No właśnie zostało - 90% mojego przebiegu to dojazdy do pracy, 35 km w jedną stronę, bez korków, więc warunki są identyczne - i jak wcześniej spalanie mi oscylowało w okolicach 8.2 - 8.4, tak teraz 7.6 - 7.8.
No właśnie zostało - 90% mojego przebiegu to dojazdy do pracy, 35 km w jedną stronę, bez korków, więc warunki są identyczne - i jak wcześniej spalanie mi oscylowało w okolicach 8.2 - 8.4, tak teraz 7.6 - 7.8.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
hamulce ostatnio miałem czyszczone, na przeglądzie w grudniu, ale to dużo nie dało .. ale ASO wzięło po 300zł za przód i tył .. ogólnie przegląd kosztował ok 2,5k zł .. na przeglądzie po 75 tys / 5 latach co wymieniają ? ktoś już miał taki przegląd ?
Może się to na coś przyda:
1. Skrzypiące fotele - odchylamy fotele do pozycji niemal poziomej, wtedy jest najlepszy dostęp do mechanizmów, spryskujemy talerze i tryby jakimś smarowidłem, ze dwa razy przechodzimy cały zakres położeń fotela, żeby się smar rozprowadził ładnie i przechodzi.
2. Skrzypiące hamulce - trzeba używać, przestają skrzypieć - dłuższa trasa, albo parę dynamiczniejszych okrążeń po mieście i jest spokój. Jak auto stoi z tydzień, czy dłużej, to skrzypią. Pewnie można też czyścić, ale prościej używać.
3. Zacinający się zamek wlewu paliwa - jest tam taki plastikowy, na oko dość wątły, mechanizm który obraca się o 90 stopni przy naciśnięciu, aby zwolnić klapkę. Trzeba to spryskać smarem jak również ramkę na klapie, która się z tym koleguje. Rozprowadzić smar, zamykając parę razy. Przechodzi. Rzeczywiście, karta kredytowa jest dobrym pomysłem. Kluczyk jest złym pomysłem.
4. Start / stop nie będzie ci działał, jak auto jest eksploatowane niezbyt często, bądź na krótkich odcinkach w mieście - szczególnie dotyczy to zimy.
5. Nie do końca już pamiętam, ale czy właśnie maski nie otwiera się pociągając za rączkę dwa razy? A może to w innym aucie.
Mam wrazenie, ze z przodu na przednim siedzeniu jak sie jedzie to slychac zbyt mocno powiew wiatru, poza tym ok - silnik ladnie zaczal pracowac![]()
Powiew wiatru słychać, dzisiaj mi na światłach autem kolysalo ;d mileniusz pokombinuje z tą klapką, bo to najbardziej denerwuje. Co do maski, to jak raz pociagne to mozna ja otworzyć normalnie, ale jak zamykam to już odskakuje.. I muszę drugi raz pociągnąć żeby ja zamknąć..
u mnie problem skrzypienia dotyczył oparcia-słyszalne podczas opierania się - trzeba otworzyć zamki błyskawiczne i przesmarować prowadnice dobrym gęstym smarem. Zimą lubi też skrzypieć siedzisko-gąbka ociera się o blachy powodując efekty dzwiękowe o niezbyt kulturalnych skojarzeniach , można temu zaradzić - przez otwory w blasze od spodu można przesmarować smarem i będzie ciszapodpiłować plastikową prowadniczkę od wewnątrz klapki bo to ona się blokuje-tym bardziej im bardziej wciskamy klapke, u mnie to rozwiązało sprawe raz na zawsze
3. Zacinający się zamek wlewu paliwa - jest tam taki plastikowy, na oko dość wątły, mechanizm który obraca się o 90 stopni przy naciśnięciu, aby zwolnić klapkę. Trzeba to spryskać smarem jak również ramkę na klapie, która się z tym koleguje. Rozprowadzić smar, zamykając parę razy. Przechodzi. Rzeczywiście, karta kredytowa jest dobrym pomysłem. Kluczyk jest złym pomysłem.założony nowy akumulator dedykowany do S&S (choć stary 4 letni fabryczny exide jeszcze nie był zły) doładowany przeze mnie na max- dzisiaj 13 stopni na zewnątrz a S&S i tak nie działa po mieście-zero komunikatów na wyswietlaczu , po prostu nie działa i tyle , błędów żadnych nie ma , od poczatku mówiłem że ten system jest niedopracowany i żyje w julce własnym życiem, jak chce to sobie działa a jak nie to nie -bez żadnych reguł. W zasadzie z niego nie korzystam bo jeżdżę głownie po mieście
4. Start / stop nie będzie ci działał, jak auto jest eksploatowane niezbyt często, bądź na krótkich odcinkach w mieście - szczególnie dotyczy to zimy.
Ostatnio edytowane przez tx555 ; 10-01-2015 o 21:48
Po dłuższej jeździe 80km po autostradzie S&S zadziałał przy -6stopniach, ale jaja. Generalnie to działa jak silnik 90 stopni ma i trochę się pojechało.
mi kiedyś zadziałał też w zimie na mrozie i to chwile po ruszeniu na totalnie zimnym silniku
Przebieg 19 tys 1,4 tb
rozszczelnienie pompy wody tuz przy bloku niewielki ubytek płynu - diagnoza wymiana pompy-gwarant.
deformacja klapki wlewu paliwa - odstaje - diagnoza wymiana - gwarant
szalejący termometr temp. zew.- diagnoza przetarte kable na połączeniu lusterka tym obrotowym- gwarant
rozwarstwienie osłony termicznej filtra oleju - wymiana gwarant.
Jak na razie same pierdołki.
kolega w 1,4TSI w octavi juz po wymianie sprzegła i dwu-masy przebieg ok 20 tys. juz mu przeszło z VAG![]()