Motor Control System Failure 1.9 JTD AR 147 2006r. - problem mimo czyszczenia itd
Witam, piszę ponieważ nie potrafię poradzić sobie już z problemem w mojej alfie 147 z silnikiem 1.9 JTD z roku 2006. Pewnego dnia wyskoczył mi błąd " motor control system failure " przeszukałem forum, znalazłem rozwiązanie i wraz z ojcem mechanikiem wziąłem się do pracy.
Przeczyściłem :
czujnik ciścienia doładowania
czyszczenie zaworu EGR
czyszczenia kolektora ssącego
po tych zabiegach błąd niestety nie ustał, auto samowolnie się wyłączało, przy obrotach większych niż 2000, nawet podczas przegazowania go w miejscu. Auto zostało podpięte pod komputer niestety po wykasowaniu błędu, ten pojawił się znowu. Wymieniłem filtr paliwa, problem z traceniem mocy i wyłączaniem się ustał - błąd wykasował się, niestety dzisiaj po ok 20 minutach jazdy, 15 minutach przerwy błąd wyskoczył ponownie przy czym nie ma żadnych problemów z jazdą. Tutaj pytanie do was ? co jeszcze może być powodem wyskakiwania tego błędu ? Dodam, że samochód ma zrobione 120 000 km, wszystkie oleje i filtry wymieniane ok 2 tyś temu, mam także wrażenie że ar zbiera się trochę gorzej niż przed wyskoczeniem błędu, co za to może odpowiadać ? czy można tu winić "przepływkę" ? z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam