Poszło PW
Printable View
Poszło PW
Na alleg...wpiszcie lepiej numer czujnika bo występuje ten sam w innych autach I wtedy cena jest różna. Bo jak zawsze jak juz alfa to drogo:)a ze występuje też w fiacie 1.3; )to za grosze. . Sam tak miałem czujnik wymieniony za 20 parę zl. Z przesyłka i jest gitara.
Napisane na Commodore C64..;)
Tak też zrobiłem
Wysłane z Nokii 3310
To może ja zapytam o trochę inny problem mianowicie u mnie znów wskazówka czasami szaleje podczas jazdy tzn.raz pokazuje większe ciśnienie a za chwilę opada na swoje miejsce.Turbo regenerowane (pompuje od dołu i trzyma cisnienie)egr,dpf wywalone. A i jeszcze jedno jadąc np.autostrada i odpuszczając gaz wskazówka nie opada odrazu na 0 tylko około 3-7 sekund zatrzymuje się kreskę przed zerem i po chwili opada.Czy to tez może być wina czujnika?
A po włożeniu kluczyka wskazówkę masz na "0" ?
Tak.Auto nie szarpie nie dusi się moc ma tylko wkurza mnie już jak ta wskazówka tak szaleje i chciałbym znaleźć przyczynę i ją usunąć
Magil chyba na odwrót, jak się wypala to nie opada na 0, a jak jest normalna jazda to opada. Chyba że ja źle zrozumiałem wiecie długi weekend %)
Jak zdarza Ci się, że podczas delikatnego przyspieszania wskazówka leci w górę do 1,5b po czym opada poniżej np. 0,8b i znów trochę idzie w górę po czym się stabilizuje już na normalnych wartościach to sporo Alfa tak ma i teoretycznie przyczyną może być problem ze zmienną geometria albo jej sterowaniem w praktyce nikt do końca nie wie. Do sprawdzenie MAF, MAP, zawór N75 i samo podciśnienie (wężyki itp.)
Za trzymanie ciśnienia nie odpowiada tylko sama sprężarka bo ona "pompuje" tyle ile ma zadane przez ECU. Jak któryś z elementów sterowania szwankuje to ciśnienie się waha i niekoniecznie jest to wina wadliwego MAP sensora. Skoro dzieje się to tylko przy prędkościach 150-180 to bym się nie przejmował u nas i tak się z takimi nie jeździ ;]
No w sumie ale ja lubię mieć wszystko na tip top
Delikatne wahania wskaźnika przy wciśniętym gazie ok. 0,1 - 0,3 b myślę (tak jakby wskazówka pływała) - co to możne być?
I dziś wymieniłem czujnik ciśnienia doładowania i dupa nadal mam te same objawy.Najdziwniejsze jest to że dzieje się tak na rozgrzanym silniku już mi ręce opadają co może być przyczyną a jak słucham mechaników w mojej okolicy trzeba wymienić wtryski turbo itp.
Przed regeneracją turbo też tak się działo więc już nie wiem co to może być a najgorsze że żaden mechanik u mnie też nie wiem :(
Wiem że poprzedni właściciel usuwał klapy i tak się zastanawiam czy jak byłaby nieszczelność w kolektorze też byłby takie objawy?
A ja po wlozeniu kluczyka mam wskazowke turbo lekko uniesiona 0,2 mbar pokazuje.....Miałem tak przed regeneracja turo i mam też teraz...
Wiec kolego Jarku wymień czujnik i będziesz miał na 0 wskazówkę :)
Napisane na Commodore C64..;)
czujnik łatwo się wymienia ?czy to coś przeszkadza jak jest jak teraz ?
Łatwo - instrukcja jest na 1. stronie tego tematu, bodajże 2. post
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Wypinasz wtyczkę odkręcasz 1 śrubki wymienisz czujnik zakrętach śrubke podpinasz kostkę wszystko. 5 minut pracy
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
tylko tam jest we wtyczce taka żółta blokada - najpierw ją chyba się wysuwa, możliwe że też trzeba coś wcisnąć - nie pamiętam, popatrz. Głupio byłoby coś urwać i potem wymyślać jak to zablokować.
