Witam,
martwi mnie lekki zarys i lekka wypukłość poduszki powietrznej po stronie pasażera.
Czy to normalne?
Printable View
Witam,
martwi mnie lekki zarys i lekka wypukłość poduszki powietrznej po stronie pasażera.
Czy to normalne?
Nie, ja nawet nie wiem w którym jest miejscu dokładnie
Dzięki za odpowiedź.
Mój problem polega na tym, że sam jestem sobie winien. Wszystko było ok do czasu aż w zeszłą niedzielę zostawiłem swoją bellę na parkingu w południe na największym słońcu :( Gdy wróciłem z rodziną z kościółka termometr na wyświetlaczu pokazał 50 stopni a deska podejrzewam że miała dużo więcej i to właśnie od tego czasu mam lekką wypukłość i zarys airbaga pasażera.
Przeglądając oferty desek(te z demontażu) na allegro zauważyłem że niektóre z nich posiadają podobny zarys i wypukłość airbaga.
Posta napisałem z myślą że może znajdzie się osoba która ma podobnie a może wie jak sobie z tym poradzić.
Kumpel w nowym peugocie po roku czasu ma tak samo, moje poprzednie grande punto też tak ma po 4 latach użytkowania.
Nie wiem teraz czy mam się do tego przyzwyczaić czy coś z tym robić???
Czekam na wszelkie porady i z góry dziękuje.
Czyliw wychodzi na to, ze w julce warto wkladac jakis protektor na deske :/
W miejscach gdzie ma pęknąć deska aby otworzyć drogę poduszce jest zawsze nieco cieńszy plastik. Pewnie u Ciebie na tyle go przygrzało, że lekko się odkształcił w tym cieńszym miejscu. Widziałem podobny efekt w innych samochodach, gdzie po prostu deska była na tyle niechlujnie wykonana, że było widac miejsce gdzie jest poduszka, niemniej w Giulietcie trochę to dziwne, bo nikt nie pisał o takim efekcie.
Może ta deska była w jakiś sposób naprawiana po wystrzale poduszki ? Są firmy na Allegro które się w tym specjalizują, podpytaj może tych naprawiaczy czy po takij naprawie może być podobny efekt.
Druga wersja to może na początku produkcji robili deskę z trochę innego plastiku, stąd problem ? Spotkałem się na Allegro z błyszczącym wykończeniem schowka na górze deski, pewnie taki był w pierwszych wersjach dopóki ludzie nie zaczęli narzekać. że się w szybkie odbijał ( co akurat było chyba nietrudne do przewidzenia ).
Sprawdziłem dokładnie jak to wygląda na mojej. Samo pokrycie deski jest idealnie równe, miejsce poduszki jest pod palcem niewyczuwalne. Niemniej jak się dobrze przyjrzysz to jesteś w stanie zauważyć te ramkę, miejsce w którym konsola się rozrywa jest minimalnie bardziej błyszczące.
do kościółka piechotką najlepiej a po kościółku na dupeczki wieczorem julcią....
ja mam to samo w starej Julce od nowosci praktycznie...sprawdzane w serwisie i nie ma problemu juz 4 lata prawie tak jezdze....tak musi byc :) mozliwe ze to w niektorych tylko sztukach..w nowej juz tego nie widze
Dokładnie tak jak mówisz. Po prostu teraz zacząłem zwracać na to uwagę a od żony i ojca dowiedziałem się że ten zarys i wypukłość są już od dawna.
Zajechałem z ciekawości do serwisu Alfy i powiedzieli że to nie jest normalne ale czasami się to zdarza i do puki niema pęknięcia nie podlega to gwarancji. Dzieje się tak z dwóch powodów, albo deska jest pare milimetrów niżej osadzona niż powinna albo poduszka pare milimetrów za wysoko. Pod wpływem temperatury plastik robi się miększy i poduszka robi lekki zarys klapki bo się o nią opiera.
Trzeba się do tego przyzwyczaić :P