Są również ludzie, którzy uważają, że ziemia jest płaska, tak więc szanujemy Twoją opinię jak każdej innej osoby.
Printable View
Witam.
Po raz kolejny temat oleju jaki wybrać. Alfa 2.4 210 KM z DPF i częściowo zaślepionym EGR przebieg prawie 240 tys. Ostatniej wymiany w marcu zdecydowałem się po wcześniejszym przejrzeniu postów na Selenię WR 5W40. W warsztacie mi powiedzieli ze to jeden z gorszych olejów obecnie (nie pamiętam czemu) ale mimo to zalałem nim auto. Nie wiem na jakim oleju auto jeździło wcześniej ale obecnie oprócz ciężkiego zapalania nie widzę żadnych problemów ( chyba że faktycznie silnik może się z czasem niszczyć). Problem odpalania dalej nie rozwiązany pomimo wymiany świec i regeneracji wtrysków.
Zbliża się kolejna wymiana i nie wiem czy dalej kupić ten sam olej czy wybrać cos innego. Zależy mi żeby silnik lepiej odpalał i był dobrze chroniony niż ciszej chodził jeśli faktycznie jakaś jest różnica.
Proszę o wasze opinie jakie oleje stosujecie. Zastanawiałem się nad Millersem, Castrolem, Motulem i Liqui Moly wszystkie 5W40 jak zaleca producent, czy może coś innego.
Pomocy :)
Myślę że, tu żaden olej nie pomoże, bo przyczyna po prostu złego odpalanie jest gdzie indziej. A co do polecanego oleju, to może taki https://www.kolegaberlin.pl/product-...n-5W40-5L.html
I tak wszystko sprowadza się do ceny. Chyba nie zapłacisz za litr oleju 250 zł? Bo będzie opisany
Super hiper lux miód malina olej z pierwszego tłoczenia z dodatkiem złota z Dubaju.
Wymieniaj co 8-10 tys. Bo to jest najważniejsze dla Twojego samochodu.
5w40 millers lub motul i będziesz Pan zadowolony.
Pozdrawiam
Zakupiłem online olej Shell Helix Ultra 5W30 5l, martwi mnie że z tyłu nie ma on naklejki jest tylko z przodu. Może to być podróbka?
Ale nie do 2.4?
Wrzuć zdjęcie.
Shella kupuję tylko w autoryzowanym sklepie (jest też na Allegro).
Tak do 2.4, auto od nowości zalewane w oficjalnych serwisach AR we Włoszech Selenią 5W30 potem gdy je zakupiłem lany był tylko i wyłącznie Millers Oils 5W30 zawsze full syntetyk. Nigdy nie stosowane żadne płukanki i inne zbędne badziewia. Olej wymieniany regularnie co 10-12tyś km filtry zawsze UFI. Przebieg 400tyś+, DPF wycięty i EGR też zrobiony. Potrzebowałem teraz oleju na szybko do dolewki bo muszę wymienić chłodnicę oleju z wężami a u makaroniarzy ciężko kupić dobry olej. Miałem do wyboru Shella albo Motula więc zamówiłem ten 1 z ebay no i mam wątpliwości czy to nie jakaś podróbka.
Załącznik 276455 Załącznik 276456 Załącznik 276457 Załącznik 276458
Czyli instrukcja jedno, a ASO drugie ;)
Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka
Olej powinien mieć etykietę również z tyłu. Ten śmierdzi podróbką.
Mieszkasz za granicą że zamawiasz z eBay? Bo to loteria. Wybieraj oficjalnych dystrybutorów.
I generalnie nic nie mam do stosowania 5W30, każdy leje co uważa. Tyle że każdy 5W40 to po prostu lepszy olej, również na przykładzie Shella.
- - - Updated - - -
Swoją drogą gratuluję przebiegu. Ale widać że auto zadbane pod kątem serwisu.
Mieszkam za granicą a do Polski przyjadę w Grudniu dopiero :/ No to lipa z tym olejem spróbuję go zwrócić. Gość od którego kupowałem ma ponad 10tyś pozytywów i 99,6% zadowolonychi klientów :<
Niestety zadowolenie klientów nijak nie przekłada się na to co sprzedawca sprzedaje, i nie ma to wiele wspólnego z jakością produktów.
