-
Auto nie odpala
Cześć wszystkim
Może na początek się przedstawię, bo jeśli dalej moja famme fatale będzie odpierdzielać takie rzeczy to nie jeden temat założę :)
Na imię mam Sebastian, pochodzę z Zabrza i dziś jestem drugi dzień w posiadaniu 159..
Sytuacja wygląda tak, że wczoraj kupiłem autko z ogłoszenia http://olx.pl/oferta/alfa-159-jtdm-1...tml#08ce894828 Samochód na prawdę w świetnym stanie, dotychczas brak jakichkolwiek oznak nieprawidłowego działania silnika, turbiny, dwumasu, sprzęgła itd. W środku cud, miód.
Przejechałem wczoraj nim ze 100km, dzisiaj z rana na polibude i z powrotem i nie było nawet najmniejszego powodu do zaniepokojeń. Po czym wybrałem się do centrum handlowego i po powrocie ze sklepu samochód nie chce odpalić.. zonk
Akumulator naładowany, tylko jakby silnik paliwa nie dostawał. Bak jest prawie pełny, jedna kreska opadła. No to co robić? - Dzwonię do sprzedawcy.
W porządku facet, zaraz jak się dowiedział co się dzieje, przyjechał do mnie lawetą z pobliskiego miasta razem z komputerem.
Sprawdziliśmy czy są jakieś błędy i nic, zero. Jakby to była pompa lub wtryski to powinien się wywalić jakiś błąd, tymczasem u nas nic. Za to udało nam się odpalić auto na plaku, wniosek z tego taki że jednak nie dostaje paliwa.
Wykonaliśmy więc telefon do kolegi, który wyciągał DPFa z auta i z którym byłem umówiony w następnym tygodniu na wyciąganie klapek z kolektora oraz lekkie podniesienie mocy. Koleś stwierdził tak jak się domyślałem po przegrzebaniu forum na telefonie, że może być to ten felerny czujnik obrotów wału korbowego.
Auto na lawetę i tak się z nią dziś pożegnałem. Jutro jedzie do tego mechanika.
Macie Panowie jeszcze jakieś inne pomysły co mogło pójść? Nie zamierzam wymieniać 10 czujników, 5 wtrysków, pomp zanim się rozwiąże problem.
Mi już nic na dziś nie zostało, jak tylko napić się za nią... Pozdrawiam
-
Czujnik położenia wału wywaliłby błąd. Z kolei jeśli przyczyną byłyby wtryski to już niekoniecznie... Tak czy inaczej auto do przeglądu.
Ale nie ma co się łamać, wyeliminujesz źródło problemu i będziesz dalej mógł cieszyć się z nowego nabytku ;-)
Pozdrawiam,
Maciek
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
-
Podstawowe pytanie - próbowałeś skorzystać z przycisku włączającego/wyłączającego odcięcie dopływu paliwa? Znajduje się w podłodze pod fotelem kierowcy (oczywiście w kabinie). W normalnych warunkach taka blokada aktywuje się podczas uderzenia (wypadku), jednak można też przypadkiem wcisnąć go samemu np. podczas odkurzania.
-
Nie, nie miałem o tym zielonego pojęcia. Przeczytałem wczoraj instrukcje, ale chyba musiałem to przeoczyć. No niestety nie mam auta przy sobie, ale prześle wiadomość dalej.
Nawet jeśli nie pomoże, to na prawdę dzięki. Nie miałem pojęcia o czymś takim
-
Słychać w ogóle pompę paliwa czy nie?
-
-
Nie masz żadnego błędu np. od immo na liczniku?
Z odczytem kilku parametrów było by łatwiej coś stwierdzić :)
-
Żadnego błędu. No niestety chyba nie sprawdził już parametrów. Na razie będę czekał aż obejrzy go ten inż/mechanik z Czerwionki.
Panowie, czy wasze AR mocno wbijają w fotel? Może to faktycznie coś z dawkowaniem paliwa, ta się zbiera nie najgorzej ale nie mam porównania. Chyba w Peugeocie 3008 2.0 150KM od ojca czuć bardziej ten moment obrotowy.
-
Z jakiego kraju pochodzi Twoja 159? W moim przypadku okazało się, że pomimo iż sprowadzona z Francji to była zakupiona na rynku Belgijskim, wobec czego fabrycznie zamiast 150 KM miała 136 KM. Różnica między 136 a 150 jest wyraźnie odczuwalna, Alfa 159 to bardzo ciężki samochód.
-
Dania, w papierach jest 110KW.