-
Cześć, myślę nad wymianą akumulatora, też mam problem z odpaleniem na zimnym, jak już przemieli to puszcza dymek, czasem słychać delikatne "brzęknięcie", ale to raczej już na ciepłym silniku. Dodatkowo ostatnio wyskakuje mi błąd hillholdera, czasem pojawi ABS. Na stronie 35 kolega [MENTION=53827]Marcin[/MENTION]goleniów napisał, że te objawy to prawdopodobnie aku, kilka osób z tego tematu poradziło sobie z odpalaniem właśnie dzięki wymianie akumulatora. Mój chyba nigdy nie był wymieniany, czyli od 2007 roku, już wcześniej miewałem z nim problemy.
Alfka rocznik 2007, 1,9 JTDm 150 KM. Niedawno wymieniany alternator.
Tak więc moje pytanie - jaki polecacie akumulator? Słyszałem, że prąd rozruchowy powinien być >800A.
Czy możecie coś powiedzieć na temat akumulatora Varta Silver Dynamic F18 12V 85 Ah / 800 A?
-
Polski Jenox 77/700 prawei rok mam i jest ok
-
Szybki update, muszę już wymienić akumulator, Alfa chyba wywęszyła, że się pytałem, bo przed chwilą byłem w aucie i już niestety nie odpalił :)
-
Exide 72/720 u mnie daje rade nie musi być w cale aż 800 prądu rozruchowego.
-
Panowie dopadła mnie i tam przypadłość... Kręcę rozrusznikiem i nic... po chwili odpala tzn za drugim kręceniem i puszcza dymka
-
-
Witam,
Jeśli mogę pomóc to sprawdźcie przewód masowy, a najlepiej od razu wymieńcie.
Również miałem problem z odpalaniem jak auto postało. A jak już odpalił to puszczał trochę dymu jakby przepalony olej czy coś w tym stylu.
Oczywiście fakt, że mam nowe wtryski, kolektor, egr, rozrusznik po regeneracji w ogóle nie miał wpływu na jakąkolwiek poprawę.
No i w końcu wymieniony przewód masowy. Od razu rozrusznik zaczął kręcić jak szalony, odpala bezproblemowo i bez dymu nawet jak tydzień postoi. Wszelakie problemy zniknęły.
Pozdrowionka.
-
Przewód masowy czego? Gdzie on jest?
-
Też o tym chyba będę musiał pomyśleć bo skończyła się zima i teraz jak postoi dłużej na słońcu to potrafi gorzej odpalić i pokazuje komunikat, że jest za wysoko temp płynu chłodniczego a wskazówka temp leci na maxa i spada. Akumulator we wrześniu wymieniałem.
-
Wymieniłem przewód powrotny z wtryskowów, wydaje mi się ze lepej pali po dłuższym postoju.
Ps
Przewód miałem"zapocony" stad wymiana. Być może ciągnął powietrze tz zapowietrzał się układ
Adam