W PL na portalach aukcyjnych występuje identyczna sytuacja, ponieważ największą sprzedaż mają przeważnie podrabiane oleje (sprawdzone), z powodu ich najniższej ceny, a komentarze są wystawiane najczęściej zaraz po zakupie, a nie jak się coś wydarzy
Dla mnie zagadką jest sprzedawca "kolega Berlin" ceny ma naprawdę niske i osobiście uważałem, że coś tu jest nie tak, ale już jest tyle lat na rynku ( ponad 10?) że już dawno by wyszło, że te ich oleje są lewe, a oni nadal sprzedają i mają masę pozytywnych opinii.
Sprzedawca nie chce przyjąć oleju :/ Twierdzi że wszystkie produkty w jego sklepie są oryginalne i jest on jednym z oficjalnych dystrybutorów shella na Włochy. Wysłałem maila do Shell Italia i potwierdzili że współpracują z tą hurtownią i ich sklepami. Swoją drogą są na rynku od 30 lat a od 2000 roku byli pierwszym sklepem online na Włochy który sprzedaje oleje itp. I co teraz robić, zapłaciłem paypalem.
Sytuacja co najmniej ambiwalentna. Z info sprzedawcy oraz producenta można przyjąć, że olej jest ori. Ja do swojej 159 wlewam Shell Helix Ultra 5W40. Ten sam olej stosuję w Minii mojej żony. Oleje kupowane tylko z oficjalnej strony dystrybutora na kraj i jeszcze nigdy się nie spotkałem aby opakowanie nie miało kompletnych etykiet informacyjnych, naklejek przód + tył. Jeżeli chcesz spokojnie spać to kup nowy, oryginalny olej! Rozumiem, że szkoda już wydanych pieniędzy, ale trudno, ten zostawisz sobie nie wiem np. do kosiarki albo konserwacji lemieszy w pługu?
Pozdrawiam Tomek.
Taka jeszcze refleksja... Uważam, że nabywanie płynów technicznych typu olej na różnego rodzaju niesprawdzonych portalach aukcyjnych jest bardzo ryzykowne. Zapewnienia sprzedającego o tym, że produkt jest oryginalny możno często zakwalifikować do dogmatu, który jest jednym ze źródeł wiary. Tak jak dogmatem w wierze są np. prawdy objawione, które są ściśle określone i niezmienne, czyli tak jest a nie inaczej i ..uj. Opinia przyjęta na ślepo. Ogłaszanie dogmatów przez nieuczciwego sprzedającego wynika z jego potrzeb wzbogacania się.
W kontekście kupującego jest to tylko kwestią czy ten dogmat w całości akceptujesz. Jeśli tak to olej jest oryginalny! Jeśli treść dogmatu odrzucasz to stajesz się wybiórczy co oznacz, że olej jest podróbką!
Pozdrawiam Ateista ;)
Na necie można kupować tylko:
- znane marki od oficjalnych dystrybutorów na dany kraj
- produkty tak mało popularne, że nie opłaca się "uruchamiać produkcji podróbek", bo za mała skala
- produkty tak tanie, że nie warto ich podrabiać (np nasz lotos 5w40, który ma super stosunek cena/jakość)
Bardziej o to że gość jest kumaty i zna luki w prawie (vat, akcyza) i podejrzewam że ma pewnie zarejestrowaną działalność w Niemczech i nie tylko. Zwykły szaraczek z Polski legalnie nie jest w stanie zaoferować takich cen za oryginalne produkty jak on. Kupowałem u niego dwa razy ale dość dawno i oleje wydawały się ok ale jak to mówił mi pewien gość z Wieliczki, pewność czy olej jest w 100% ori masz tylko wtedy jak wyślesz próbkę do laboratorium na badania.
Pytales sprzedawcę dlaczego olej nie ma etykiety z tyłu?
Nie pytałem, chcę odzyskać pieniądze i odesłać olej ale sprawa się pokomplikowała. Niby w całej UE jak dokonam zakupu mogę zrobić zwrot bez podania przyczyny do 14 dni. Problem w tym że u makaroniarzy ten przepis jest rzadko kiedy respektowany. Na razie sprawę mam w centrum sporów eBay.
I tak go nie wlejesz do silnika. Odeslij, a później zglos sie do paypala po zwrot pieniędzy.
Opcja numer 2 to wysłać do Shella i zapytac czy to ich ;) ciekawe czy chcieliby sie zająć sprawą.