Nie chce zakładać nowego tematu wiec zapytam tutaj.Jaka wartość pokazuje wam wskazówka na wskaźniku turbo powiedzmy przy prędkościach stałych np.160-180.I przy delikatnym równomiernym przyspieszaniu na 2 biegu
Z tego co kojarzę ok 0.8 bar przy przyspieszaniu delikatnym 2 bieg.
Po ustabilizowaniu prędkości 2 podziałka.( zależnie od obciążania przy wzniesieniu np podchodzi wyżej)
4ty bieg i "but" przekracza oznaczenie 1.5bar.(realnie ponad 1.42 pewnie)
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Super Super za odpowiedź może ktoś jeszcze się wypowie.
Mam pytanie czym rozni sie zawor sterowania turbina w 159 1.9 16 V o numerach 7.03003.00 od 7.03003.03
Dzieki za podpowiedź
Który z tych się nada do 159 1,9 16v 2006r ?
http://allegro.pl/map-sensor-opel-ve...702389502.html
http://allegro.pl/czujnik-cisnienia-...944057764.html
...845.
każdy choć to stare dziady nie wiadomo w jakim stanie. a może to:
https://autoczescizielonki.pl/partsc...6076~2BOS.aspx
poczytaj od tego posta moje wpisy:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post2007604
Czyli281006076 to następca 0281002845 ? Tak podaje Bosch ? Bo jeszcze znalazłem to: http://allegro.pl/czujnik-cisnienia-...976886726.html
Kupiłem ostatecznie z tej aukcji
http://allegro.pl/czujnik-cisnienia-...976886726.html
Bosch niczego oficjalnie nie podaje, ani że 845 to następca 437 ani że 076 to następca wcześniej wymienionych. wielu sprzedawców jednak twierdzi że 076 to zamiennik, zdobyłem datasheety do wszystkich tych czujników od Boscha, w wątku który podlinkowałem opisałem - w skrócie wygląda na to samo.
zaleta 076 że kosztuje ok 85zł a nie 200 czy 300, zgaduję - turbo dziś w każdym prawie aucie, więc potaniały czujniki - na starych jednak ciągle drą kasę i ludziom nie mówią że jest kompatybilny zamiennik tańszy. ja u siebie w TBi założyłem parę tygodni temu zamiast 437 i jest git.
- - - Updated - - -
jeśli faktycznie jest jak w opisie to super trafiłeś okazję, z drugiej strony data na czujniku to 2008
Zobaczmy jak przyjdzie - myślę że rozpoznam czy tylko "wsadzony" w celu sprawdzenia.
ja też mam 0281006076 w GT zakupiony za około 120 zł i działa poprawnie.
Czujnik faktycznie wygląda na nowy.
Cześć,
Mam takie pytanie co do czujnika doładowania. Mam programowo wyłączony DPF. Prawdopodobnie wycięty i wstawiony emulator ale to tylko moje podejrzenie bo puszka pod autem jestem a nie wiem co jest w środku. Natomiast wracając do tematu to po odpaleniu samochodu czujnik doładowania zawsze jest na 0. Dopiero po jakieś dłuższej jeździe na biegu jałowym wychyla się minimalnie ale jednak wychyla po za 0. Czy coś nie tak jest z czujnikiem ? Czy komputer stałe myśli, ze wypala DPF przez co doładowanie pokazuje wychylona za 0.
Dodatkowo dodam, że spalanie mam w granicy 9.5 - 10 l / 100kmw trybie mieszanym ale 70% to miasto. Wydaje mi się, ze to dość dużo jak na AR 159 w 1.9 JTDm 150km. Dodam, ze to w-tronic. Dajcie znać czy spalanie powinno aż tyle wynosić ?