Witam,
Czy przy delikatnym portingu głowicy w 1.6, ECU wymaga jakiejś ingerencji?
Printable View
Witam,
Czy przy delikatnym portingu głowicy w 1.6, ECU wymaga jakiejś ingerencji?
Zależy co rozumiesz pod hasłem portingu.. bo to dość szerokie pojęcie..
Jeśli masz na myśli ładne wyrównanie wylotu kanałów wydechowych do kolektora wydechowego i tak samo wlotu kanałów ssących do kolektora ssącego to możesz zrobić bez obaw.. ale to jedynie "poprawi fabrykę".. cudów z tego nie będzie..
No i pamiętaj żeby nie przegiąć bo się skończy to problemami z odpalaniem na zimnym jak za bardzo lustro zrobisz powierzchnię ;) (choć tego nie sprawdzałem a jedynie słyszałem odnośnie portingu od ludzi z doświadczeniem)
Zacznijmy od podstaw - porting dremlem na pałe?
Ale generalnie, tak, powinieneś zrobić remap.
Tak dłutem ją podrasuje..:rolleyes: raczej tylko in i out zaworów i wałków raczej nie.
Zmianę mapy pewnie należało by podeprzeć wizytą w hamowni? a może przy tak małych zmianach wystarczy podstawowa poprawa charakterystyki?
Kto ew mógł by się podjąć takiej operacji dostosowania ecu?
Odpuść - 1.6 105 koni jak i tak zrzucasz głowice i robisz rozrząd etc. to może zakup kompletną od wersji 120 wraz z kompem immo i pastylką do kluczyka. Mniej roboty a WIDOCZNE 15 koni przyrostu :). Na remap sterownika wydasz tyle że starczy Ci na zakup części które wymienilem wyżej. A po portingu i po remapie MOŻE dojdziesz do tych 120 koni które przy wersji z wariatorem masz fabrycznie.
Pierwsza zasada przy modyfikacjach mechanicznych - sprawdź czy nie ma części oferujących fabrycznie pożądaną moc a potem dopiero modyfikujesz to co masz.
Jak jest kasa na porting, hamownie i strojenie to już lepiej kupić 2.0.
Konie z NA ponad serie to najdroższe konie mechaniczne jeśli chodzi o stosunek cena/przyrost...
Uderz może do konkretnego warsztatu bo tam dostaniesz najbardziej rzetelna dopowiedź. Auto Szlif Dziak znają się na takich sprawach – masz tel. na ich stronie. To co sobie wykombinowałeś jest ok. i nie będzie przy tym wiele roboty ale spytałbym jeszcze właśnie „u źródła” dla pewności
Z tego szału nie będzie chyba ze porting sporting przy okazji ale już lepiej sprawdź czy jest w wiazce kabel do wariatora i kup 2.0,pasuje słupek a i jeszcze kabel do zaworu kolektora,w takim 2.0 porting,lekki ew.remoncik a różnica duza.jak większe mody to już zamiast remapu lepiej kupić ecu master i można się bawić,turbine,kompresor,wtryski co chcesz wtedy podepniesz paliwa dasz ile chcesz albo raczej ile ci układ paliwowy wydoli,ale możesz zawsze dac wydajniejsze wtryski i pompe,tuning benzyny to jest droga zabawa,i soft i hard trzeba mieć pewny,czyli silnik przygotowany,jeżeli chodzi o twin sparki to niestety,korby do zmiany,tloki od razu wossner albo coś na ten kaliber,wtedy się można brać za zwiększanie mocy inaczej lepiej kupić jo to dupca i zrobić mu mapę i masz tuning przy mniejszym nakładzie,benzyniaki są świetne po tuningu ale tuning jest drogi
Wysłane z mojego MT15i za pomocą Tapatalk
Teddy – wiem co mówię. Mi porting głowic robili własnie ludzie z Dziak. Spokojnie mogę polecić, zwłaszcza że summa summarum wyszło dość niedrogo a wszystko śmiga jak marzenie. Także warunki niezłe.