Napisał
TZA
Pozwolę się podpiąć pod dyskusję, jako że jestem w podobnej sytuacji.
Na podstawie Twojego posta #3483 można wywnioskować, że do 8V w każdej sytuacji sugerowałbyś lać 5W40. Przy posiadaniu DPF musiałby on jeszcze spełniać wymagania ACEA C3. Jednego z użytkowników wręcz uspokajałeś, że lejąc 5W30 krzywdy silnikowi nie zrobił. Zapewne jarek845693 oczekiwałby szeroko pojętego dobra dla swojego silnika :-)
Wracając do tematu, dla 8V pojawiła się propozycja MILLERS EE LONGLIFE 5W40. W moim przypadku poprzednio, tj. na moment zakupu, lany był Mobil (5W30 spełniający ACEA C3). Oleju od zalania nie ubywało (albo inaczej - czujnik na to nie wskazywał). Co wcześniej się działo - nie mam pojęcia.
I tu pojawia się pytanie - czy faktycznie 5W40 zawsze będzie lepszym wyborem dla 8V? Wybór Millersa upatrywałbym chyba jako droższą propozycję cenową. Czy zaproponowalibyście coś tańszego jako benchmark i weryfikację czy właściwie jest sens szukać tutaj oszczędności?
Będzie to moja pierwsza wymiana oleju. Czy sugerowalibyście mi zrobić płukankę celem wymazania ewentualnych grzechów poprzednich właścicieli?