Tak zrobię jak eBay nie rozwiąże problemu to zostaje PP. Opcja nr.2 nie wchodzi w grę ale tak sobie myślę a co gdyby się okazało że ten olej rzeczywiście jest od nich. Wyślę jeszcze maila do sprzedawcy dlaczego nie ma z tyłu naklejki zobaczymy co odpisze. Patrzcie na to masakra: https://www.youtube.com/watch?v=Tn46erdD__M
No i klapa nie mogę odesłać oleju ponieważ według eBay i sprzedawcy towar jest oryginalny a aukcja kup teraz zakończona czyli zaakceptowałem warunki sprzedającego. Jak widać Włochy to tak tępy kraj że nawet prawo zwrotu jest tu olewane bo w Polsce takie coś by nie przeszło. Otrzymałem także wiadomość od sprzedającego: Dobry wieczór, produkty które sprzedajemy na aukcjach są absolutnie oryginalne. Jesteśmy bezpośrednim importerem i partnerem Shella od 40lat. Jeśli ma Pan jakiekolwiek wątpliwości na temat oryginalności i pochodzenia naszych produktów proszę skontaktować się z Shell Italia E&P S.p.a. który potwierdzi naszą współpracę. Zapraszam także do odwiedzenia naszego portalu MAIONESRL. Trudno zostawiam olej i jednak go zaleję bo jutro już chciałbym wymienić chłodnicę póki pogoda ładna.
Witam słyszałem że teraz jest Motul lepszy od Castrola testował ktoś.
No chyba żart.
Hejka,
przeczytałem ostatnie 50 stron i dalej nic nie wiem :( W mojej poprzedniej 147 zawsze lałem Shell helix diesel ultra 5w40 ale ona była bez DPF... Teraz kupiłem 159 z 2.0 jtdm136km z dpf w której olej był wymieniany co 30tys.
Chcialbym kupić coś w miarę łatwo dostępnego ale 5w40. Możecie polecić cos wartego uwagi z popularnych/łatwo dostepnych marek?
Gesendet von meinem Redmi Note 9 Pro mit Tapatalk
Od pół roku jeżdżę na takim zestawie i silnik jak i dpf żyję:D. Motor ten sam co u Ciebie po programie. https://lejolej.pl/pl/p/OFERTA-LIMIT...100-200-ml/417
P.S Tak, wiem średnio jeżeli chodzi o łatwy dostęp:P
Chcialbym cos co moge zamowic rano w sklepie i miec w poludnie po dostawie z hurtowni. Na necie nigdy nie wiadomo co się kupuje. Ale coś czuję że będzie motul albo znowu Shell.
Gesendet von meinem Redmi Note 9 Pro mit Tapatalk
Około 8 lat temu była nagonka na castrola i przyklejono mu łatkę złego oleju, który miał być nagminnie podrabiany. Zacieranie, przycieranie się silników ,galareta a nie olej. Takie opinie zbierał castrol.
Motul to była renoma i każdy mówił ,, bierz motul to jeden z najlepszych oleji"
Czytając co niektóre wpisy widzę, że teraz castrol wiedzie prym.
Jezdzilem na castrolu pare lat temu lat temu i nic złego się nie działo. Obecnie do wszystkich swoich aut zalewam motul i też jest wszystko OK. Także jak nie jezdzisz autem rajdowym a zwykłym cywilnym pojazdem to czy wlejesz motul czy castrol to myślę, że nie wyłapiesz różnicy.
Może i dobrze słyszałeś że motul jest lepszy od castrola bo co mechanik to inna opinia. Za tydzien usłyszysz odwrotną opinie. Dzisiaj na forum bronią castrola a za miesiac za rok wyczytasz znów co innego. Podsumowując lej to co masz w specyfikacji, kupuj orginalny produkt, regularnie wymieniaj. Nie baw się w płukanki itp rzeczy.
Jak płuczesz od nowości lub auto ma znikomy przebieg to zgoda. Ale jak kupujesz auto używane jak większość na tym forum i zastanawiasz się nad wymianą oleju i płukanką to trzeba brać pod uwagę, że niemiec nie płukał przed pójsciem spać. Dlatego taki zabieg płukania gdzie auto ma już sporą cyfre na blacie może mieć niekorzystne skutki. To takie wróżenie albo będzie na przyszłość lepiej albo zrobią się koszty.
- - - Updated - - -
Ja nie jestem zwolennikiem tego typu zabiegów.