Poziom hałasu w Alfa Romeo 159 1.9JTDM
witam,
z cztery lata temu posiadałem Alfę 156 2.0TS, przez ten czas miałem po niej passat b5 fl 1.8t (150&197KM) i teraz 1.9tdi (131 & 165KM). Hałas we wnętrzu passata jest przeszkadzający (opływ wiatru samochodu oraz opony, nawet rozmiar 195/65 "15). Auto ogólnie jest ciche, ale chce cichsze. Myślałem o passacie b6, ale po perypetiach mojego brata z tym autem po prostu sobie je odpuszcze. Pakowanie 6-7tys. zł w pół roku to katastrofa. Za to wyciszenie i komfort to bajka, lecz silnik...dajmy spokój.
I tu oto nasuwa mi się pytanie o Alfę 159. Jak jest z zawieszeniem i wyciszeniem w tym aucie. Chciałbym, aby ktoś relatywnie powiedział w porównaniu do jakiejś avensis, audi a6 c5 czy passata b6 jak jest właśnie w Belli. Chodzi mi przese wszystkim o wyciszenie, czyli szum opon i opływ powietrza oraz resorowanie zawieszenia. Passat b6 na kostkach brukowych jest po prostu komfortowy i nie docierają drgania i wstrząsy do środka, prócz delikatnego stukotu. W passacie b5 to już jest porażka.
O silnikach już wiem, że to w sumie vectra i trzeba po uwagę wziąć kolektor oraz egr. Aha - jeszcze jedno - jak jest tu z tym dpf, chyba w każdej jest tak? (1.9jtdm 16v) i czy jeżdżąc 30/70% miasto/trasa szybko się nie zapcha, czy jest to raczej problematyczne. Chciałbym na pewno robi chip, jak w każdym aucie do tej pory z turbo.
Poziom hałasu w Alfa Romeo 159 1.9JTDM
nie zmierzę Ci hałasu obecnie, bo mam zząbkowanie gumy, jak przyjadą nowe to moge taki pomiar wykonać.
Mam jednak wrażenie, ze szukasz innego auta niz "dziewiatka". To jest auto z kategorii dynamiczne ale klasy średniej. Beemka "piątka" to zupełnie inne auto mimo podobnego charakteru, i przy okazji rozmiar większe. Ma napęd na tył , jest przedstawicielem segmentu premium pęlną gębą. Sam napęd na tył jest tutaj nie mała przewaga, chociaż zdziwiłbyś sie jaki margines bezpieczeństwa moze prezentować przednionapedowka na fabrycznym zawieszeńiu. Jesli szukasz auta, ktore przeleci przez progi , połykając je bezszelestnie, to eweidentnie nie wstrzeliles sie z marka..
Wysłane za pomocą Poczty Polskiej poleconym priorytetem..