Witam,
martwi mnie lekki zarys i lekka wypukłość poduszki powietrznej po stronie pasażera.
Czy to normalne?
Witam,
martwi mnie lekki zarys i lekka wypukłość poduszki powietrznej po stronie pasażera.
Czy to normalne?
Nie, ja nawet nie wiem w którym jest miejscu dokładnie
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Dzięki za odpowiedź.
Mój problem polega na tym, że sam jestem sobie winien. Wszystko było ok do czasu aż w zeszłą niedzielę zostawiłem swoją bellę na parkingu w południe na największym słońcuGdy wróciłem z rodziną z kościółka termometr na wyświetlaczu pokazał 50 stopni a deska podejrzewam że miała dużo więcej i to właśnie od tego czasu mam lekką wypukłość i zarys airbaga pasażera.
Przeglądając oferty desek(te z demontażu) na allegro zauważyłem że niektóre z nich posiadają podobny zarys i wypukłość airbaga.
Posta napisałem z myślą że może znajdzie się osoba która ma podobnie a może wie jak sobie z tym poradzić.
Kumpel w nowym peugocie po roku czasu ma tak samo, moje poprzednie grande punto też tak ma po 4 latach użytkowania.
Nie wiem teraz czy mam się do tego przyzwyczaić czy coś z tym robić???
Czekam na wszelkie porady i z góry dziękuje.
Czyliw wychodzi na to, ze w julce warto wkladac jakis protektor na deske :/
W miejscach gdzie ma pęknąć deska aby otworzyć drogę poduszce jest zawsze nieco cieńszy plastik. Pewnie u Ciebie na tyle go przygrzało, że lekko się odkształcił w tym cieńszym miejscu. Widziałem podobny efekt w innych samochodach, gdzie po prostu deska była na tyle niechlujnie wykonana, że było widac miejsce gdzie jest poduszka, niemniej w Giulietcie trochę to dziwne, bo nikt nie pisał o takim efekcie.
Może ta deska była w jakiś sposób naprawiana po wystrzale poduszki ? Są firmy na Allegro które się w tym specjalizują, podpytaj może tych naprawiaczy czy po takij naprawie może być podobny efekt.
Druga wersja to może na początku produkcji robili deskę z trochę innego plastiku, stąd problem ? Spotkałem się na Allegro z błyszczącym wykończeniem schowka na górze deski, pewnie taki był w pierwszych wersjach dopóki ludzie nie zaczęli narzekać. że się w szybkie odbijał ( co akurat było chyba nietrudne do przewidzenia ).
Ostatnio edytowane przez barnio ; 16-06-2014 o 20:43
Sprawdziłem dokładnie jak to wygląda na mojej. Samo pokrycie deski jest idealnie równe, miejsce poduszki jest pod palcem niewyczuwalne. Niemniej jak się dobrze przyjrzysz to jesteś w stanie zauważyć te ramkę, miejsce w którym konsola się rozrywa jest minimalnie bardziej błyszczące.
do kościółka piechotką najlepiej a po kościółku na dupeczki wieczorem julcią....
ja mam to samo w starej Julce od nowosci praktycznie...sprawdzane w serwisie i nie ma problemu juz 4 lata prawie tak jezdze....tak musi bycmozliwe ze to w niektorych tylko sztukach..w nowej juz tego nie widze
2010 Giulietta 1.4 TB progression + dodatki + SAVALI tuning 144KM / 257Nm
2014 Giulietta 2.0 JTDM 175KM TCT Exlusive + (sportiva QV, premium, pakiet wlokna weglowego, dodatkowe spoilery)
Dokładnie tak jak mówisz. Po prostu teraz zacząłem zwracać na to uwagę a od żony i ojca dowiedziałem się że ten zarys i wypukłość są już od dawna.
Zajechałem z ciekawości do serwisu Alfy i powiedzieli że to nie jest normalne ale czasami się to zdarza i do puki niema pęknięcia nie podlega to gwarancji. Dzieje się tak z dwóch powodów, albo deska jest pare milimetrów niżej osadzona niż powinna albo poduszka pare milimetrów za wysoko. Pod wpływem temperatury plastik robi się miększy i poduszka robi lekki zarys klapki bo się o nią opiera.
Trzeba się do tego przyzwyczaić![]()