Zwłaszcza, że codziennie jeżdżę przez tunel.
EDIT:
Dodam tylko, że algorytmy sterowania sprężarką mam w Alfie przećwiczone. Przez zatarcie sprężarki w 3-letnim samochodzie o mało się nie spaliłem w Chorwacji. Zablokowane koło pasowe rozgrzewało się do czerwoności i paliło pasek.
Przeczytałem instrukcję i zwracam honor - faktycznie w trybie AUTO sprężarka jest włączana i wyłączana w zależności od potrzeby, przynajmniej tak twierdzi instrukcja.
Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Przy okazji: czy ktoś wie, co to "pakiet dla palących"?
W mojej Julce pakiet dla palących to zapalniczka i zamykana, wyjmowana popielniczka , umieszczona pod przednim podłokietnikiem.
Czyli jeśli nie ma pakietu, to gniazda zapalniczki nie ma?
Gniazdo chyba jest - zapalniczki nie ma :)
O ile mi wiadomo gniazdo jest, tylko zamiast zapalniczki jest zatyczka.
Gniazdo jest. Pakiet dla palaczy to popielniczka w ksztalcie kubka (zajmuje miejsce na napoje) + zapalniczka.
Jak siedzialem w salonie i czekalem na odbior auta to z nudow (czekalem 4h) wsiadlem do innej Julici i zobaczylem taki smieszny kubek z logo AR. Pytam sprzedawcy czy otrzymam takowy, a on mi na to, ze to wlasnie 1/2 pakietu dla palacych, ktorego, jako nalogowy palacz, nie zamowielem :)