No właśnie zostało - 90% mojego przebiegu to dojazdy do pracy, 35 km w jedną stronę, bez korków, więc warunki są identyczne - i jak wcześniej spalanie mi oscylowało w okolicach 8.2 - 8.4, tak teraz 7.6 - 7.8.
Printable View
No właśnie zostało - 90% mojego przebiegu to dojazdy do pracy, 35 km w jedną stronę, bez korków, więc warunki są identyczne - i jak wcześniej spalanie mi oscylowało w okolicach 8.2 - 8.4, tak teraz 7.6 - 7.8.
hamulce ostatnio miałem czyszczone, na przeglądzie w grudniu, ale to dużo nie dało .. ale ASO wzięło po 300zł za przód i tył .. ogólnie przegląd kosztował ok 2,5k zł .. na przeglądzie po 75 tys / 5 latach co wymieniają ? ktoś już miał taki przegląd ?
Może się to na coś przyda:
1. Skrzypiące fotele - odchylamy fotele do pozycji niemal poziomej, wtedy jest najlepszy dostęp do mechanizmów, spryskujemy talerze i tryby jakimś smarowidłem, ze dwa razy przechodzimy cały zakres położeń fotela, żeby się smar rozprowadził ładnie i przechodzi.
2. Skrzypiące hamulce - trzeba używać, przestają skrzypieć - dłuższa trasa, albo parę dynamiczniejszych okrążeń po mieście i jest spokój. Jak auto stoi z tydzień, czy dłużej, to skrzypią. Pewnie można też czyścić, ale prościej używać.
3. Zacinający się zamek wlewu paliwa - jest tam taki plastikowy, na oko dość wątły, mechanizm który obraca się o 90 stopni przy naciśnięciu, aby zwolnić klapkę. Trzeba to spryskać smarem jak również ramkę na klapie, która się z tym koleguje. Rozprowadzić smar, zamykając parę razy. Przechodzi. Rzeczywiście, karta kredytowa jest dobrym pomysłem. Kluczyk jest złym pomysłem.
4. Start / stop nie będzie ci działał, jak auto jest eksploatowane niezbyt często, bądź na krótkich odcinkach w mieście - szczególnie dotyczy to zimy.
5. Nie do końca już pamiętam, ale czy właśnie maski nie otwiera się pociągając za rączkę dwa razy? A może to w innym aucie.
Mam wrazenie, ze z przodu na przednim siedzeniu jak sie jedzie to slychac zbyt mocno powiew wiatru, poza tym ok - silnik ladnie zaczal pracowac :)
Powiew wiatru słychać, dzisiaj mi na światłach autem kolysalo ;d mileniusz pokombinuje z tą klapką, bo to najbardziej denerwuje. Co do maski, to jak raz pociagne to mozna ja otworzyć normalnie, ale jak zamykam to już odskakuje.. I muszę drugi raz pociągnąć żeby ja zamknąć..
u mnie problem skrzypienia dotyczył oparcia-słyszalne podczas opierania się - trzeba otworzyć zamki błyskawiczne i przesmarować prowadnice dobrym gęstym smarem. Zimą lubi też skrzypieć siedzisko-gąbka ociera się o blachy powodując efekty dzwiękowe o niezbyt kulturalnych skojarzeniach , można temu zaradzić - przez otwory w blasze od spodu można przesmarować smarem i będzie ciszapodpiłować plastikową prowadniczkę od wewnątrz klapki bo to ona się blokuje-tym bardziej im bardziej wciskamy klapke, u mnie to rozwiązało sprawe raz na zawszeCytat:
3. Zacinający się zamek wlewu paliwa - jest tam taki plastikowy, na oko dość wątły, mechanizm który obraca się o 90 stopni przy naciśnięciu, aby zwolnić klapkę. Trzeba to spryskać smarem jak również ramkę na klapie, która się z tym koleguje. Rozprowadzić smar, zamykając parę razy. Przechodzi. Rzeczywiście, karta kredytowa jest dobrym pomysłem. Kluczyk jest złym pomysłem.
założony nowy akumulator dedykowany do S&S (choć stary 4 letni fabryczny exide jeszcze nie był zły) doładowany przeze mnie na max- dzisiaj 13 stopni na zewnątrz a S&S i tak nie działa po mieście-zero komunikatów na wyswietlaczu , po prostu nie działa i tyle , błędów żadnych nie ma , od poczatku mówiłem że ten system jest niedopracowany i żyje w julce własnym życiem, jak chce to sobie działa a jak nie to nie -bez żadnych reguł. W zasadzie z niego nie korzystam bo jeżdżę głownie po mieścieCytat:
4. Start / stop nie będzie ci działał, jak auto jest eksploatowane niezbyt często, bądź na krótkich odcinkach w mieście - szczególnie dotyczy to zimy.
Po dłuższej jeździe 80km po autostradzie S&S zadziałał przy -6stopniach, ale jaja. Generalnie to działa jak silnik 90 stopni ma i trochę się pojechało.
mi kiedyś zadziałał też w zimie na mrozie i to chwile po ruszeniu na totalnie zimnym silniku
Przebieg 19 tys 1,4 tb
rozszczelnienie pompy wody tuz przy bloku niewielki ubytek płynu - diagnoza wymiana pompy-gwarant.
deformacja klapki wlewu paliwa - odstaje - diagnoza wymiana - gwarant
szalejący termometr temp. zew.- diagnoza przetarte kable na połączeniu lusterka tym obrotowym- gwarant
rozwarstwienie osłony termicznej filtra oleju - wymiana gwarant.
Jak na razie same pierdołki.
kolega w 1,4TSI w octavi juz po wymianie sprzegła i dwu-masy przebieg ok 20 tys. juz mu przeszło z VAG:)